Ένα αγόρι επτά χρονών από την Αυστραλία, ζει χωρίς το μεγαλύτερο μέρος τού οπτικού τμήματος του εγκεφάλου του. Μπορεί, όμως, να βλέπει αναγνωρίζοντας πρόσωπα και σχήματα και λαμβάνοντας μέρος σε δραστηριότητες, χωρίς πρόβλημα. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Μονάς στην Αυστραλία παρουσίασαν την υπόθεση αυτή σε ένα συνέδριο νευροεπιστήμης στο Σίδνεϋ.
Όταν ήταν μόλις δύο εβδομάδων, ο B.I. (έτσι γίνεται η αναφορά στο αγόρι) έχασε τον οπτικό του φλοιό από μία σπάνια ασθένεια που λέγεται ανεπάρκεια MCAD και αποτρέπει τους ιστούς από το να μετατρέπουν τα λίπη σε ενέργεια. Ο οπτικός φλοιός είναι η περιοχή εκείνη του εγκεφάλου, που τροποποιεί τα σήματα που δέχεται από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα τού ματιού, συναρμολογώντας αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως κινούμενη εικόνα.

Στην περίπτωση του B.I. η μαγνητική τομογραφία έδειξε ότι άλλες περιοχές τού εγκεφάλου του έχουν αναλάβει τον ρόλο τής όρασης. Σε σχέση με άλλα παιδιά τής ηλικίας του, από την εξέταση προέκυψε ότι περισσότερες νευρωνικές ίνες οδηγούνταν σε δύο περιοχές κοντά στον οπτικό φλοιό, στο πίσω μέρος τού εγκεφάλου. Αυτές οι περιοχές λέγονται προσκέφαλο του θαλάμου και οπτική περιοχή MT (V5). Η πρώτη σχετίζεται με τον έλεγχο των οπτικών σημάτων, ενώ η δεύτερη με την αναγνώριση της κίνησης. Στον εγκέφαλο του αγοριού οι παραπάνω περιοχές έμοιαζαν μεγαλύτερες από το αναμενόμενο, που σημαίνει ότι ανέλαβαν ευθύνες τού πρωτοταγή οπτικού φλοιού (V1) κατά την ανάπτυξη.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτές οι νευρωνικές ενώσεις σχηματίστηκαν λόγω της ηλικίας στην οποία εμφανίστηκε η ασθένεια, όταν ακόμη ο εγκέφαλός του ήταν εύπλαστος και ευπροσάρμοστος. Αυτό που συμβαίνει τώρα με τον B.I. καλείται «τυφλή όραση» και είναι η ικανότητά του να αντιδρά σε οπτικά σήματα χωρίς να τα αντιλαμβάνεται συνειδητά. Μπορεί να παίζει ποδόσφαιρο και βιντεοπαιχνίδια, να αναγνωρίζει εκφράσεις τού προσώπου και το μόνο πρόβλημα που φαίνεται να έχει με την όραση είναι η μυωπία.
Είναι εκπληκτικό το πόσο εύκολα μπορεί να προσαρμόζεται ο ανθρώπινος εγκέφαλος σε διαφορετικές συνθήκες και καταστάσεις. Όσο νεότερος σε ηλικία είναι, τόσο ευκολότερα εγκλιματίζεται.
ΠΗΓΗ: New Scientist