Το παρόν άρθρο

Έχει αρνητικές επιδράσεις η χρήση βενζοδιαζεπινών στην εγκυμοσύνη στα παιδιά; Το παρόν άρθρο θα παρουσιάσει τον ερευνητικό σκοπό και τα ερευνητικά ευρήματα μίας πρόσφατης επιδημιολογικής έρευνας που εξέτασε την έκθεση στις βενζοδιαζεπίνες και στις μη βενζοδιαζεπίνες (φάρμακα z) κατά τη διάρκεια της κύησης και τη σχέση της με δυσμενείς εκβάσεις στα παιδιά. Οι βενζοδιαζεπίνες και τα φάρμακα z χρησιμοποιούνται συχνά για τη θεραπεία της αϋπνίας και των συμπτωμάτων άγχους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.  

Πηγή εικόνας: Βενζοδιαζεπίνες και εγκυμοσύνη

Μία επιδημιολογική έρευνα

Ερευνητικός σκοπός

Η Chan και οι συνεργάτες της (2023) αξιολόγησαν παιδιά που εκτέθηκαν προγεννητικά στις βενζοδιαζεπίνες και παιδιά που δεν εκτέθηκαν προγεννητικά στις βενζοδιαζεπίνες σχετικά με τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού, μικρού σωματικού βάρους γέννησης νεογνού (για την ηλικία κύησης) καθώς επίσης και εκδήλωσης ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας) και ΔΑΦ (Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος) στα παιδιά. Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν δεδομένα από γεννήσεις παιδιών από το 2001 έως το 2018 και παρακολούθησαν αυτά τα παιδιά μέχρι το τέλος του 2020. Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν:

  • Δεδομένα από 533,445 ζεύγη μητέρας-παιδιού για την εξέταση του πρόωρου τοκετού και του μικρού σωματικού βάρους γέννησης του νεογνού (για την ηλικία κύησης).
  • Δεδομένα από 532,342 ζεύγη μητέρας-παιδιού για την ανάλυση της εκδήλωσης ΔΑΦ στα παιδιά &
  • Δεδομένα από 379,188 ζεύγη μητέρας-παιδιού για την ανάλυση της εκδήλωσης ΔΕΠΥ στα παιδιά.

Ως πρόωρος τοκετός ορίστηκε ο τοκετός που ήταν μικρότερος των 37 εβδομάδων, το μικρό σωματικό βάρος γέννησης νεογνού (για την ηλικία κύησης) ορίστηκε το βάρος γέννησης που ήταν τουλάχιστον 2 τυπικές αποκλίσεις κάτω από τον μέσο όρο για την ηλικία κύησης.

Διαβάστε επίσης  Μήπως σε παχαίνει η σαλάτα σου;

Παράγοντες κινδύνου που αξιολογήθηκαν

Οι παράγοντες κινδύνου που αξιολογήθηκαν από τους ερευνητές ήταν, μεταξύ άλλων, οι ακόλουθοι:

Advertising

Advertisements
Ad 14
  • Η ηλικία της μητέρας κατά τον τοκετό
  • Το έτος τοκετού
  • Το νοσοκομείο γέννησης
  • Το φύλο του βρέφους
  • Οι ψυχιατρικές και νευρολογικές διαταραχές της μητέρας
  • Οι σωματικές παθήσεις της μητέρας
  • Το ιστορικό φαρμακευτικής αγωγής της μητέρας
  • Οι μητρικές συμπεριφορές συμπεριλαμβανομένων του καπνίσματος, της κατανάλωσης αλκοόλ, της χρήσης παράνομων ναρκωτικών &
  • Η κοινωνικο-οικονομική κατάσταση της μητέρας. 

Ερευνητικά ευρήματα

  • Μεταξύ του 2001 και του 2018, 2,281 παιδιά (0,43% του δείγματος) εκτέθηκαν κατά την κύηση στις βενζοδιαζεπίνες, εκ των οποίων:
    • τα 280 παιδιά (12,28% του δείγματος) γεννήθηκαν πρόωρα (δηλαδή, πριν την 37η εβδομάδα γέννησης) &
    • τα 43 παιδιά (1,89% του δείγματος) γεννήθηκαν με μικρό σωματικό βάρος γέννησης (για την ηλικία κύησης).
  • Μεταξύ του 2001 και 2006, 2,274 παιδιά (0,43% του δείγματος) εκτέθηκαν κατά την κύηση στις βενζοδιαζεπίνες, εκ των οποίων τα 108 παιδιά (4,75% του δείγματος) έλαβαν τη διάγνωση της ΔΑΦ.
  • Μεταξύ του 2001 και του 2012, 1,481 παιδιά (0,39% του δείγματος) εκτέθηκαν κατά την κύηση στις βενζοδιαζεπίνες, εκ των οποίων τα 117 παιδιά (7,90% του δείγματος) έλαβαν τη διάγνωση της ΔΕΠΥ.
  • Τα παιδιά που εκτέθηκαν κατά τη διάρκεια της κύησης στις βενζοδιαζεπίνες ήταν σε αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού, μικρού σωματικού βάρους γέννησης, εκδήλωσης ΔΕΠΥ και ΔΑΦ σε σχέση με τα παιδιά που δεν εκτέθηκαν κατά τη διάρκεια της κύησης στις βενζοδιαζεπίνες.
  • Ωστόσο, όταν οι ερευνητές συνέκριναν παιδιά που εκτέθηκαν προγεννητικά στις βενζοδιαζεπίνες με τα αδέλφια τους που δεν εκτέθηκαν προγεννητικά στις βενζοδιαζεπίνες, βρήκαν ότι δεν υπήρχε καμία συσχέτιση μεταξύ των δύο ομάδων παιδιών αναφορικά με τον πρόωρο τοκετό, το μικρό σωματικό βάρος γέννησης του νεογνού (για την ηλικία κύησης) και της εκδήλωσης ΔΕΠΥ και ΔΑΦ στα παιδιά.
  • Με παρόμοιο τρόπο, δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές κατά τη σύγκριση παιδιών των οποίων οι μητέρες έλαβαν βενζοδιαζεπίνες ή/και z-φάρμακα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με παιδιά των οποίων οι μητέρες έλαβαν βενζοδιαζεπίνες και/ή φάρμακα z πριν την εγκυμοσύνη, αλλά όχι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετικά με τον πρόωρο τοκετό, το μικρό σωματικό βάρος γέννησης του νεγνού (για την ηλικία κύησης) και της εκδήλωσης ΔΕΠΥ και ΔΑΦ στα παιδιά.
Διαβάστε επίσης  Esports: η βιομηχανία του ηλεκτρονικού (πρωτ)αθλητισμού

