Η Βρετανία σχεδιάζει να βάλει «ανέπαφους διαδρόμους» αναγνώρισης επιβατών στα αεροδρόμια

Η υπουργός εσωτερικών Priti Patel, ισχυρίστηκε ότι οι «ανέπαφοι διάδρομοι» στα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου θα επιτρέψουν στους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου να παρακάμπτουν τις ουρές διαβατηρίων και να περνούν εύκολα τους συνοριακούς ελέγχους σε μόλις δύο χρόνια.

Πιστεύεται ότι οι διάδρομοι θα χρησιμοποιούν κρυφές κάμερες για να σαρώνουν τα πρόσωπα των ανθρώπων καθώς περνούν και να τα συγκρίνουν με μια ψηφιακή βάση δεδομένων με λεπτομέρειες που όλοι οι επισκέπτες θα πρέπει να υποβάλουν πριν ταξιδέψουν – πιθανώς μέσω μιας εφαρμογής.

Εάν βρεθεί αντιστοιχία, θα τους επιτραπεί να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς να χρειαστεί να σταματήσουν ή να σαρώσουν το διαβατήριό τους, ενώ όσοι δεν ταιριάζουν θα ανακατευθυνθούν μέσω τελωνείου.

Οι «ανέπαφοι διάδρομοι» θα δοκιμαστούν από την βρετανική κυβέρνηση στα αεροδρόμια το 2024, πριν από την πλήρη ανάπτυξη που έχει προγραμματιστεί για το 2025.

Το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα συνοριακού ελέγχου θα αντικαταστήσει την απαίτηση να περάσεις από μια ηλεκτρονική πύλη ή να μιλήσεις με έναν πράκτορα της Συνοριακής Δύναμης.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχει αποκαλύψει με ποιες εταιρείες συνεργάζεται στους νέους ανέπαφους διαδρόμους, αλλά η εταιρεία Paravision με έδρα το Σαν Φρανσίσκο περιέγραψε ένα σχέδιο για ένα τέτοιο σύστημα σε ένα πρόσφατο βίντεο. Στην εικόνα παρακάτω θα δείτε περιγραφικά πως πρόκειται να λειτουργήσει.

Η Βρετανία σχεδιάζει να βάλει «ανέπαφους διαδρόμους» αναγνώρισης επιβατών στα αεροδρόμια

Μόλις οι επιβάτες βγουν από το αεροπλάνο, θα μπορούν να περάσουν μέσα από τους διαδρόμους και να τους επιτραπεί να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς να χρειάζεται να σταματήσουν ή να σαρώσουν το διαβατήριό τους.

Πως λειτουργούν οι ανέπαφοι διάδρομοι;

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα δοκιμάσει τους διαδρόμους στα αεροδρόμια το 2024, εν όψει της πλήρους κυκλοφορίας που έχει προγραμματιστεί για το 2025, η οποία θα σαρώνει τα βιομετρικά στοιχεία των ανθρώπων.

Μόλις οι επιβάτες βγουν από το αεροπλάνο, θα μπορούν να περάσουν μέσα από τους διαδρόμους και να τους επιτραπεί να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς να χρειάζεται να σταματήσουν ή να σαρώσουν το διαβατήριό τους.

Οι κάμερες εντός των διαδρόμων χωρίς επαφή θα σαρώνουν συνεχώς το πρόσωπο κάθε επιβάτη καθώς φτάνουν μετά την έξοδο από το αεροπλάνο.

Στη συνέχεια, τα πρόσωπα θα αντιστοιχιστούν με μια ψηφιακή βάση δεδομένων με λεπτομέρειες που όλοι οι επισκέπτες θα πρέπει να υποβάλουν πριν ταξιδέψουν, πιθανώς μέσω μιας εφαρμογής.

Διαβάστε επίσης  Ο Firefox πλέον προειδοποιεί για μη ασφαλείς συνδέσεις

Το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα συνοριακού ελέγχου θα αντικαταστήσει την απαίτηση να περάσουν οι επιβάτες από μια ηλεκτρονική πύλη ή να μιλήσουν με έναν πράκτορα της Συνοριακής Δύναμης.

