Οι επιδράσεις του LSD στον εγκέφαλο

LSD

Το LSD επηρεάζει τον εγκέφαλο εκείνων που το χρησιμοποιούν, παραμορφώνοντας και μεταβάλλοντας τις αισθήσεις και τις αντιλήψεις τους, αλλά η επιστήμη πραγματικά δεν κατανοεί συγκεκριμένα όλες τις επιδράσεις του ναρκωτικού στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Αυτό που γνωρίζουμε για το LSD (διαιθυλαμίδιο του δ-λυσεργικού οξέος) είναι ότι πρόκειται για ένα από τα πιο ισχυρά ναρκωτικά που αλλάζουν την διάθεση. Προκαλεί βαθιές στρεβλώσεις στην αντίληψη της πραγματικότητας του χρήστη και μπορεί να διαρκέσει έως και 12 ώρες.

LSD από το 1938

Παρόλο που η χρήση του έφτασε στο αποκορύφωμα τη δεκαετία του 1960 και του 1970, το ναρκωτικό ανακαλύφθηκε περίπου το 1938, αν και η ημερομηνία αυτή είναι αμφισβητήσιμη. Συντέθηκε από ερυσίβη, έναν μύκητα που αναπτύσσεται σε κόκκους, όπως σίκαλη.

Το συγκεκριμένο συνήθως πωλείται σε δισκία ή κάψουλες αλλά μερικές φορές και σε υγρή μορφή. Το υγρό εφαρμόζεται μερικές φορές σε απορροφητικό χαρτί, το οποίο ονομάζεται “window pane” ή “blotter” και κόβεται σε μεμονωμένες δόσεις..

Αν και το LSD υπάρχει για περισσότερα από 70 χρόνια, υπάρχουν ελάχιστες κατάλληλα ελεγχόμενες ερευνητικές μελέτες σχετικά με τα αποτελέσματα που έχει στους εγκέφαλους εκείνων που το χρησιμοποιούν. Η έρευνα που υπάρχει αποτελείται από μικρότερες μελέτες και αναφορές περιπτώσεων.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το συγκεκριμένο ναρκωτικό λειτουργεί επηρεάζοντας τους υποδοχείς που εμπλέκονται στη ρύθμιση της σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή στον εγκέφαλο. Η σεροτονίνη εμπλέκεται στον έλεγχο συμπεριφορικών, αντιληπτικών και ρυθμιστικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης, της αισθητήριας αντίληψης, της πείνας, της θερμοκρασίας του σώματος και της σεξουαλικής συμπεριφοράς.

Η φύση των ψευδαισθήσεων

Όταν το σύστημα αυτό διαταράσσεται λαμβάνοντας LSD, μπορεί να προκαλέσει βαθιές στρεβλώσεις στην αντίληψη του χρήστη για την πραγματικότητα, ή με άλλα λόγια, ψευδαισθήσεις. Οι χρήστες βλέπουν εικόνες, ακούν ήχους και αισθάνονται πράγματα που φαίνονται πολύ πραγματικά αλλά δεν υπάρχουν. Αυτές οι ψευδαισθήσεις μπορούν να συνδέονται με γρήγορες και έντονες συναισθηματικές εναλλαγές. Κατά συνέπεια, ένα «ταξίδι» με LSD μπορεί να πάει από μια ευχάριστη σε μια πολύ δυσάρεστη εμπειρία, κάνοντας τα αποτελέσματα του ναρκωτικού εξαιρετικά απρόβλεπτο.

Διαβάστε επίσης  Προσαρμοστικότητα: Γιατί είναι εξαιρετικά σημαντική

Οι επιδράσεις του

Μερικά από τα πιο έντονα αποτελέσματα που αναφέρουν ερευνητές σε μικρότερες μελέτες ή μελέτες περιπτώσεων περιλαμβάνουν:

  • Δραματικές αλλαγές στις αισθήσεις και τα συναισθήματα
  • Έντονα και ανάμεικτα συναισθήματα ταυτόχρονα
  • Γρήγορη εναλλαγή από ένα συναίσθημα σε άλλο
  • Αλλοιωμένη αίσθηση χρόνου και εαυτού

Οι μεταβαλλόμενες αντιλήψεις μπορούν να προκαλέσουν πανικό στους χρήστες LSD. Μερικές από αυτές είναι τρομακτικές εμπειρίες, σκέψεις, απώλεια ελέγχου, φόβος για παραφροσύνη και θάνατο. Αυτές οι εμπειρίες είναι γνωστές με τον ορό “bad trip.”

