Video Games – Μειονεκτήματα & πλεονεκτήματα (Μέρος Α’)

video games

Τα video games μπορούν να έχουν εκτός από μειονεκτήματα και κάποια πλεονεκτήματα. Ορισμένοι δάσκαλοι θεωρούν ότι τα παιχνίδια διαφθείρουν τον εγκέφαλο των παιδιών. Τα μέσα ενημέρωσης, καθώς και κάποιοι ειδικοί, πιστεύουν ότι τα παιδιά, παίζοντας βίαια video games, διαπράττουν εξαιρετική αντικοινωνική συμπεριφορά. Όμως, πολλοί επιστήμονες και ψυχολόγοι διαπιστώνουν ότι τα video games μπορούν πραγματικά να έχουν πολλά οφέλη και το κυριότερο είναι ότι κάνουν τα παιδιά έξυπνα. Τα βιντεοπαιχνίδια μπορούν να διδάξουν δεξιότητες σκέψης υψηλού επιπέδου σε παιδιά, που θα χρειαστούν στο μέλλον. Σύμφωνα με τον ψυχολόγο του Πανεπιστημίου του Wisconsin C. Shawn Green, “Τα βιντεοπαιχνίδια αλλάζουν τον εγκέφαλό σας”. Η φυσική δομή του εγκεφάλου αλλάζει με τον ίδιο τρόπο όπως αλλάζει με την εκμάθηση της ανάγνωσης ή του πιάνου – ενισχύονται τα νευρικά κυκλώματα του εγκεφάλου.

Όταν το παιδί σας παίζει βιντεοπαιχνίδια, μπορεί και «προπονεί» τον εγκέφαλό του. Σε πολλά βιντεοπαιχνίδια οι δεξιότητες, που απαιτούνται για να κερδίσουν, περιλαμβάνουν αφηρημένη και υψηλού επιπέδου σκέψη. Όταν πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες του παιχνιδιού, ορισμένες από τις διανοητικές ικανότητες ενισχύονται. Όταν ένα παιδί παίζει ένα παιχνίδι όπως το Incredible Machine, Angry Birds ή Cut the Rope, εκπαιδεύει τον εγκέφαλό του για να βρει δημιουργικούς τρόπους έτσι ώστε να λύσει παζλ και άλλα προβλήματα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Επίσης, σε μερικά βιντεοπαιχνίδια απαιτείται ο συντονισμός χεριού-ματιού, άμεση κινητικότητα και ακρίβεια. Στα παιχνίδια με όπλα, ο χαρακτήρας πρέπει να τρέχει και να πυροβολεί ταυτόχρονα. Αυτό απαιτεί από τον παίκτη να παρακολουθεί συνεχώς το που βρίσκεται ο χαρακτήρας, που έχει επιλέξει, το που πρέπει να πάει, την ταχύτητά του, το που σκοπεύει το όπλο, αν ο πυροβολισμός πλήττει τον εχθρό και ούτω καθεξής  – όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά για να οδηγήσουν στην νίκη. Ο παίκτης είναι εκείνος που συντονίζει την αντίδραση του εγκεφάλου με την κίνηση στα χέρια και τα δάχτυλά του. Έχουν γίνει μελέτες σε ενήλικες που δείχνουν ότι η εμπειρία τους με τα βιντεοπαιχνίδια σχετίζεται με την ανάπτυξη χειρισμών ακρίβειας στην καθημερινή τους ζωή. Κάποιοι ειδικοί θεωρούν ότι κάποιοι πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών είναι πιο επιδέξιοι – οι πιλότοι αυτής της γενιάς «γαλουχήθηκαν» σε βιντεοπαιχνίδια.

Διαβάστε επίσης  Θρησκεία: υπό πρίσμα ψυχαναλυτικό

video games

Σε κάποια άλλα βιντεοπαιχνίδια ο παίκτης μαθαίνει να διαχειρίζεται πόρους που είναι περιορισμένοι και αποφασίζει τον καλύτερο τρόπο χρήσης τους. Αυτή η δεξιότητα εξελίχθηκε σε παιχνίδια στρατηγικής όπως το SimCity, το Age of Empires και το Railroad Tycoon. Ο Maxis, ο δημιουργός παιχνιδιού SimCity, ισχυρίστηκε ότι έχει εμπνεύσει πολλούς παίκτες να ξεκινήσουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία στον πολεοδομικό σχεδιασμό και την αρχιτεκτονική.

Επίσης, η ταυτόχρονη παρακολούθηση πολλών μεταβλητών και η διαχείριση πολλαπλών στόχων σε παιχνίδια στρατηγικής, για παράδειγμα αναπτύσσοντας μια πόλη, μπορεί να αναγκάσει τον παίκτη να είναι ευέλικτος και να αλλάζει γρήγορα τακτική.

Στο επόμενο άρθρο θα δούμε αναλυτικά ποιες δεξιότητες είναι εκείνες που αναπτύσσονται περισσότερο και με ποιον τρόπο.

Γεννήθηκα στον Πειραιά και μεγάλωσα στην Θεσσαλονίκη. Έχω σπουδάσει Ελληνικό Πολιτισμό και Ψυχοθεραπεία - Συμβουλευτική. Ιδέες και σκέψεις, που δεν αντέχω να κρατάω άλλο στο μυαλό μου, με ώθησαν στο να ξεκινήσω ένα blog - κυρίως θέματα που αφορούν την καθημερινότητά μας. Έχω πάντα όρεξη για διαρκή βελτίωση και συνεχείς προκλήσεις, ενώ μου αρέσει να ανακαλύπτω τα όρια των δυνατοτήτων μου!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναυάγιο Αντικυθήρων: νέα ευρήματα στο φως

Στα Αντικύθηρα νέες έρευνες γύρω από το αρχαίο ναυάγιο έφεραν
Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.