Μια εξέχουσα άποψη στην ψυχολογία είναι ότι η συναισθηματική ζωή μας διαμορφώνεται από τις αξίες και τις κρίσεις μας. Ο ορισμός, ωστόσο, είναι πολύ δύσκολος γιατί το συναίσθημα ως έννοια είναι πολυδιάστατη. Σε γενικές γραμμές θα λέγαμε πως ορίζεται ως μια έντονη ψυχοσωματική εμπειρία. Μπορεί να προκληθεί τόσο από εξωτερικούς προς το άτομο παράγοντες όσο και από εσωτερικούς. Το μεγαλύτερο μέρος του συναισθήματος υποδηλώνει ότι τα συναισθήματα δεν είναι εξ ολοκλήρου εκτός ελέγχου μας. Είμαστε υπεύθυνοι για αυτά, όμως η αδυναμία μας να τα ελέγξουμε σχετίζεται με τα όριά που ελέγχουν τις πεποιθήσεις μας. Τα συναισθήματα παρουσιάζονται συνήθως με εκτιμήσεις γεγονότων που μας λένε πόσο σημαντικά είναι τα γεγονότα σε σχέση με τους στόχους μας. Η συναισθηματική εμπειρία ενός ατόμου είναι συνήθως αποτέλεσμα μιας υποκειμενικής ερμηνείας ενός γεγονότος και όχι του ίδιου του γεγονότος.
Ως συναίσθημα ορίζεται οτιδήποτε νιώθει ένα άτομο, όταν αξιολογεί ένα γεγονός με συγκεκριμένο τρόπο και συνήθως οδηγεί σε αλλαγές στον ανθρώπινο οργανισμό ή την συμπεριφορά. Έτσι, όλα τα συναισθήματα είναι ουσιαστικά προτροπές για δράση. Άρα τα συναισθήματα οδηγούν σε πράξεις τις οποίες μπορούμε να αντιληφθούμε (Goleman, 2001).
Ορισμένες ψυχικές ασθένειες μπορεί να χαρακτηρίζονται από χρόνιες δυσλειτουργικές εκτιμήσεις. Για παράδειγμα, τα άτομα με κατάθλιψη τείνουν να πιστεύουν ότι δεν έχουν έλεγχο στα γεγονότα που συμβαίνουν στις δικές τους ζωές. Οι επαναλήψεις ενεργοποιούν τις αρνητικές πεποιθήσεις και αποκτούν μια ισχυρότερη συνηθισμένη μορφή που με την πάροδο του χρόνου είναι πιο εύκολη η πρόσβαση σε αγχωτικά γεγονότα της ζωής.
Η ικανότητά μας να διαχειριζόμαστε τη ροή της σκέψης και του συναισθήματος συμβάλλει στην ευτυχία μας.
Με τακτική εξάσκηση σε μια νέα νοοτροπία μπορούμε να καλλιεργήσουμε ένα νέο συναίσθημα ή να ξεπεράσουμε ένα παθολογικό. Η απουσία προκαταλήψεων μας οδηγεί σε μια πιο αληθινή άποψη του κόσμου. Αυτό δεν μπορεί φυσικά να επιτευχθεί από τη μια μέρα στην άλλη. Μια τέτοια ριζική αλλαγή μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Ο σκοπός είναι να μεταφέρει την ευαισθητοποίηση και τα συναισθήματα από ερεθίσματα, σε κρίση. Το άτομο οφείλει να μάθει να βλέπει τις αυτόματες σκέψεις του από απόσταση και να αμφισβητεί την εγκυρότητά τους. Εν ολίγοις, μπορούμε να απελευθερωθούμε από τα καταστρεπτικά συναισθήματα όπως ο θυμός και η απογοήτευση, αναπτύσσοντας την ικανότητα να επιλέγουμε πώς να ερμηνεύουμε και να αξιολογούμε τις καταστάσεις.
Πηγή:https://www.online-therapy.gr