Η αόρατη τηλεόραση της Panasonic

Ας υποθέσουμε ότι πήρατε μια καινούρια τηλεόραση και καλέσατε τους φίλους σας στο σπίτι για να δείτε ταινία. Οι καλεσμένοι έρχονται και κάθονται στο σαλόνι, όπου υπάρχει ένα τραπεζάκι και πάνω του ένα τηλεκοντρόλ. Αλλά τηλεόραση δε βλέπουν πουθενά. Σε μια στιγμή, πατάτε ένα κουμπί τού τηλεκοντρόλ και ανάβει το, εκ πρώτης όψεως, συρόμενο τζάμι ενός εντοιχισμένου επίπλου, προς έκπληξη όλων. Τότε, λοιπόν, έχετε τη νέα αόρατη τηλεόραση της Panasonic, η οποία όταν είναι απενεργοποιημένη, μοιάζει με ένα διάφανο τζάμι και μπορείτε να δείτε τι βρίσκεται πίσω του.

Το μοντέλο αυτό της Panasonic είναι πρωτότυπο και παρουσιάστηκε στην έκθεση CEATEC στην Ιαπωνία τον περασμένο Οκτώβριο. Δεν αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά πριν από το 2019, καθώς οι κατασκευαστές της θεωρούν πως χρειάζεται ακόμα βελτιώσεις. Επίσης το κόστος παραμένει άγνωστο, αλλά εκτιμάται ότι θα είναι υψηλό, λόγω της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται γι’αυτήν.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Η υψηλής ευκρίνειας οθόνη αυτής της τηλεόρασης χρησιμοποιεί την τεχνολογία OLED. Τέτοιου είδους οθόνες παράγουν φως όταν περνάει ρεύμα από μέσα τους, και η συγκεκριμένη παράγει αρκετό, με αποτέλεσμα να έχει διακριτή εικόνα, ακόμα και με αναμμένο φως από πίσω της. Αποτελείται από έναν πλαστικό πίνακα διόδων OLED, που τοποθετείται ανάμεσα σε δύο ηλεκτρόδια, και όλα αυτά μαζί πάνω σε ένα γυάλινο υπόστρωμα. Όλα αυτά τα υλικά είναι διάφανα. Όταν εφαρμοστεί ηλεκτρική τάση στα ηλεκτρόδια, το πλαστικό φωτίζεται και παράγει την εικόνα. Αυτός είναι ο λόγος που δε χρειάζεται φωτισμό από πίσω, όπως στις οθόνες LCD, κάτι που της επιτρέπει να είναι εξαιρετικά λεπτότερη και αποτελεσματικότερη στη λειτουργία της, και απαιτεί πολύ λίγη ενέργεια.

Διαβάστε επίσης  Σπλαχνικό λίπος

Η Panasonic έχει σχεδιάσει αυτήν την τηλεόραση, ώστε με μια εφαρμογή μουσικής να γίνεται αναζήτηση τραγουδιών στο ένα μισό τής οθόνης, ενώ ταυτόχρονα το άλλο μισό να είναι διάφανο. Αυτό οφείλεται στην ικανότητα των Pixel να λειτουργούν ανεξάρτητα μεταξύ τους, χάρη στην τεχνολογία OLED, που φέρνει νέα επανάσταση μετά το λανσάρισμα των Ultra HD (4K) οθονών.

Η ιδέα μιας τηλεόρασης που ενσωματώνεται σε ένα έπιπλο ή και αλλού, και γενικά η τεχνολογία OLED, μπορεί να εισάγει νέους τρόπους αρχιτεκτονικής σχεδίασης. Θα μπορούσαμε, για παράδειγμα να έχουμε ένα δωμάτιο ταινιών στο σπίτι μας, το οποίο μπλοκάρει το εξωτερικό φως όταν παίζει μια ταινία και το επαναφέρει όταν τελειώσει. Ή αν υπάρχει έλλειψη χώρου, να υφίσταται μια τέτοια τηλεόραση ως τμήμα τής ντουλάπας σε ένα υπνοδωμάτιο. Όπως και νά’χει, μένει να το δούμε να πραγματοποιείται μέσα στα επόμενα χρόνια.

Advertising

ΠΗΓΗ: Engadget, Dailymail, Wikipedia

Άνθρωπος της πληροφορικής, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Αν και το πάθος μου είναι η τεχνολογία και κάθε νέο πάνω σ'αυτήν και τις επιστήμες, θεωρώ ότι με έχουν κερδίσει ο πολιτισμός, οι τέχνες και ιδιαίτερα ο κινηματογράφος.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

5 ιστορίες μουσικής απο τον Kazuo Ishiguro

5 ιστορίες μουσικής: αναπόφευκτο και λόγια που δεν υπόνονται φωναχτά

5 ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΜΕ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ Στο βιβλίο Nocturnes
Hikikomori στην εκπαίδευση

Το σύνδρομο Hikikomori στην εκπαίδευση

Το σύνδρομο Hikikomori (Ιαπωνικός όρος) στην εκπαίδευση αποτελεί μια