Η Χημική Μηχανική είναι ο κλάδος της μηχανικής που ασχολείται με την παραγωγή χημικών και την κατασκευή προϊόντων μέσω χημικών διεργασιών. Αυτό περιλαμβάνει το σχεδιασμό εξοπλισμού, συστημάτων και διαδικασιών για τη διύλιση των πρώτων υλών με σκοπό την ανάμειξη και την επεξεργασία χημικών ουσιών ώστε να παραχθούν χρήσιμα προϊόντα.
Διάσημοι Χημικοί Μηχανικοί
1. Margaret Hutchinson Rousseau
Το 1937, η Μάργκαρετ έγινε η πρώτη γυναίκα που έλαβε διδακτορικό στη Χημική Μηχανική από το MIT. Είναι κυρίως γνωστή για την παραγωγή του πρώτου εμπορικού εργοστασίου πενικιλίνης και επίσης συνέβαλε στη δημιουργία διεργασιών, οι οποίες παρήγαγαν βενζίνη υψηλού οκτανίου. Αποτέλεσε την πρώτη γυναίκα μέλος του Αμερικανικού Ινστιτούτου Χημικών Μηχανικών (AIChE).

2. Frances Hamilton Arnold
Η Φράνσις Χάμιλτον Άρνολντ είναι Αμερικανίδα χημικός μηχανικός. Το 2018, της απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Χημείας. Πρωτοστάτησε στη χρήση της κατευθυνόμενης εξέλιξης για το σχεδιασμό νέων ενζύμων, με εφαρμογές τόσο ευρείες όσο και ουσιαστικές, από φαρμακευτικά προϊόντα έως ανανεώσιμα καύσιμα.

3. Carl Bosch
Η διαδικασία Haber επινοήθηκε από τον Fritz Haber, αλλά κλιμακώθηκε περαιτέρω σε βιομηχανικό επίπεδο από τον Carl Bosch. Η διαδικασία αυτή, επιτρέπει την παραγωγή συνθετικών λιπασμάτων. Σήμερα συμβάλλει στο ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων. Ο Καρλ έλαβε βραβείο Νόμπελ Χημείας το 1931.

4. Elmer L. Gaden, Jr.
Ο Έλμερ ήταν ο πατέρας της «Βιοχημικής Μηχανικής». Είναι γνωστός για το θέμα της διατριβής του, το οποίο βασίστηκε στην παραγωγή πενικιλίνης. Πέρασε 25 χρόνια της καριέρας του στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, όπου ιδρύθηκε το πρώτο πρόγραμμα βιοχημικής μηχανικής.

Τμήματα Χημικών Μηχανικών στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα μπορεί κανείς να σπουδάσει την επιστήμη του Χημικού Μηχανικού στα ακόλουθα 5 πανεπιστήμια που παρουσιάζονται παρακάτω:
- Τμήμα Χημικών Μηχανικών ΠΠ
- Τμήμα Χημικών Μηχανικών ΑΠΘ
- Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ
- Τμήμα Χημικών Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
- Σχολή Χημικών Μηχανικών & Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πολυτεχνείο Κρήτης
Φέτος, το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστήμιου Πατρών ανέλαβε την διοργάνωση του 13ου Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου Χημικής Μηχανικής που θα διεξαχθεί 2 – 4 Ιουνίου 2022 στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.
Βιβλιογραφία:
[1] https://gineersnow.com/engineering/chemical/famous-chemical-engineers-who-changed-the-world