Κάπνισμα: Ένας αργός θάνατος

images (1)

Το κάπνισμα αποτελεί μία από τις πιο επιζήμιες για την υγεία, συνήθειες του ανθρώπου. Είναι η βασικότερη αιτία για την εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα αλλά και πολλών άλλων μορφών καρκίνου όπως καρκίνο της στοματικής κοιλότητας, του οισοφάγου, της γλώσσας, του λαιμού και του λάρυγγα. Παρά, λοιπόν, το γεγονός ότι το κάπνισμα σκοτώνει, η πλειοψηφία των καπνιστών αρνείται να το κόψει ή έστω  να το ελαττώσει, καθώς όπως ισχυρίζονται δε μπορούν ή απλά πιστεύουν πως τους χαλαρώνει από τα άγχη και τα προβλήματα της καθημερινότητας. Το μόνο σίγουρο είναι πάντως ένα: Όλα είναι στο μυαλό!

                                                                    

Ποιες είναι οι επιπτώσεις του καπνίσματος για την υγεία

 

Advertisements
Ad 14

Όπως ήδη προαναφέρθηκε, το κάπνισμα αποτελεί έναν από τους κυριότερους λόγους για την εμφάνιση όλων των μορφών καρκίνου. Ας δούμε, όμως, λίγο εκτενέστερα τις επιπτώσεις του στην υγεία. Το κάπνισμα λοιπόν ευθύνεται:

 • Για την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων όπως είναι η στεφανιαία νόσος, η καρδιακή ανεπάρκεια, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.
 • Για τη μείωση της γονιμότητας.
 • Για την πρόκληση εμφυσήματος, το οποίο δυσκολεύει την αναπνοή.
 • Χαμηλά επίπεδα ορμόνης.
 • Στα παιδιά που οι γονείς τους καπνίζουν μπορεί να προκαλέσει πνευμονία και βρογχίτιδα.
 • Χαμηλό βάρος γέννησης, στα παιδιά που η μητέρα κάπνιζε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

091215163036_6290

 Πώς να το κόψεις

 

Αν αναλογιστείς , επομένως,  τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία, έχεις αρκετούς λόγους για να το κόψεις. Σ΄ αυτούς, μάλιστα, μπορούν να προστεθούν και η καθαρότερη και πιο δροσερή αναπνοή, η καλύτερη γεύση και όσφρηση καθώς και η εξοικονόμηση χρημάτων. Αν,λοιπόν, θέλεις να απαλλαγείς από αυτή την βλαβερή συνήθεια, έχουμε να σου προτείνουμε μερικούς χρήσιμους και εύκολους τρόπους:

 • Το πρώτο και βασικότερο βήμα για να τα καταφέρεις είναι να το θέλεις πραγματικά. Αν μέσα σου είσαι αποφασισμένος να το κόψεις, σίγουρα μπορείς να το πετύχεις.
 • Θα πρέπει να νιώθεις ότι η απόφαση να το κόψεις είναι δική σου και να νιώθεις υπερήφανος γι΄ αυτή σου την επιλογή.
 • Μην προμηθεύεσαι και μην έχεις μαζί σου τσιγάρα.
 • Τσίχλες νικοτίνης: Είναι τσίχλες οι οποίες περιέχουν νικοτίνη , η οποία απελευθερώνεται με το μάσημα και μειώνει την επιθυμία για κάπνισμα.
 • Αυτοκόλλητα νικοτίνης: Είναι υποκατάστατα νικοτίνης, που απελευθερώνουν νικοτίνη στον οργανισμό.
 • Μπορείς να προμηθευτείς από την αγορά κάποιο ηλεκτρονικό τσιγάρο. Αποτελεί μία εναλλακτική μορφή καπνίσματος, χωρίς καπνό, πίσσα και όλες τις άλλες βλαβερές ουσίες που περιέχονται στα τσιγάρα.
Διαβάστε επίσης  Τριχόπτωση: Πού οφείλεται και πώς να την αντιμετωπίσετε!

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι δεν μπορούμε να είμαστε 100% σίγουροι για το αν τα υποκατάστατα νικοτίνης μπορούν να συντελέσουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του καπνίσματος.

Ονομάζομαι Κατερίνα Δροσοπούλου! Είμαι φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Λάτρης της καλής μουσικής και των ταξιδιών, δε χάνω ποτέ ευκαιρία να ανακαλύπτω νέα μέρη. Αγαπώ τις ατέλειωτες συζητήσεις με φίλες και δε θα ακούσεις ποτέ όχι από μένα σε κάποια πρόταση για έξοδο.
Υπέρμαχη οπαδός της φράσης: «Μέρα χωρίς να χαμογελάς, είναι χαμένη μέρα»
E-mail επικοινωνίας: cathrindrosopoulou@gmail.com

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Outfits εμπνευσμένα από τις αγαπημένες μας ταινίες.

Μόδα και Κινηματόγραφος. Δύο από τις μεγαλύτερες τέχνες και πήγες
Γουατεμάλα

Γουατεμάλα: Απόδραση στην εξωτική γη των Μάγιας

Γουατεμάλα, το λίκνο του θαυμαστού πολιτισμού των Μάγιας, η γη