Ο Jake Moore, σύμβουλος ασφαλείας στην ESET, είπε στο MailOnline ότι η εμπειρία θα μπορούσε να είναι παρόμοια με το Amazon Fresh, το οποίο χρησιμοποιεί κάμερες και αισθητήρες βάθους για να υποδείξει ποια είδη παραλαμβάνουν οι αγοραστές.

Σε ένα αεροδρόμιο, οι κάμερες θα μπορούσαν να είναι κρυμμένες στους τοίχους ή ακόμα και στην οροφή, και θα ήταν ελάχιστα αντιληπτές στους επιβάτες καθώς περπατούσαν προς την έξοδο.

«Θα πρέπει να αισθάνεστε σαν να ψωνίζετε χωρίς επαφή, ίσως με πρόσθετη αναγνώριση προσώπου ευθυγραμμισμένη με τη φωτογραφία στο διαβατήριο», είπε ο Moore στη MailOnline.

«Αλλά αυτό δεν μου ταιριάζει – αυτές οι βάσεις δεδομένων που περιέχουν τις πιο ιδιωτικές πληροφορίες μας, ενέχουν αυξημένο κίνδυνο όσο πιο ευρέως χρησιμοποιούνται».

Ο James Bore, ειδικός τεχνολογίας και σύμβουλος ασφαλείας στο Bores Group, είπε ότι ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε να προσδιορίσει εσφαλμένα τους ανθρώπους με βάση την εμφάνιση του προσώπου τους.

«Εάν αφήσατε μούσι στις διακοπές ή είχατε κάποια οπτική αλλαγή, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η τεχνολογία δεν θα σας αναγνωρίσει εκεί που θα μπορούσε ο άνθρωπος», είπε ο Bore στο MailOnline.

«Θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερη ταλαιπωρία στον έλεγχο των συνόρων με τον ίδιο τρόπο που η ύπαρξη ενός απροσδόκητου αντικειμένου στην περιοχή ταμείου προκαλεί προβλήματα εάν δεν υπάρχει κανένας γύρω για να επαληθεύσει χειροκίνητα ότι είστε εσείς».

Το μέλος της Βουλής των Λόρδων, Claire Fox είπε επίσης στην GM Britain: «Είναι υπέροχο να υπάρχει μια τεχνολογική λύση εδώ και οι άνθρωποι έχουν βαρεθεί [από τις ουρές στα αεροδρόμια], αλλά θα οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας».

«Η τεχνολογία αντικαθιστά τους ανθρώπους – δεν είναι πάντα το σωστό».

The British government wants to speed up the process of moving passengers through its airports and

Η βρετανική κυβέρνηση θέλει να επιταχύνει τη διαδικασία μετακίνησης επιβατών μέσω των αεροδρομίων της και «να προσφέρει τα πιο αποτελεσματικά σύνορα στον κόσμο».

Τι είναι η Βιομετρία;

Βιομετρία είναι κάθε μέτρηση που σχετίζεται με ανθρώπινα χαρακτηριστικά.

Τα πιο κοινά παραδείγματα συστημάτων βιομετρικής αναγνώρισης είναι η τεχνολογία αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων και προσώπου.

Διαβάστε επίσης  Bionic Reading, γρήγορο και αποτελεσματικό διάβασμα

Κάθε φορά που ξεκλειδώνετε μια οθόνη smartphone με αναγνώριση προσώπου, ζητάτε μια ενημέρωση για τον καιρό ή συνδέεστε στον τραπεζικό λογαριασμό σας στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας το δακτυλικό σας αποτύπωμα, χρησιμοποιείτε βιομετρικά στοιχεία.

Οι μορφές ανέπαφης βιομετρικής ταυτοποίησης περιλαμβάνουν το σχήμα του προσώπου, την αναγνώριση φωνής και την αναγνώριση της ίριδας.

