Η ψυχολογία των emoji

emoji

Η χρήση των emoji γίνεται ολοένα και πιο συνηθισμένη στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες επικοινωνίας μέσω των γραπτών μηνυμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αν και τα emoji θεωρούνται συχνά ως κομμάτι διασκέδασης και δημιουργούν ένα ανάλαφρο ύφος στο διαδικτυακό λόγο, τα στοιχεία δείχνουν ότι ίσως ήρθε ο καιρός να αρχίσουμε να τα παίρνουμε σοβαρά.

Πιο συγκεκριμένα, αποδεικνύεται ότι μπορεί να εξυπηρετούν μια σειρά από σημαντικές ψυχολογικές και κοινωνικές λειτουργίες μέσα στην ανθρώπινη επικοινωνία. Υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα emoji φανερώνουν συναισθήματα μέσα στον γραπτό λόγο. Έρευνες στον κλάδο του Νευρογλωσσικού προγραμματισμού συχνά χρησιμοποιούν υπολογιστικά μοντέλα για να μελετήσει το περιεχόμενο των κοινωνικών μέσων που περιέχουν τα emoji. Αυτά τα μοντέλα γίνονται όλο και πιο ακριβή στις μαθησιακές αναπαραστάσεις συναισθημάτων σε ένα τέτοιο περιεχόμενο και φαίνεται ότι τα emoji διευκολύνουν αυτή την ικανότητα.

Ομοίως, τα συναισθηματικά hashtags (#) βρέθηκαν να χαρτογραφούν επιτυχώς σε συναισθηματικές κατηγορίες μέσα στο Twitter και η έρευνα που κινείται πέρα από τα μοντέλα υπολογισμού σε ανθρώπινο συμπέρασμα παρουσιάζει παρόμοια ευρήματα. Συγκεκριμένα, ακόμη και τα emoji που δεν απεικονίζουν πρόσωπο παίζουν ρόλο στην επικοινωνία συναισθημάτων και μπορούν να αποσαφηνίσουν γραπτά μηνύματα.

emojiΌσον αφορά τα χαμογελαστά emoji, αυτά φαίνεται να έχουν ιδιαίτερη επίδραση στα συναισθήματα των παραληπτών. Επιπλέον, μέσα σε πιο εφαρμοσμένα πλαίσια, έχουν χαρακτηριστεί ως μια χρήσιμη μέθοδος για την μέτρηση συναισθηματικών συσχετίσεων σε αναλώσιμα όπως τρόφιμα και ποτά.

Εάν και υπάρχουν αποδείξεις ότι  εξυπηρετούν μια συναισθηματική λειτουργία, όταν χρησιμοποιείται σε αντιστοιχία με την γραπτή γλώσσα, υπάρχουν αρκετά ερωτήματα που πρέπει να εξεταστούν πριν την έρευνα. Ένα από τα ερωτήματα αφορά τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν τα emoji σε μη λεκτικό επίπεδο όπως οι συναισθηματικές λέξεις ή οι εκφράσεις του προσώπου. Αυτό δημιουργεί το ερώτημα εάν όντως τα emoji είναι πραγματικά συναισθήματα, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούνται σε πλαίσιο εκτός της γραπτής γλώσσας.

Διαβάστε επίσης  Η μελαγχολία των Χριστουγέννων: πού οφείλεται η θλίψη των γιορτών;

Εάν τα emoji είναι πραγματικά συναισθήματα τότε αναμένουμε ότι θα παρατηρήσουμε παρόμοια αποτελεσματικότητα επεξεργασίας με εκείνη των συναισθηματικών λέξεων και αυτά τα θέματα είναι το επίκεντρο της συνεχομένης έρευνας. Για να βοηθηθεί η περαιτέρω έρευνα σε αυτόν τον τομέα, ένα πρόσφατο έγγραφο ανέπτυξε συναισθηματικά πρότυπα για μια μεγάλη βάση δεδομένων emoji, όπου αξιολογήθηκαν σε επτά βασικές διαστάσεις. Ως εκ τούτου, η περαιτέρω έρευνα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει ως ένα τυποποιημένο σύνολο ερεθισμάτων για την έρευνα.