Συμπεράσματα

  • Οι αρχικές αναλύσεις δεν έδειξαν καμία συσχέτιση μεταξύ της μητρικής χρήσης βενζοδιαζεπινών και/ή φαρμάκων z κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της εκδήλωσης ΔΕΠΥ στα παιδιά, πρόωρου τοκετού ή μικρού σωματικού βάρους γέννησης του νεογνού (για την ηλικία κύησης) στα παιδιά.
  • Οι αρχικές αναλύσεις έδειξαν ότι υπήρχε αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης ΔΑΦ στα παιδιά που εκτέθηκαν προγεννητικά στις βενζοδιαζεπίνες και/ή στα φάρμακα z.
  • Ωστόσο, όταν οι ερευνητές συνέκριναν τα παιδιά που εκτέθηκαν προγεννητικά στις βενζοδιαζεπίνες και/ή στα φάρμακα z με τα αδέλφια τους που δεν εκτέθηκαν προγεννητικά στις βενζοδιαζεπίνες και/ή στα φάρμακα z, βρήκαν ότι δεν υπήρχαν διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων σχετικά με την εκδήλωση ΔΕΠΥ και ΔΑΦ στα παιδιά που εκτέθηκαν προγεννητικά στις βενζοδιαζεπίνες και/ή στα φάρμακα z, πρόωρου τοκετού και μικρού σωματικού βάρους γέννησης (για την ηλικία κύησης).
  • Τα ερευνητικά ευρήματα δείχνουν ότι δεν υπάρχει αιτιολογική σχέση μεταξύ της έκθεσης στις βενζοδιαζεπίνες κατά τη διάρκεια της κύησης και/ή σε φάρμακα z και του πρόωρου τοκετού, του μικρού σωματικού βάρους γέννησης (για την ηλικία κύησης) και της εκδήλωσης ΔΑΦ και ΔΕΠΥ στα παιδιά.
  • Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι οι θεράποντες ιατροί και οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να εξισορροπούν προσεκτικά τους γνωστούς κινδύνους από τη χρήση βενζοδιαζεπινών και/ή φαρμάκων z έναντι εκείνων του άγχους και των προβλημάτων ύπνου χωρίς θεραπεία.

Βιβλιογραφία

Chan, A. Y. L., Gao, L., Howard, L. M., Simonoff, E., Coghill, D., Ip, P., Lau, W. C. Y., κ.ά. (2023). Maternal benzodiazepines and z-drugs use during pregnancy and adverse birth and neurodevelopmental outcomes in offspring: A population-based cohort study. Psychotherapy and Psychosomatics92(2), 113-123. https://doi.org/10.1159/000529141

Διαβάστε επίσης  Τι είναι ο 'καιρός της ψυχρής λίμνης' που επικράτησε στη χώρα μας;

Σπούδασα Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (2008) και ολοκλήρωσα μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης στην Ανάπτυξη του Παιδιού στο Τμήμα Ψυχολογίας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (2012). Το 2014, ξεκίνησα διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου. Τον Δεκέμβριο του 2018, υπερασπίστηκα επιτυχώς τη διατριβή μου με τίτλο (στην ελληνική γλώσσα): Η διερεύνηση της οργάνωσης του λεξιλογίου σε παιδιά που μιλούν Ελληνικά με δυσκολίες στη γλώσσα και τον αλφαβητισμό. Η διδακτορική διατριβή μπορεί να βρεθεί εδώ: https://discovery-pp.ucl.ac.uk/id/eprint/10077333/

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

γειτονιές

Οι πιο γοητευτικές γειτονιές του Λονδίνου

Εξερευνώντας το Λονδίνο, θα ανακαλύψεις ότι κάθε μία από τις
Άργος: Το λίκνο των Ελλήνων βασιλιάδων και ηρώων

Άργος: Το λίκνο των Ελλήνων βασιλιάδων και ηρώων

Το Άργος όπως το γνωρίζουμε σήμερα, είναι μια όμορφη κωμόπολη