Ως μέρος του συστήματος βίντεο της Paravision “ανέπαφος διάδρομος”, οι επιβάτες πρέπει να ανεβάσουν τα στοιχεία τους και να πιστοποιήσουν την ταυτότητά τους σε μια συνοδευτική εφαρμογή πριν ταξιδέψουν.

Αυτές οι λεπτομέρειες περιλαμβάνουν όνομα, διεύθυνση, λεπτομέρειες ταξιδιού και μια φωτογραφία που τραβήχτηκε από smartphone.

Τα αποτελέσματα των τεστ Covid, η κατάσταση εμβολιασμού, μια εικόνα διαβατηρίου ή άδειας οδήγησης, ακόμη και η σάρωση του ενσωματωμένου τσιπ του διαβατηρίου, για την επαλήθευση της ταυτότητας ενός ατόμου, υπόκεινται επίσης σε έλεγχο πριν από το ταξίδι.

Μετά τη μεταφόρτωση των στοιχείων τους στην εφαρμογή, το βίντεο της Paravision δείχνει επιβάτες αεροπορικών εταιρειών να κατευθύνονται κατευθείαν προς τον «ευρύ και φιλόξενο» ανέπαφο διάδρομο.

Άτομα που δεν είναι «βιομετρικά πιστοποιημένα» εκτρέπονται από το προσωπικό έξω από τις πόρτες του διαδρόμου και τους ζητείται να χρησιμοποιήσουν το τυπικό σύστημα διαβατηρίων.

Οι πολίτες οποιασδήποτε χώρας θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιήσουν τους διαδρόμους για να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, για πολίτες εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου ή της Ιρλανδίας, οι επιβάτες θα πρέπει να συμπληρώσουν και να πληρώσουν για μια Ηλεκτρονική Ταξιδιωτική Εξουσιοδότηση (ETA) στην εφαρμογή πριν από την άφιξη, σύμφωνα με τα σχέδια της Patel.

Αυτό είναι παρόμοιο με την εφαρμογή Ηλεκτρονικού Συστήματος Ταξιδιωτικής Εξουσιοδότησης (ESTA) των Ηνωμένων Πολιτειών, που εισήχθη μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου για να καθοριστεί η επιλεξιμότητα των επισκεπτών.

Το ETA θα ελεγχθεί με βάση μια ποικιλία βάσεων δεδομένων ασφαλείας, όπως λίστες παρακολούθησης και αστυνομικά αρχεία, για να διασφαλιστεί ότι οι επισκέπτες δεν αποτελούν απειλή για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Υπουργείο Εσωτερικών θα είναι επίσης σε θέση να απαγορεύσει τους αιτούντες εάν καταδικαστούν σε φυλάκιση άνω του ενός έτους ή είναι υποτροπιάζοντες, ενέχουν κίνδυνο σοβαρής βλάβης ή εάν αυτό δεν ευνοεί το καλό κοινό.

Home Secretary Priti Patel (pictured) has said 'contactless lanes' at UK airports will allow Britons to skip passport queues and easily get through border checks as soon as next year

Η ETA θα σημαίνει ότι θα είναι «πιο εύκολο για τους φίλους μας να έρθουν και να συνεισφέρουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά πιο δύσκολο για εκείνους που δεν θέλουμε να έρθουν», σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης  Η LG βάζει αυτογκόλ από τα αποδυτήρια

«Ως υπουργός Εσωτερικών έχω επικεντρωθεί στην ανάκτηση του ελέγχου του μεταναστευτικού μας συστήματος μέσω του νέου μου σχεδίου για τη μετανάστευση», είπε η Patel.

«Αυτό περιλαμβάνει τη διασφάλιση ότι έχουμε σύνορα κατάλληλα για τον 21ο αιώνα που επιτρέπει στους ταξιδιώτες να αποκτούν βίζα και να περνούν εύκολα τα σύνορα, διατηρώντας παράλληλα την εθνική ασφάλεια».