Τα Emoji, εκτός από την συσχέτιση τους με την συναισθηματική έκφραση, φαίνεται να κατέχουν σημαντικό ρόλο στην έκφραση ταυτότητας της προσωπικότητας του χρήστη. Για παράδειγμα, τα emoji έχει βρεθεί ότι σχετίζονται με διαφορά χαρακτηριστικά γνωρίσματα της προσωπικότητα, όπως η συναισθηματική σταθερότητα, η εξωστρέφεια και η ευχάριστη συμπεριφορά, υποδηλώνοντας ότι μπορούν να διατηρούν σχετικά καλή ταυτόχρονη εγκυρότητα με ερωτηματολόγια προσωπικότητας. Επιπρόσθετα, όταν κάποιοι βλέπουν την χρήση ενός χαμογελαστού emoji από κάποιον χρήστη του Facebook συνήθως κρίνουν το επίπεδο ευχαρίστησης και εκφραστικότητας του χρήστη.

Παρ΄ όλο που τα δεδομένα σχετικά με τα emoji δεν είναι ακριβή, φαίνεται ότι τα emoji διαδραματίζουν κάποιο ρόλο στην επεξεργασία κοινωνικών πληροφοριών, ιδιαίτερα για την αντίληψη χαρακτηριστικών. Είναι ενδιαφέρον ότι η έρευνα αυτή διαπίστωσε επίσης ότι από αυτά τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά, μόνο η εκφραστικότητα μπορεί να ανιχνευθεί με ακρίβεια, υπογραμμίζοντας τον τρόπο με τον οποίο τα χαμογελαστά εικονίδια  μπορούν να συνεισφέρουν σε αυτήν την διαδικασία.

Τα δεδομένα αυτά φανερώνουν ότι η εκφραστικότητα δεν είναι εύκολα ανιχνεύσιμο χαρακτηριστικό στην κατά πρόσωπο επικοινωνία. Με αυτόν τον τρόπο, φαίνεται ότι μπορεί να υπάρχει κάτι μοναδικό σχετικά με το διαδικτυακό πλαίσιο που διευκολύνει τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούμε διαφορετικούς τύπους αντιλήψεων των άλλων. Ωστόσο, αυτά τα ευρήματα χρειάζονται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί πώς αυτές οι πτυχές επεξεργασίας κοινωνικών πληροφοριών μπορεί να διαφέρουν σε σχέση με τα διαδικτυακά περιβάλλοντα, δεδομένου ότι υπάρχουν κάποια αρχικά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι κοινωνικές καταστάσεις επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο γίνεται αντιληπτό τα emoji.

Διαβάστε επίσης  Πώς το οικογενειακό περιβάλλον διαπλάθει τον ψυχικό μας κόσμο

Συμπερασματικά, αν και ο πρωταρχικός στόχος της έρευνας είχε σχέση με τις συναισθηματικές συσχετίσεις και τις προσωπικές αντιλήψεις, χρειάζονται περισσότερα για την κατανόηση του ρόλο τους για διαφορετικές ψυχολογικές διεργασίες και άλλες πτυχές της ανθρώπινης επικοινωνίας. Συγκεκριμένα, διεξάγονται συζητήσεις σχετικά με το ρόλο τους ως ερευνητικά εργαλεία, στα οποία μπορούμε να αναπτύξουμε ψυχομετρικά έγκυρα μέσα για να διερευνήσουμε ένα ευρύτερο φάσμα ψυχολογικών ερευνών.

Πηγή: https://www.bps.org.uk/blogs/linda-kaye/why-psychology-needs-start-taking-emoji-seriously

Γεννήθηκα και ζω στην Θεσσαλονίκη όπου σπουδάζω ψυχολογία στο City College, The International Faculty Of The University Of Sheffield. Μου αρέσει συνέχεια να μαθαίνω, για αυτό και αγαπώ το διάβασμα, το θέατρο και τις καλές ταινιες. Σκοπός μου είναι μέσα απο την αρθρογαφία να φανεί η αλήθεια.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μάγισσες και μάγοι στην αρχαία ελληνική μυθολογία

Στην αρχαία ελληνική μυθολογία οι μάγισσες και οι μάγοι διαδραματίζουν
«Η ζωή με το δικό σου φως» Εικόνα:Ρίτα Μπαούση

«Η ζωή με το δικό σου φως»: Ο Αμπντελά Ταϊά φιλοτεχνεί το μυθιστορηματικό πορτραίτο της μητέρας του

Ο Αμπντελά Ταϊά είναι ένας από τους πρώτους Μαροκινούς και