Τι είναι το σπλαχνικό λίπος και πόσο επικίνδυνο είναι για την υγεία μας


Το αποθηκευμένο λίπος που βρίσκεται στην περιοχή της κοιλιάς αποτελεί πρόβλημα για πολλούς ανθρώπους. Πιο συχνά το συναντάμε στους άντρες, ενώ στις γυναίκες παρατηρείται περισσότερο με το πέρασμα των χρόνων. Ο καθένας έχει σπλαχνικό λίπος, άλλοι σε μεγαλύτερο βαθμό και άλλοι σε μικρότερο, ιδιαίτερα όσοι κάνουν καθιστική ζωή.

Τι ακριβώς όμως εννοούμε με τον όρο σπλαχνικό λίπος;
Υπάρχουν δύο είδη λίπους που συσσωρεύονται στην περιοχή γύρω από τη μέση, το υποδόριο λίπος, που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα και το σπλαχνικό λίπος, που βρίσκεται μεταξύ μυών και οργάνων. Το υποδόριο λίπος δεν επηρεάζει τόσο την υγεία μας και είναι και πιο εύκολο να χαθεί συγκριτικά με το σπλαχνικό. Με το πέρασμα των χρόνων, συνήθως, το λίπος συγκεντρώνεται στην περιοχή της κοιλιάς ανεξάρτητα από το αν παραμένει σταθερό το βάρος.

Πώς δημιουργείται το σπλαχνικό λίπος;
Οι λόγοι δημιουργίας του έχουν κυρίως σχέση με την διατροφή που κάνει το άτομο. Τροφές πλούσιες σε λίπη σε συνδυασμό με καθιστική ζωή αποτελούν καταλυτικό παράγοντα.
Όπως ανέφερα και πιο πάνω όμως, η εμφάνιση του επηρεάζεται και από την ηλικία του ατόμου, καθώς οι άνθρωποι έχουν την τάση να χάνουν μυϊκή μάζα, καθώς γερνούν. Ακόμη, ο μεταβολισμός αλλάζει και το σώμα δεν καίει τις θερμίδες με τον ίδιο ρυθμό που το έκανε στο παρελθόν.

Οι επιπτώσεις στην υγεία μας
Το σπλαχνικό λίπος έχει συνδυαστεί κατά καιρούς με διάφορα προβλήματα υγείας. Για παράδειγμα φαίνεται να αυξάνει την αρτηριακή πίεση και να οδηγεί σε διαβήτη τύπου 2. Ακόμη, το κοιλιακό λίπος βρίσκεται κοντά στην κύρια φλέβα που μεταφέρει αίμα στο ήπαρ γύρω από τα έντερα, με αποτέλεσμα μερικές από τις ουσίες που εκκρίνονται από το λίπος να μπορούν να εισχωρήσουν στο ήπαρ και στη συνέχεια να επηρεάσουν τα επίπεδα του λίπους και της χοληστερόλης στο αίμα. Φυσικά το σπλαχνικό λίπος έχει συνδεθεί και με άλλες παθήσεις όπως με αυξημένη κακή χοληστερόλη και καρκίνο.

Διαβάστε επίσης  Tips για την περίοδο των Πανελληνίων
Advertisements
Ad 14

Συμβουλές
Ξεκινήστε κάποια αερόβια άσκηση σε συνδυασμό με διατροφή για να μειώσετε το σπλαχνικό λίπος. Αν δεν είστε και πολύ φανατικοί με την γυμναστική μπορείτε να ξεκινήσετε με γρήγορο περπάτημα μερικές φορές την εβδομάδα.
Μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, όπως επίσης και άπαχο κρέας και φυτικές ίνες θα βοηθήσει πολύ.

Γεννημένη στον Πειραιά, με σπουδές πάνω στην διατροφή και με μεγάλη αγάπη για το ραδιόφωνο. Αδυναμία στη μουσική αλλά και στον κινηματογράφο, καθώς δηλώνω cinephile! Μαζί θα μιλήσουμε για θέματα που αφορούν κυρίως την διατροφή, αλλά και τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε

Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε

Τίποτα δεν είναι όπως δείχνει. Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε.
«Για την καρδιά και το συκώτι του», Λένα Διβάνη

«Για την καρδιά και το συκώτι του»: Η νέα σπαρταριστή νουβέλα της Λένας Διβάνη

Στην τελευταία της νουβέλα με τίτλο «Για την καρδιά και