Ποια είναι στα αλήθεια η διαφορά μιας δίαιτας και μιας διατροφής; Η δίαιτα είναι ένα πρόγραμμα διατροφής το οποίο έχει συγκεκριμένη διάρκεια και σχεδιασμό με στόχο την απώλεια ή την προσθήκη βάρους. Η έννοια της διατροφής στοχεύει στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών με στόχο τη διατήρηση της καλής υγείας και παρέχει επάρκεια σε θρεπτικά συστατικά. Η δίαιτα εμπεριέχει την έννοια της διατροφής, όμως πολύ συχνά βλέπουμε ότι αυτό δεν τηρείται, με αποτέλεσμα να έχουμε είτε αποκλεισμό μιας ολόκληρης ομάδας τροφίμων (πχ υδατάνθρακες), είτε την προσθήκη ανθυγιεινών επιλογών στο “διαιτολόγιο”. Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσω την προσθήκη ανθυγιεινών επιλογών σε ένα διαιτολόγιο και θα σας δώσω 6 τροφές που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν σε μια δίαιτα.
1.Δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως:
Μπορεί να διαφημίζονται ως «διαιτητικά» αλλά στην πραγματικότητα στα περισσότερα από αυτά έχει προστεθεί ραφιναρισμένη λευκή ζάχαρη για να νοστιμίσουν. Μια μερίδα των 30γρ. περιέχει γύρω στα 22γρ. υδατανθράκων, την στιγμή που μια φέτα άσπρου ψωμιού των 30γρ. περιέχει 15γρ. υδατανθράκων. Τρώγοντας μια τέτοια ποσότητα ζάχαρης για πρωινό το μόνο που θα πετύχουμε είναι να ανεβάσουμε πολύ γρήγορα την γλυκόζη του αίματος μας, η οποία θα πέσει και πολύ απότομα, με αποτέλεσμα να πεινάσουμε σε συντομότερο χρονικό διάστημα και να αναζητήσουμε και πάλι μια τροφή πλούσια σε υδατάνθρακες.
Προτίμησε: 100% νιφάδες βρώμης και πρόσθεσε μέλι
2.Μπάρες δημητριακών:
Για πολλούς αποτελεί το επιτρεπόμενο ημερήσιο σνακ, το οποίο ομοίως με τα δημητριακά ολικής αλέσεως, περιέχει ζάχαρη που ισοδυναμεί με 3 κουταλάκια του γλυκού. Μιλώντας με αριθμούς, τα 23γρ. προϊόντος (μια μπάρα) περιέχουν 8γρ. ζάχαρης, δηλαδή αποτελούνται 35% από ζάχαρη!
Προτίμησε: φρούτα και ξηρούς καρπούς
3.Συσκευασμένοι χυμοί φρούτων:
Το να αντικαταστήσεις ένα πορτοκάλι με ένα συσκευασμένο χυμό πορτοκαλιού ίσως να είναι πρακτικό κάποιες φορές, αλλά σίγουρα όχι μια έξυπνη κίνηση όταν επαναλαμβάνεται καθημερινά. Για να εξουδετερωθεί η οξύτητα των φρούτων προστίθεται ζάχαρη, ειδικά όταν έχουν συλλεχθεί πρόωρα. Για να μην κάνουμε λόγο για τις φυτικές ίνες οι οποίες μειώνονται δραματικά. Αντικαθιστώντας τα φρούτα με χυμούς δεν δίνουμε στον οργανισμό μας την απαραίτητη ποσότητα φυτικών ινών που χρειαζόμαστε καθημερινά. Επιπλέον μαθαίνουμε τον μεταβολισμό μας να «τεμπελιάζει», εφόσον παραλείπετε τελείως η διαδικασία της μάσησης και της προσπάθειας πέψης των άπεπτων φυτικών ινών (φλούδα,σπόροι).
Προτίμησε: ολόκληρα φρούτα
4.Γιαούρτια χαμηλών λιπαρών με φρούτα:
Μία κλασική τακτική στην βιομηχανία τροφίμων όταν πρόκειται να παράγουν ένα προϊόν χαμηλών λιπαρών, είναι η αντικατάσταση του λίπους του προϊόντος αυτού με ζάχαρη ώστε αυτό να είναι εύγευστο. Ένα γιαούρτι 2% με φρούτα περιέχει έως και 4 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρης σε σύγκριση με το απλό λευκό γιαούρτι 2% της ίδιας εταιρίας.
Προτίμησε: στραγγιστό γιαούρτι 2% το οποίο περιέχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες σε σχέση με τα απλά γιαούρτια αγελάδος, και πρόσθεσε φρούτα και μέλι.
5.Κονσέρβα τόνου:
Πρόκειται για μια κλασική επιλογή ενός ατόμου που έχει μπει σε διαδικασία «δίαιτας», και για κάποιο λόγο έχει συνδεθεί ως υγιεινή επιλογή. Οι χαμηλές θερμίδες και η υψηλή περιεκτικότητα μιας τροφής σε πρωτεΐνη δεν την κάνουν αυτομάτως και διαιτητική. Ένας καλά ενημερωμένος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος γνωρίζει και ενημερώνει τον πελάτη του ότι πρόκειται για μια τροφή πλούσια σε αλάτι και συντηρητικά. Εκτός από τον υδράργυρο τον οποίο περιέχουν επί το πλείστον οι φτηνοί τόνοι «ατλαντικού», οι περισσότερες κονσέρβες περιέχουν την ουσία Δισφαιλόλη Α (BPA). Αρκετές επιστημονικές μελέτες έχουνε δείξει ότι η συχνή έκθεση στη χημική ένωση BPA μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του ορμονικού συστήματος προκαλώντας προβλήματα στην αναπαραγωγή, παχυσαρκία, και να αναπτύξει μεταβολικά νοσήματα όπως ο διαβήτης. Φυσικά η ουσία αυτή κρύβεται σε όλες τις κονσέρβες, ακόμα και στα πλαστικά μπουκάλια.
Προτίμησε: φρέσκιες και ακατέργαστες τροφές και συσκευασίες BPA free.
6.Γαλοπούλα και αλλαντικά χαμηλών λιπαρών:
Άλλη μια κλασική καθημερινή επιλογή στο πρωινό ή το βραδινό ενός άτομο που κάνει «δίαιτα» και όχι μόνο. Μια τροφή τρομερά επεξεργασμένη και γεμάτη συντηρητικά. Πριν ένα χρόνο περίπου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι τα αλλαντικά κατατάσσονται στην κατηγορία «καρκινογόνους για τον άνθρωπο παράγοντες (Ομάδα 1)» . Δυο φέτες αλλαντικών την ημέρα αυξάνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης ορθοκολικού καρκίνου κατά 18%. Βέβαια τα κακά νέα αφορούσαν και το κόκκινο κρέας, το οποίο κατατάχθηκε στην κατηγορία «πιθανόν καρκινογόνος για τον άνθρωπο (Ομάδα 2Α), επί τη βάσει περιορισμένων ενδείξεων».
Προτίμησε: τοστ και σάντουιτς μόνο με τυρί και πρόσθεσε λαχανικά.