Καφές ή τσάι; Τι να διαλέξω;

καφές τσάι
Πηγή: healthweb.gr

Ο καφές και το τσάι είναι ίσως τα πιο δημοφιλή ροφήματα, που καταναλώνουν οι άνθρωποι καθημερινά. Καθένα προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία, λόγω της ιδιαίτερης γεύσης τους και των οφελών που προσφέρουν στον οργανισμό. Σίγουρα, τόσο ο καφές όσο και το τσάι συνδέονται με στιγμές απόλαυσης μέσα στην ημέρα, προσδίδοντας παράλληλα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό.  Συγκεκριμένα, κάθε ρόφημα περιέχει αντιοξειδωτικά και καφεΐνη που λειτουργούν ευεργετικά στην υγεία. Ποιο από τα δυο όμως είναι καλύτερο να διαλέξουμε;

 

Ο καφές και τα οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό

Αντιοξειδωτικά

Η κατανάλωση του καφέ σε καθημερινή βάση ωφελεί σημαντικά τον οργανισμό. Η μεγάλη περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά δρα ενάντια στο οξειδωτικό στρες και την επακόλουθη εμφάνιση του καρκίνου.

Επίσης, οι αντιοξειδωτικές του ουσίες εμποδίζουν την εμφάνισή φλεγμονών, και προλαμβάνουν την καταστροφή των κυττάρων στο σώμα. Ακόμη, ο καφές συμβάλλει θετικά στη μείωση της εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2, το  Αλτσχάιμερ και η άνοια. Μάλιστα, σε άρθρο του American Journal of Clinical Nutrition υπάρχουν αναφορές πως ο καφές προλαμβάνει και την στεφανιαία νόσο.

Πηγή: huffingtonpost.gr

Καφεΐνη

Όσον αφορά την καφεΐνη, ο καφές έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα συγκριτικά με το τσάι. Συγκεκριμένα, μια κούπα καφέ περιέχει 96mg καφεΐνη, εν αντιθέσει με το πράσινο τσάι  που έχει μόνο 29 mg. Η τριπλάσια ποσότητα στο συγκεκριμένο διεγερτικό λειτουργεί ευεργετικά και συμβάλλει στη διατήρηση της καλής υγείας.

Advertisements
Ad 14

Συγκεκριμένα, η καφεΐνη αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας στον οργανισμό, προσδίδοντας μεγαλύτερη ένταση. Καταπολεμά την κούραση και διατηρεί τον οργανισμό σε εγρήγορση και αυτοσυγκέντρωση. Έτσι, υπάρχει μεγαλύτερη επιθυμία για σωματική άσκηση, ενώ οι αθλητικές επιδόσεις παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση.

Διαβάστε επίσης  Τί είναι η χολίνη και πόσο σημαντική είναι;

Ακόμη, έχει διαπιστωθεί ότι η κατανάλωσή καφέ αποτρέπει την εμφάνιση της κατάθλιψης, και προκαλεί ευδιαθεσία στον άνθρωπο.  Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα, άγχος και να κάνει τον άνθρωπο ανήσυχο. Κατά συνέπεια, μπορεί να προκύψουν θέματα αϋπνίας και να διαταραχθεί η εσωτερική ηρεμία του ατόμου. Θα πρέπει επίσης να επισημανθεί πως η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης προκαλεί εθισμό.

Ένα ακόμη όφελος της καφεΐνης είναι ότι συμβάλλει στην απώλεια βάρους. Σύμφωνα με έρευνα, η κατανάλωση αρκετής ποσότητας καφέ μπορεί να προκαλέσει μείωση του σωματικού λίπους, τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό είναι ότι η καφεΐνη ενεργοποιεί τον μεταβολισμό, ενισχύει την καύση λίπους και μειώνει την πρόσληψη θερμίδων.

 

Το τσάι και τα οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό

Πηγή: newsbulletin247.com

Τα είδη τσαγιού που μπορεί να καταναλώσει κάποιος είναι ποικίλα. Η τακτική κατανάλωση τσαγιού έχει πολλά οφέλη στον οργανισμό και στη διατήρηση της καλής υγείας. Το τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, επιτρέποντας την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, που προκαλούν την καταστροφή των κυττάρων  και οδηγούν σε χρόνιες παθήσεις και το γήρας.

Συγκεκριμένα, το μαύρο και το πράσινο τσάι αποτελούν πλούσια πηγή των ισχυρότερων αντιοξειδωτικών, των πολυφαινόλων. Τα αντιοξειδωτικά αυτά έχουν εξαιρετικά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Λόγω των ιδιοτήτων τους, προάγουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, αποτρέπουν την εκδήλωση εγκεφαλικών επεισοδίων, και κάποιων τύπων καρκίνου, όπως του στόματος.

 

Καφεΐνη

Η περιεκτικότητα σε καφεΐνη που περιέχουν τόσο το πράσινο τσάι όσο και το μαύρο είναι μικρότερη σε σχέση με τον καφέ. Ωστόσο, η ποσότητα αυτή είναι ικανοποιητική για να ξεκινήσει κάποιος την ημέρα του γεμάτος ενέργεια. Αυτό συμβαίνει λόγω της θεανίνης, ενός αμινοξέος που έχει έχει ηρεμιστικές ιδιότητες. Έτσι, εξισορροπείται η ένταση της ενέργειας που προσφέρει η καφεϊνη. Το άτομο νιώθει ενέργεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, και όχι αυξημένη ένταση για μικρό χρονικό διάστημα.

