Στο Chengdu υπάρχει αναμφισβήτητα ένα φιλόδοξο σχέδιο για την αντικατάσταση των προβολέων της πόλης: ενισχύοντας τη λάμψη της πραγματικής Σελήνης με εκείνη μιας πιο ισχυρής ψεύτικης.
Η κινεζική πόλη που βρίσκεται στα νοτιοδυτικά, σκοπεύει να εκτοξεύσει ένα δορυφόρο φωτισμού το 2020. Σύμφωνα με ένα άρθρο στην Daily People, το τεχνητό φεγγάρι είναι «σχεδιασμένο να συμπληρώνει το φεγγάρι τη νύχτα», αν και θα είναι οκτώ φορές φωτεινότερο.
Η «λάμψη που μοιάζει με φακό» του δορυφόρου θα μπορούσε να φωτίσει μια περιοχή με διάμετρο 10-80km, ενώ η ακριβής κλίμακα φωτισμού θα μπορούσε να ελεγχθεί μέσα σε δεκάδες μέτρα – επιτρέποντάς της να αντικαταστήσει τους προβολείς του δρόμου.
Το όραμα αυτό συμμερίστηκε και ο Wu Chunfeng, πρόεδρος του ιδιωτικού διαστημικού εργολάβου του Chengdu Aerospace Science and Technology Microelectronics System Research Institute Co (Casc), σε μια εθνική εκδήλωση μαζικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας που πραγματοποιήθηκε στο Chengdu την περασμένη εβδομάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Wu δήλωσε ότι οι δοκιμές του δορυφόρου είχαν αρχίσει πριν από χρόνια και η τεχνολογία είχε εξελιχθεί αρκετά ώστε να επιτρέψει την εκτόξευση το 2020. Δεν είναι σαφές εάν το σχέδιο έχει την υποστήριξη της πόλης του Chengdu ή της κινεζικής κυβέρνησης, ως ανάδοχος του κινεζικού διαστημικού προγράμματος.
Η Ημερήσια Έκθεση του Λαού πιστώνει την ιδέα σε «Γάλλο καλλιτέχνη που φαντάστηκε να κρεμάει ένα κολιέ από καθρέπτες πάνω από τη Γη που θα μπορούσε να αντανακλά τον ήλιο στους δρόμους του Παρισιού όλο το χρόνο».
Η πιθανότητα εμφάνισης ψεύτικου φεγγαριού του Τσενγκντού παραμένει προς συζήτηση. Υπάρχουν όμως προηγούμενα για αυτήν την ονειροπόληση που έχει ρίζες στην επιστήμη, αν και η τεχνολογία και οι φιλοδοξίες διαφέρουν.
Το 2013 εγκαταστάθηκαν πάνω από τη νορβηγική πόλη Rjukan τρεις μεγάλοι ηλεκτρονικοί καθρέφτες που ελέγχονταν από υπολογιστή, για να παρακολουθήσουν την κίνηση του ήλιου και να αντικατοπτρίζουν τις ακτίνες του στην πλατεία της πόλης. «Το Rjukan – ή τουλάχιστον ένα μικρό αλλά ζωτικό μέρος του Rjukan – δεν είναι πλέον κολλημένο όπου ο ήλιος δεν λάμπει», ανέφερε ο Guardian εκείνη την εποχή.
Παλαιότερα, στη δεκαετία του 1990, μια ομάδα Ρώσων αστρονόμων και μηχανικών κατάφερε να εκτοξεύσει έναν δορυφόρο στο διάστημα για να εκτρέψει το φως του ήλιου πίσω στη Γη, φωτίζοντας για λίγο το ημισφαίριο όπου ήταν νύχτα.
Το πείραμα του Znamya ήταν να «δοκιμάσει τη σκοπιμότητα φωτισμού σημείων στη Γη με φωτισμό ισοδύναμο με αυτό πολλών γεμάτων φεγγαριών», ανέφεραν οι New York Times. «Αρκετά» αποδείχτηκαν υπέρμετρα, αλλά ο σχεδιασμός αποδείχτηκε ότι ήταν σωστός.
Μια πιο φιλόδοξη προσπάθεια, το Znamya 2.5, έγινε το 1999, προκαλώντας προληπτικές ανησυχίες σχετικά με τη φωτεινή ρύπανση που διαταράσσει τα νυκτερινά ζώα και την αστρονομική παρατήρηση. Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου τεχνολογίας στη Βόννη ανησύχησε λιγότερο, λέγοντας ότι: «Είναι λίγο νωρίς για πρωταπριλιάτικα αστεία και αυτό ακούγεται έτσι».
Όμως, το Znamya 2.5 έσφαλε με το λανσάρισμα και οι δημιουργοί του δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν κεφάλαια για άλλη προσπάθεια.
Η People’s Daily γρήγορα έσπευσε να καθησυχάσει τους ανησυχούντες για τον αντίκτυπο του ψεύτικου φεγγαριού στην νυχτερινή άγρια ζωή.
Αναφέρθηκε ο Kang Weimin, διευθυντής του Institute of Optics, School of Aerospace, Harbin Institute of Technology, ο οποίος εξήγησε ότι «το φως του δορυφόρου είναι παρόμοιο με μια λάμψη που μοιάζει σκουρόχρωμο, οπότε δεν πρέπει να επηρεάζει τις ρουτίνες των ζώων».