Ο Νοέμβρης έφτασε και μαζί του φέρνει φρούτα και λαχανικά γεμάτα βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για να χτίσουμε ένα γερό ανοσοποιητικό και να αντιμετωπίσουμε το κρύο και τις ιώσεις που κυκλοφορούν.
Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο, είναι πολύ σημαντικό να συμβαδίζουμε με την εποχικότητα των φρούτων και των λαχανικών στα πλαίσια μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής.
Επιλέγοντας τους καρπούς που ευδοκιμούν τι στιγμή που τα αγοράζουμε, λαμβάνουμε τη μέγιστη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικές ουσίες. Οι εποχιακοί καρποί δεν στοιβάζονται για μέρες σε ψυγεία πλοίων, ούτε ψεκάζονται με χημικές ουσίες για να διατηρηθούν. Εφόσον καταναλώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την συγκομιδή, το ατμοσφαιρικό οξυγόνο δεν προλαβαίνει να τα αλλοιώσει. Έτσι δεν χάνουν τις βιταμίνες τους και τα αρώματα τους.
Τον Νοέμβρη λοιπόν θα απολαύσουμε:
Φρούτα
Τα φρέσκα: Πορτοκάλι, μανταρίνι, γκρέιπ φρουτ, ακτινίδιο, λωτός, λεμόνι, μήλο
Τέλος εποχής για: Αχλάδι, σταφύλι, Ρόδι
Λαχανικά
Τα φρέσκα: Κουνουπίδι, μπρόκολο, μαρούλι, λάχανο, κόκκινο λάχανο, λαχανάκι Βρυξελλών, παντζάρι, σπανάκι, βρούβες, πράσα
Τέλος εποχής για: Φασολάκια, ραδίκια, ραπανάκια, κολοκύθα
Ξηροί καρποί
Ξερά σύκα, σταφίδες, φουντούκια, αμύγδαλα, κάστανα
Συνοπτικά για τη συσκευή σου, τα social media ή για εκτύπωση:
http://www.greenpeace.org/greece/Global/greece/image/2013/gmo/Epoxikotita-chart-WEB.pdf