Ανισορροπία νατρίου: Αιτίες και κίνδυνοι

Πηγή εικόνας: www.rd.com

Το νάτριο στο σώμα βρίσκεται κυρίως στο υγρό έξω από τα κύτταρα και παίζει σημαντικό ρόλο στην κίνηση του νερού μέσα και έξω από αυτά.

Άς το δούμε όμως πιο αναλυτικά:

Η ισορροπία του υγρού του σώματος δεν επηρεάζεται μόνο από το νερό που λαμβάνεται καταναλώνοντας τρόφιμα και ποτά, ενώ απελευθερώνεται στα ούρα και τον ιδρώτα, αλλά και από τη συγκέντρωση νατρίου, έναν ηλεκτρολύτη. Οι ηλεκτρολύτες είναι μέταλλα που φέρουν ένα ηλεκτρικό φορτίο όταν διαλύονται σε ένα υγρό όπως το αίμα. Κάθε κύτταρο στο σώμα χρειάζεται νερό για να επιβιώσει, αλλά είναι πιθανό να πάρει πάρα πολύ ή πολύ λίγο. από όσο χρειάζεται. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αρκετά σοβαρά προβλήματα. Δύο διαφορετικές διαταραχές, γνωστές ως υπονατριαιμία και υπερνατριαιμία, μπορεί να προκύψουν από αλλαγές στην ισορροπία του νερού στο σώμα και επίπεδα νατρίου στο αίμα.

Τι είναι η υπονατριαιμία;

Η υπονατριαιμία είναι χαμηλή συγκέντρωση νατρίου στο αίμα εξαιτίας της υπερβολικής κατακράτησης νερού. Σε αυτή την ανωμαλία ηλεκτρολυτών, υπάρχει πολύ νερό στο σώμα και αυτό αραιώνει τα επίπεδα νατρίου στην κυκλοφορία του αίματος. Η υπονατριαιμία εμφανίζεται όταν το νάτριο του αίματος πέφτει κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα, δηλαδή 135 χιλιοστοϊσοδύναμα / λίτρο.

Όταν το νάτριο στο αίμα είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, το επιπλέον νερό πηγαίνει μέσα στα κύτταρα του σώματος προκαλώντας τους διόγκωση. Αυτό το πρήξιμο μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα εγκεφαλικά κύτταρα, με αποτέλεσμα νευρολογικά συμπτώματα, όπως πονοκέφαλο, σύγχυση, ευερεθιστότητα, επιληπτικές κρίσεις ή ακόμα και κώμα.

Συμπτώματα:

Τα συμπτώματα της υπονατριαιμίας μπορεί να είναι πιο σοβαρά όταν τα επίπεδα νατρίου στο αίμα μειώνονται πολύ γρήγορα και μπορεί να είναι ηπιότερα όταν εμβυθίζονται σταδιακά, καθώς αυτό επιτρέπει στο σώμα να έχει περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστεί στην αλλαγή. Άλλα συμπτώματα της διαταραχής περιλαμβάνουν μυϊκές κράμπες ή αδυναμία, ναυτία, έμετο, κόπωση και έλλειψη ενέργειας.

Διαβάστε επίσης  Φράουλα: ένα φρούτο με σημαντικά οφέλη

Ποιοί είναι ευάλωτοι;

Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες νερού κατά τη διάρκεια της άσκησης και να αναπτύσσουν υπονατριαιμία.
Η υπονατριαιμία που συνδέεται με την άσκηση είναι πιο πιθανό να επηρεάσει τους αθλητές αντοχής. Όπως τους μαραθωνοδρόμους, τους αθλητές τριάθλου και τους αθλητές σε αγώνες απόστασης.

Θεραπεία:

Η θεραπεία για την υπονατριαιμία εξαρτάται από την αιτία και τη σοβαρότητα της. Σε μέτριες περιπτώσεις υπονατριαιμίας που οφείλονται στη δίαιτα, τη λήψη διουρητικών ή την κατανάλωση υπερβολικού νερού, μπορεί να χρειαστεί να περιοριστεί η πρόσληψη νερού, να καταναλωθούν αλμυρά τρόφιμα – όπως βούτυρο ή κουλούρια – ή να ρυθμιστεί η διουρητική πρόσληψη για να αυξηθούν τα επίπεδα νατρίου στο αίμα.