«Δεσμεύομαι επίσης να διασφαλίσω ότι η Συνοριακή Δύναμη έχει πρόσβαση στην τελευταία λέξη της τεχνολογίας αυτοματισμού, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιήσει τις εξειδικευμένες δεξιότητές της για να προστατεύσει τα σύνορά μας από όσους θέλουν να βλάψουν το Ηνωμένο Βασίλειο».

Οι ταξιδιώτες που επιβιβάζονται χωρίς βρετανικό ή ιρλανδικό διαβατήριο θα κληθούν να υποβάλουν αίτηση για ETA ή ηλεκτρονική βίζα από το επόμενο έτος.

Πως λειτουργεί η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου;

Το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου λειτουργεί αντιστοιχίζοντας εικόνες σε πραγματικό χρόνο με μια προηγούμενη φωτογραφία ενός ατόμου.

Κάθε πρόσωπο έχει περίπου 80 μοναδικούς κόμβους στα μάτια, τη μύτη, τα μάγουλα και το στόμα που διακρίνουν το ένα άτομο από το άλλο.

Μια ψηφιακή βιντεοκάμερα μετρά την απόσταση μεταξύ διαφορετικών σημείων στο ανθρώπινο πρόσωπο, όπως το πλάτος της μύτης, το βάθος των κόγχων των ματιών, την απόσταση μεταξύ των ματιών και το σχήμα της γνάθου.

Η Βρετανία σχεδιάζει να βάλει «ανέπαφους διαδρόμους» αναγνώρισης επιβατών στα αεροδρόμια

Ένα διαφορετικό έξυπνο σύστημα παρακολούθησης (φωτογραφία) ικανό να σαρώσει 2 δισεκατομμύρια πρόσωπα σε δευτερόλεπτα αποκαλύφθηκε στην Κίνα. Το σύστημα συνδέεται με εκατομμύρια κάμερες CCTV και χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για την επιλογή στόχων. Ο στρατός εργάζεται για την εφαρμογή μιας παρόμοιας έκδοσης με την τεχνητή νοημοσύνη για την παρακολούθηση ανθρώπων σε ολόκληρη τη χώρα.

Αυτό παράγει έναν μοναδικό ψηφιακό κωδικό, ο οποίος μπορεί στη συνέχεια να συνδεθεί με έναν αντίστοιχο κωδικό που έχει συλλεχθεί από προηγούμενη φωτογραφία.

Ένα σύστημα αναγνώρισης προσώπου που χρησιμοποιείται από τις κινεζικές αρχές συνδέεται με εκατομμύρια κάμερες CCTV και χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για την επιλογή στόχων.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου σύντομα θα ξεπεράσει την τεχνολογία των δακτυλικών αποτυπωμάτων ως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αναγνώρισης ανθρώπων.

Πηγές άρθρου:

https://utrimcleanseblog.com/how-patel-airports-new-contactless-corridor-technology-would-work/

https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-11035171/How-Patels-new-airport-contactless-corridor-technology-work.html

https://www.airport-technology.com/analysis/contactless-security-how-technology-cut-airport-queues/

Σπούδασα Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης (Ε.Κ.Π.Α.) με μεταπτυχιακή ειδίκευση στις σπουδές Επιστήμης και Τεχνολογίας (STS) και μεταπτυχιακός φοιτητής στο Ε.Μ.Π. "Περιβάλλον και Ανάπτυξη". Με ενδιαφέροντα που αφορούν τις τεχνολογίες υπολογιστών, περιβάλλοντος και τεχνολογιών αιχμής.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Εφαρμογές και Κινητά

Οι 5 χρήσιμες εφαρμογές για κάθε ταξιδιώτη!

Πλέον, τα ταξίδια έχουν γίνει πιο εύκολα και προσβάσιμα χάρη
Misery

«Misery»: Όταν ούτε το Όσκαρ γλίτωσε από τα χέρια της Kathy Bates!

Ο Paul Sheldon (James Caan) είναι ο διάσημος συγγραφέας της