Είναι εύκολο να δείτε ότι ο ουρανός είναι μπλε. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί; Κοιτώντας την Γη από την Σελήνη, βλέπουμε μαύρο τον ουρανό. Ωστόσο, υπάρχει μια καίρια διαφορά. Η Γη έχει ατμόσφαιρα ενώ η Σελήνη δεν έχει.
Η εξήγηση του φαινομένου
Το φως από τον ήλιο φαίνεται λευκό στην πραγματικότητα όμως αποτελείται από όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Είναι όπως γνωρίζουμε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και αποτελείται από τη σύνθεση πολλών διαφορετικών μηκών κύματος, που τα μάτια μας τα αναγνωρίζουν ως τα χρώματα της ίριδας. Όταν το λευκό φως λάμπει μέσα από ένα πρίσμα, το φως χωρίζεται σε όλα τα χρώματα του.
Καθώς το ηλιακό φως περνά μέσα από την ατμόσφαιρα της Γης αλληλοεπιδρά με τα μόριά της, και σκεδάζεται(διασκορπίζεται) από αυτά αλλάζοντας κατεύθυνση. Η αλληλεπίδραση αυτή εξαρτάται έντονα από το μήκος κύματος. Όσο πιο μικρό είναι το μήκος κύματος τόσο πιο έντονη είναι η σκέδαση. Το γαλάζιο χρώμα έχει μήκος κύματος σχεδόν το μισό από ότι το κόκκινο χρώμα και σκεδάζεται σχεδόν 16 φορές πιο έντονα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ακτίνες του γαλάζιου φωτός που φεύγουν από τον ήλιο να φθάνουν τελικά στο ανθρώπινο μάτι, από κάθε κατεύθυνση προβάλλοντας το γαλάζιο τους χρώμα σε όλον τον ουρανό. Αυτός είναι ο λόγος που βλέπουμε γαλάζιο τον ουρανό τις περισσότερες φορές.
Γιατί κοκκινίζει ο ουρανός κατά τη δύση;
Όταν o ήλιος δύει, το φως του πρέπει να διασχίσει μεγαλύτερο μήκος της ατμόσφαιρας για να φθάσει στον παρατηρητή και μεγαλύτερο μέρος από το γαλάζιο φως του ήλιου δεν κατορθώνει να φθάσει τελικά σε αυτόν. Μια που το φαινόμενο δεν είναι τόσο έντονο στο κόκκινο χρώμα αυτό συνεχίζει σχεδόν ανέπαφο τη διαδρομή του. Έτσι ο δίσκος του ήλιου εμφανίζεται σαφώς πιο κόκκινος από το κίτρινο χρώμα που έχει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πολλές φορές επειδή υπάρχουν σύννεφα και σκόνη στην ατμόσφαιρα, αυτά απορροφούν και σκεδάζουν το γαλάζιο φως πολύ πιο έντονα από ότι το κόκκινο και το κίτρινο φως με αποτέλεσμα ο ίδιος ο ουρανός προς τη διεύθυνση της δύσης του ήλιου να εμφανίζεται κοκκινωπός.