Βιταμίνη Ε και φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις
Το παρόν άρθρο, με τίτλο Βιταμίνη Ε και φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις, θα παρουσιάσει τα ευρήματα μίας πρόσφατης μετα-αναλυτικής έρευνας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Plos One.
Ως διατροφική βιοδραστική ένωση, η βιταμίνη Ε είναι πολύ σημαντική για την υγεία του δέρματος. Το επίπεδο της βιταμίνης Ε και η σημασία της στην παθογένεση της δερματικής νόσου έχει αξιολογηθεί σε πολλαπλές έρευνες. Αν και οι περισσότερες έρευνες έδειξαν μείωση των επιπέδων βιταμίνης Ε ορού σε ασθενείς με δερματικές παθήσεις, ορισμένες αναφορές δεν έδειξαν σημαντική αλλαγή στην κατάσταση της βιταμίνης Ε ορού ασθενών με δερματικές παθήσεις. Προηγούμενες μελέτες έχουν εμπνεύσει την ιδέα ότι το επίπεδο της βιταμίνης Ε στον ορό σχετίζεται με δερματικές παθήσεις.
Οι φυσικές πηγές βιταμίνης Ε περιλαμβάνουν τους ξηρούς καρπούς, τα έλαια φυτικής προέλευσης και τα λαχανικά.
Οι χρόνιες δερματικές παθήσεις σχετίζονται με διαταραχές του ανοσοποιητικού που περιλαμβάνουν την αλληλεπίδραση μεταξύ του οξειδωτικού στρες και του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η έρευνα
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση για να αξιολογήσουν τη συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων ορού βιταμίνης Ε και των χρόνιων φλεγμονωδών δερματικών παθήσεων.
Αποτελέσματα
- Σε σύγκριση με τα άτομα που δεν έπασχαν από φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις, βρέθηκε χαμηλότερο επίπεδο βιταμίνης Ε σε ασθενείς με λεύκη, ψωρίαση, ατοπική δερματίτιδα και ακμή.
Συμπεράσματα
Η μετα-ανάλυση έδειξε ότι τα επίπεδα ορού βιταμίνης Ε ήταν χαμηλότερα σε ασθενείς που έπασχαν από λεύκη, ψωρίαση, ατοπική δερματίτιδα και ακμή. Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη αξιολόγησης της κατάστασης της βιταμίνης Ε για τη βελτίωση του επιπέδου της σε ασθενείς με δερματικές παθήσεις.
Η λεύκη είναι μια ασθένεια που προκαλεί απώλεια του χρώματος του δέρματος σε μπαλώματα. Οι αποχρωματισμένες περιοχές συνήθως γίνονται μεγαλύτερες με την πάροδο του χρόνου. Η πάθηση μπορεί να επηρεάσει το δέρμα σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τα μαλλιά και το εσωτερικό του στόματος. Κανονικά, το χρώμα των μαλλιών και του δέρματος καθορίζεται από τη μελανίνη. Η λεύκη εμφανίζεται όταν τα κύτταρα που παράγουν μελανίνη πεθαίνουν ή σταματούν να λειτουργούν. Η λεύκη επηρεάζει άτομα όλων των τύπων δέρματος, αλλά μπορεί να είναι πιο αισθητή σε άτομα με καστανό ή μαύρο δέρμα. Η κατάσταση δεν είναι απειλητική για τη ζωή ή μεταδοτική.
Η ψωρίαση είναι μια δερματική ασθένεια που προκαλεί εξάνθημα με κνησμώδη, φολιδωτά μπαλώματα, πιο συχνά στα γόνατα, τους αγκώνες, τον κορμό και το τριχωτό της κεφαλής. Η ψωρίαση είναι μια συχνή, μακροχρόνια (χρόνια) ασθένεια χωρίς θεραπεία. Μπορεί να είναι επώδυνη, να παρεμβαίνει στον ύπνο και να δυσκολεύει τη συγκέντρωση. Η κατάσταση τείνει να περνάει από κύκλους, να ξεσπά για μερικές εβδομάδες ή μήνες και μετά να υποχωρεί για λίγο. Οι συνήθεις παράγοντες που προκαλούν σε άτομα με γενετική προδιάθεση για ψωρίαση, περιλαμβάνουν λοιμώξεις, κοψίματα ή εγκαύματα και ορισμένα φάρμακα.
Η δερματίτιδα είναι μια συχνή πάθηση που προκαλεί οίδημα και ερεθισμό του δέρματος. Έχει πολλές αιτίες και μορφές και συχνά περιλαμβάνει φαγούρα, ξηροδερμία ή εξάνθημα. Εναλλακτικά, μπορεί να προκαλέσει φουσκάλες, διαρροή, κρούστα ή νιφάδες στο δέρμα. Τρεις συνήθεις τύποι αυτής της πάθησης είναι η ατοπική δερματίτιδα, η δερματίτιδα εξ επαφής και η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα. Η ατοπική δερματίτιδα είναι επίσης γνωστή ως έκζεμα. Η δερματίτιδα δεν είναι μεταδοτική, αλλά μπορεί να είναι πολύ άβολη. Η τακτική ενυδάτωση βοηθά στον έλεγχο των συμπτωμάτων. Η θεραπεία μπορεί επίσης να περιλαμβάνει φαρμακευτικές αλοιφές, κρέμες και σαμπουάν.
Η ακμή είναι μια δερματική πάθηση που εμφανίζεται όταν οι θύλακες των τριχών βουλώνουν με λάδι και νεκρά κύτταρα του δέρματος. Προκαλεί λευκά στίγματα, μαύρα στίγματα ή σπυράκια. Η ακμή είναι πιο κοινή μεταξύ των εφήβων, αν και επηρεάζει άτομα όλων των ηλικιών. Διατίθενται αποτελεσματικές θεραπείες ακμής, αλλά η ακμή μπορεί να είναι επίμονη. Τα σπυράκια και τα εξογκώματα επουλώνονται αργά, και όταν κάποιο αρχίζει να φεύγει, φαίνεται να εμφανίζονται άλλα. Ανάλογα με τη σοβαρότητά της, η ακμή μπορεί να προκαλέσει συναισθηματική δυσφορία και ουλές στο δέρμα. Όσο νωρίτερα ξεκινήσετε τη θεραπεία, τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος τέτοιων προβλημάτων.
Εκτός από τις διαταραχές του ανοσοποιητικού/αυτοανοσίας, το οξειδωτικό στρες και τη γενετική προδιάθεση, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της συμπεριφοράς του τρόπου ζωής, είναι οι κύριοι καθοριστικοί παράγοντες των δερματικών παθήσεων, ιδιαίτερα των διατροφικών συνηθειών.
Ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών δείχνει ότι οι διατροφικές αλλαγές μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε χρόνιες δερματικές παθήσεις, ειδικά θρεπτικά συστατικά που έχουν βιοδραστικές λειτουργίες, όπως αντιοξειδωτικές ή αντιφλεγμονώδεις δράσεις.
Advertising
Βιβλιογραφία
Liu X, Yang G, Luo M, Lan Q, Shi X, Deng H, et al. (2021) Serum vitamin E levels and chronic inflammatory skin diseases: A systematic review and meta-analysis. PLoS ONE 16(12): e0261259. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0261259