Διαβάστε επίσης  Γυμναστική στη φύση ή σε γυμναστήριο;

Η καφεΐνη που περιέχει το τσάι, όπως και ο καφές, αυξάνει ικανοποιητικά τα επίπεδα συγκέντρωση ς του ατόμου. Προκαλεί εγρήγορση και ενισχύει την προσοχή. Ακόμη, έρευνα του περιοδικού Nutrients έφερε στο φως στοιχεία, βάσει των οποίων η κατανάλωση τσαγιού δρα ευεργετικά στις γνωστικές λειτουργίες του ανθρώπου, βελτιώνοντας τις μαθησιακές ικανότητες και την μνήμη.

 

Τελικά, το τσάι ή ο καφές είναι καλύτερος;

Τόσο ο καφές όσο και το τσάι έχουν ευεργετικά οφέλη στην υγεία. Ως εκ τούτου, δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε κάποιο ως καλύτερο ρόφημα και πιο υγιεινό. Όλα εξαρτώνται από τις ανάγκες του καθενός και τι ταιριάζει στην καθημερινότητά του.

Όσον αφορά τα αντιοξειδωτικά, και τα δυο ροφήματα προστατεύουν και ευεργετούν περίπου το ίδιο τον οργανισμό.  Συνεπώς, η επιλογή είναι καθαρά θέμα προτίμησης του καθενός.

Ωστόσο, ο παράγοντας της καφεΐνης και του πόσο επιρρεπής είναι κάποιος σε αυτή μπορεί να καθορίσει την επιλογή του αντίστοιχου ροφήματος. Ο καφές, και μάλιστα ο εσπρέσο, έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη, κάτι που δεν τον καθιστά καλή επιλογή για όποιον δεν την απορροφά ομαλά.

Επίσης,  η καφεΐνη παραμένει στον οργανισμό για αρκετές ώρες μετά την κατανάλωσή της. Το γεγονός αυτό μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα, αλλά και άγχος. Συνεπώς, είναι καλό τα άτομα που έχουν μια ευαισθησία σε αυτή την ουσία να μην καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες καφέ τις απογευματινές ώρες. Η πιθανότητα να διαταραχθεί η συνήθεια ενός ήρεμου και ποιοτικού ύπνου είναι μεγάλη.

Πηγή: health.harvard.edu

Όπως γίνεται αντιληπτό, η επιλογή ανάμεσα σε τσάι και καφέ αποτελεί προσωπική υπόθεση του καθενός. Υπάρχουν για παράδειγμα φάρμακα και αγωγές που δεν επιτρέπουν την λήψη μεγάλης ποσότητας καφεΐνης. Σε κάθε περίπτωση, τόσο ο καφές όσο και το τσάι βρίσκουν την ιδανική τους θέση σε μια ισορροπημένη διατροφή, αρκεί ο καθένας να βρει τι του ταιριάζει καλύτερα.

Διαβάστε επίσης  Ψήφιση αυστηρότερου νόμου κατά της φασιστικής προπαγάνδας στην Ιταλία

 

Πηγές:

Καρνέζη, Τζ. (2023). Καφές Vs τσάι: Ποιο από τα δύο να επιλέξεις. Ανακτήθηκε από https://jenny.gr/well-being/ygeia-diatrofi/411495/kafes-vs-tsai-poio-apo-ta-dyo-na-epilexeis (τελευταία πρόσβαση 28.3.2024)

Καφές εναντίον Τσαγιού: Οι διαφορές και τα πλεονεκτήματα ανάλογα με τις ανάγκες σου. (2023). Ανακτήθηκε από https://www.theissue.gr/wellness/kafes-enantion-tsagioy-poio-einai-kalytero-gia-sena-kai-ta-dyo-exoun-pleonektimata/  (τελευταία πρόσβαση 28.3.2024)

Καφές VS πράσινου τσαγιού: Τι είναι καλύτερο για την υγεία; (2022). Ανακτήθηκε από https://www.vita.gr/2022/01/26/diatrofi/kafes-vs-prasinou-tsagiou-ti-einai-kalytero-gia-tin-ygeia/  (τελευταία πρόσβαση 28.3.2024)

Ajmera, R., Torrisi -Gora, L. (2023). Tea vs. Coffee: Is One Better For You? Health & Longevity Experts Weigh In. Ανακτήθηκε από https://www.mindbodygreen.com/articles/tea-vs-coffee (τελευταία πρόσβαση 28.3.2024)

Stewart, M. (2023). Tea and Coffee Are Both Good Sources of Antioxidants and Caffeine, but Which Is Better for You? https://www.marthastewart.com/8280407/tea-vs-coffee-which-is-healthier (τελευταία πρόσβαση 28.3.2024)

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

20 παράξενα γεγονότα από την ιστορία

Υπάρχουν κάποια ιστορικά γεγονότα που δεν είναι γνωστά σε όλους

Indie Films: Είναι overrated ο ανεξάρτητος κινηματογράφος;

Οι indie ταινίες, aka ο ανεξάρτητος κινηματογράφος, έχουν πολλά χαρακτηριστικά