Οι επιστήμονες επίσης δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν γιατί μερικοί χρήστες του LSD έχουν αναδρομές – μια ξαφνική επανάληψη των πτυχών ενός ταξιδιού LSD χωρίς προειδοποίηση. Αυτές οι ανάδρομες μπουν να συμβούν μέσα σε λίγες μέρες από την αρχική χρήση του φαρμάκου ή μερικές φορές σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός χρόνου.

Δεν υπάρχει σύνδεση με προβλήματα ψυχικής υγείας

Αν και το LSD μπορεί να παράγει κάποια ακραία, βραχυπρόθεσμα ψυχολογικά αποτελέσματα, η χρήση ψυχεδελικών φαρμάκων (LSD, psilocybin και mescaline) δεν συνδέεται με την ανάπτυξη προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο βρετανικό “Journal of Psychopharmacology” που περιλάμβανε 19.299 ψυχεδελικούς χρήστες δεν βρήκε καμία σχέση μεταξύ χρήσης του ναρκωτικού και του προηγουμένου έτους:

  • Σοβαρές ψυχολογικές δυσκολίες
  • Θεραπεία ψυχικής υγείας
  • Σκέψεις για αυτοκτονία
  • Απόπειρα αυτοκτονίας
  • Κατάθλιψη
  • Άγχος

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η ψυχεδελική χρήση είναι ένας ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για προβλήματα ψυχικής υγείας.

Το LSD είναι απρόβλεπτο

Το πρόβλημα για τους χρήστες είναι ότι όλα αυτά τα αποτελέσματα, ευχάριστα ή δυσάρεστα, είναι απρόβλεπτα. Η ίδια δόση LSD μπορεί να επηρεάσει ένα άτομο εντελώς διαφορετικά από ένα άλλο άτομο. Επιπλέον, ένας χρήστης μπορεί να επηρεαστεί διαφορετικά από μια χρήση LSD από την επόμενη χρήση λαμβάνοντας την ίδια ποσότητα και είδος του ναρκωτικού.

Διαβάστε επίσης  Βάζω προτεραιότητα εμένα

Ποτέ δεν ξέρεις άμα θα έχεις ένα “bad trip”

Τα ευχάριστα νέα είναι ότι το LSD δεν είναι εθιστικό καθώς οι περισσότεροι χρήστες απομακρύνονται και το εγκαταλείπουν από μονοί τους ή μειώνουν την χρήση τους με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, οι χρήστες μπορούν να εμφανίσουν ανοχή στο φάρμακο, απαιτώντας να πάρουν μεγαλύτερά δόση για να πετύχουν την ίδια κατάσταση που είχε επιτευχθεί προηγουμένως, οποία μπορεί να είναι επικίνδυνη λόγω της απρόβλεπτης χρήσης του φαρμάκου.

Πηγή: https://www.verywellmind.com/the-effects-of-lsd-on-the-brain-67496

Γεννήθηκα και ζω στην Θεσσαλονίκη όπου σπουδάζω ψυχολογία στο City College, The International Faculty Of The University Of Sheffield. Μου αρέσει συνέχεια να μαθαίνω, για αυτό και αγαπώ το διάβασμα, το θέατρο και τις καλές ταινιες. Σκοπός μου είναι μέσα απο την αρθρογαφία να φανεί η αλήθεια.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Τα πέντε κορυφαία αρώματα που θυμίζουν καλοκαίρι.

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που η φρεσκάδα και η

Το μουσείο των ονείρων της Χαράς: ένα παιδικό βιβλίο μέσο κατανόησης της πολιστικής κληρονομιάς

Η υπόθεση «Το μουσείο των ονείρων της Χαράς» της Ελένης