Τι είναι η υπερνατριαιμία;

Στην υπερνατριαιμία, το σώμα περιέχει πολύ λίγο νερό σε σχέση με την ποσότητα του νατρίου. Αυτό προκαλεί ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα νατρίου στο αίμα. Το νερό μπορεί να χαθεί από τα κύτταρα του εγκεφάλου, προκαλώντας τους συρρίκνωση, κάτι που μπορεί να είναι επικίνδυνο.

Συμπώματα:

Εκτός από τη δίψα, πολλά από τα συμπτώματα της υπερνατριαιμίας, όπως ευερεθιστότητα, ανησυχία και μυϊκές συσπάσεις, επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα και προέρχονται από απώλεια νερού από τα εγκεφαλικά κύτταρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η υπερνατριαιμία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Παρόμοια με την υπονατριαιμία, άλλα συμπτώματα της υπερνατριαιμίας περιλαμβάνουν: αίσθημα κόπωσης ή έλλειψης ενέργειας, σύγχυση, επιληπτικές κρίσεις ή κώμα.

Η κύρια αιτία της υπερνατριαιμίας είναι συνήθως η αφυδάτωση λόγω ενός μειωμένου μηχανισμού δίψας ή περιορισμένης πρόσβασης στο νερό. Η διαταραχή μπορεί επίσης να προκύψει από διάρροια ή έμετο, λαμβάνοντας διουρητικά ή με υψηλό πυρετό.

Διαβάστε επίσης  Το Devil May Cry 5 της καρδιάς μας (Review)

Ποιοί είναι ευάλωτοι;

Πολύ νάτριο στο αίμα είναι ένα κοινό πρόβλημα σε ηλικιωμένους. Επειδή ο μηχανισμός δίψας τους, η λειτουργία των νεφρών και οι ορμόνες που ρυθμίζουν την ισορροπία αλατιού και νερού μπορεί να μην λειτουργούν τόσο αποτελεσματικά.Ειδικά εκείνους που έχουν νοσηλευτεί ή βρίσκονται σε εγκαταστάσεις μακροχρόνιας περίθαλψης. Η διαταραχή μπορεί επίσης να επηρεάσει πολύ νεότερους: Τα βρέφη μπορεί να εμφανίσουν υπερνατριαιμία εάν έχουν σοβαρή διάρροια.

Θεραπεία:

Η κύρια θεραπεία για την υπερνατριαιμία είναι απλώς η αναπλήρωση υγρών. Ένα άτομο με μια ήπια περίπτωση υπερνατριαιμίας μπορεί συνήθως να πίνει μόνο ρευστά για να ανακάμψει. Ωστόσο, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, το νερό και μια μικρή ποσότητα νατρίου χορηγούνται ενδοφλεβίως.

Η υπερνατριαιμία μπορεί να είναι θανατηφόρα και μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στον εγκέφαλο εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά.

Κατανοώντας τις γενικές εξετάσεις αίματος

Ηλεκτρολύτες: Τι είναι και πώς θα τους αναπληρώσετε

Παπαδάκη Χαρά : Σύμβουλος διατροφής , γεννημένη το 1991 στη Καβάλα και κάτοικος Μονάχου . Λάτρης των βιβλίων , της μουσικής και των ταξιδιών. Ανεξήγητη αγάπη για τη φιλοσοφία. Δυσανασχετεί στη ρουτίνα και λατρεύει τις προκλήσεις.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Οι τέσσερις μεγάλες κυρίες του ιμπρεσιονισμού

Οι τέσσερις μεγάλες κυρίες του ιμπρεσιονισμού τιμήθηκαν από την Εθνική
Γαμήλιο Ταξίδι

Γαμήλιο Ταξίδι: Πώς να το κάνετε ξεχωριστό

Είναι γεγονός ότι το γαμήλιο ταξίδι ή μήνας του μέλιτος