Σώμα & Υγεία | Σου δίνουμε 4 καλούς λόγους να αγοράσεις εποχιακά φρούτα και λαχανικά τον Σεπτέμβριο

εποχιά φρούτα

«Κάθε πράγμα στον καιρό του..». Μια από τις καλύτερες συμβουλές που μπορεί να σου δώσει ένας διαιτολόγος ή γεωπόνος είναι να αγοράζεις τα φρούτα και λαχανικά με βάση την εποχικότητα τους. Εμείς σου δίνουμε 4 καλούς λόγους να αγοράσεις εποχιακά φρούτα και λαχανικά τον Σεπτέμβριο αλλά και όλο τον χρόνο:

 

1.Τα εποχιακά φρούτα και λαχανικά είναι πιο υγιεινά και πιο θρεπτικά:

Επιλέγοντας τους καρπούς που ευδοκιμούν τι στιγμή που τα αγοράζουμε, λαμβάνουμε τη μέγιστη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικές ουσίες. Οι εποχιακοί καρποί δεν στοιβάζονται για μέρες σε ψυγεία πλοίων, ούτε ψεκάζονται με χημικές ουσίες για να διατηρηθούν. Εφόσον καταναλώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την συγκομιδή, το ατμοσφαιρικό οξυγόνο δεν προλαβαίνει να τα αλλοιώσει. Έτσι δεν χάνουν τις βιταμίνες τους και τα αρώματα τους.

 

2.Είναι πιο οικονομικά:

Όσο μεγαλύτερη η αφθονία, τόσο μικρότερο και το κόστος των καρπών. Επιπλέον, οι παραγωγοί δεν χρησιμοποιούν χημικές ουσίες για τη συντήρηση και την αποθήκευσή των καρπών, έτσι το κόστος πέφτει.

Advertisements
Ad 14

 

3.Είναι πιο οικολογικά:

Επιλέγοντας τοπικά και εποχικά προϊόντα το πιθανότερο είναι να ψωνίσετε «οργανικά». Τα εποχικά φρούτα και λαχανικά μπορούν να παραχθούν χωρίς περιττά χημικά πρόσθετα που μολύνουν το νερό και το έδαφος. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουμε ότι οι σπόροι των καρπών που παράγονται αφύσικα όλο τον χρόνο είναι κατασκευασμένοι στο εργαστήριο. Παράδειγμα τέτοιων καρπών είναι η πατάτα, τα καρότα και το μαρούλι.

 

4.Στηρίζουμε την τοπική οικονομία και ενισχύουμε τη βιολογική καλλιέργεια:

Οι μικροί παραγωγοί προτιμούν να καλλιεργούν με βάση την εποχικότητα ώστε να διατηρήσουν χαμηλό κόστος παραγωγής, συντήρησης και αποθήκευσης. Αντιθέτως, αγοράζοντας από σούπερ μάρκετ, το πιθανότερο είναι να επιβαρυνθείτε με επιπλέον χημικές ουσίες. Και αυτό γιατί τα μεγάλα σούπερ μάρκετ κλείνουν συμφωνίες με μεγάλους παραγωγούς από διάφορες χώρες, οι οποίοι καλλιεργούν καρπούς που παράγονται αφύσικα όλο το χρόνο, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες της ζήτησης. Επιπλέον, επιβαρύνουν τα τρόφιμα με χημικές ουσίες με σκοπό την μεγιστοποίηση της συντήρησης τους κατά την αποθήκευση.

Διαβάστε επίσης  Ηπατίτιδα C: κλινική εικόνα και ανάγκη προστασίας

 

εποχιακα φρουτα

 

Ο μήνας Σεπτέμβριος είναι ιδιαίτερος, διότι έχει ανακηρυχθεί και γιορτάζεται ως ο μήνας των φρούτων και των λαχανικών (National Fruit and Vegetable Month) από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA). Σκοπός αυτής της εκστρατείας είναι η προώθηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών από τους μικρούς μαθητές, αλλά έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις και θα λέγαμε ότι έχει γίνει trend.

 

Για τον μήνα Σεπτέμβριο λοιπόν, το καφάσι του μανάβη έχει:

ΦΡΟΥΤΑ: Σύκο, φραγκόσυκο, σταφύλι, αχλάδι, μήλο, δαμάσκηνο, ρόδι

και για λίγες ημέρες ακόμα μπορούμε να απολαύσουμε: καρπούζι, πεπόνι, νεκταρίνι και ροδάκινο

ΛΑΧΑΝΙΚΑ: Αγγούρι, κολοκυθάκι, κολοκύθα, λάχανο, σπανάκι, ρόκα, φασολάκια, πιπεριά, μελιτζάνα

και για λίγες ημέρες ακόμα: ντομάτα, ξερό κρεμμύδι

 

Είμαι διαιτολόγος απόφοιτη του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και μεταπτυχιακή φοιτήτρια Δημόσιας Υγείας στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Δεν μου φτάνουν 24 ώρες να ασχοληθώ με όσα με ενδιαφέρουν αλλά έχω αλλάξει αυτο το bio 100 φορές. Επικοινωνία: alexandra@maxmag.gr

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Αθήνα

Αθήνα : Κάνοντας τουρισμό αλλιώς στην όμορφη πόλη

Έχοντας κατά νου την παροιμιώδη φράση «Ελλάδα δεν είναι μόνο

Κομφορμισμός και Μαζοποίηση: Οι δύο όψεις της σύγχρονης κοινωνίας

Ο κομφορμισμός και η μαζοποίηση είναι ανησυχητικά, μα και ιδιαιτέρως