Candida albicans: ο μύκητας των γυναικών

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα χρόνων , οι επιπτώσεις των σοβαρών μυκητιασικών λοιμώξεων έχει αυξηθεί. Ωστόσο, οι μύκητες εκτός από την παθογόνο δράση τους μπορεί να είναι και ευεργετικοί. Οι μυκητιάσεις πολύ συχνά προκαλούνται από έναν μύκητα με το όνομα Candida albicans (κάντιντα η λευκάζουσα) και εκδηλώνεται ως αιδοιοκολπίτιδα ή μυκητιάσεις του δέρματος και των βλεννογόνων. Η καντιντίαση παρατηρείται συχνά σε νεογνά, σε φορείς του AIDS και σε ασθενείς που λαμβάνουν ευρέως φάσματος αντιβιοτικά.

Σήμερα, οι καντιντιάσεις είναι λιγότερο ενοχλητικές καθώς υπάρχει καλύτερος έλεγχος των προδιαθεσικών παραγόντων , καλύτερη διάγνωση και θεραπεία. Μέσω της μικροβιακής  καλλιέργειας είμαστε πλέον σε θέση να αναγνωρίζουμε το είδος του μύκητα και να τον καταπολεμήσουμε με πλήθος θεραπειών.

Η Candida είναι ένας μικρός στρογγυλός ζυμομύκητας που πολλαπλασιάζεται με εκβλαστήσεις .  Είναι γνωστό πως αποτελεί φυσιολογικό σαπρόφυτο της μικροχλωρίδας των βλεννογόνων του στόματος, του δέρματος, του γαστρεντερικού σωλήνα και του κόλπου. Η καντιντίαση στις γυναίκες, ωστόσο,  είναι πολύ συχνή και μεταδίδεται πολύ εύκολα με την σεξουαλική επαφή. Φυσικά η μετάδοση της και η περαιτέρω ανάπτυξη του μύκητα μπορεί να γίνει είτε μέσω του πρωκτού, είτε μετά από παρατεταμένη λήψη αντιβιοτικών όπως οι τετρακυκλίνες,  μετά από ορμονικές επιδράσεις (όπως η λήψη αντισυλληπτικών peros ή σε κύηση), με τη χρήση συνθετικών εσωρούχων, απουσία υγρασίας στα γεννητικά όργανα και αρκετές φορές όταν υπάρχει έντονος ερεθισμός της περιοχής λόγω της σεξουαλικής επαφής.

Advertisements
Ad 14

Πώς θα καταλάβουμε την Candida albicans;

Διαβάστε επίσης  Σολομός: Ένα ψάρι με πολλά οφέλη για την υγεία μας

Θα αρχίσουμε να νιώθουμε έντονη φαγούρα, θα παρατηρήσουμε διάχυτη ερυθρότητα και οίδημα στα χείλη του αιδοίου, πολλές φορές παρατηρείται αίσθημα καψίματος ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου τα τοιχώματα του κόλπου εμφανίζονται ερεθισμένα και η ασθενής έχει ένα έντονο αίσθημα ξηρότητας. Το πιο σύνηθες σύμπτωμα ωστόσο και ίσως και το σήμα κατατεθέν στης καντιντίασης είναι κυρίως ένα παχύρρευστο, λευκοκίτρινο, πυώδες υγρό που εκκρίνεται από τον κόλπο με χαρακτηριστική δυσάρεστη οσμή.

Πως προφυλασσόμαστε από την καντιντίαση;

Οι μύκητες ευδοκιμούν σε ζεστούς σκοτεινούς χώρους. Κατ’ επέκταση θα πρέπει να λάβουμε προληπτικά μέτρα όσον αφορά την επιλογή ρούχων και εσωρούχων. Αποφεύγουμε πάντα τα κολλητά και στενά ρούχα και επιλέγουμε βαμβακερά εσώρουχα. Δε θα πρέπει να γίνεται συχνή χρήση αντισυλληπτικών αλοιφών και θεωρείται απαραίτητος ο καθαρισμός του κόλπου με αφρόλουτρα που έχουν ουδέτερο pH ενώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι δεν ενδείκνυνται οι κολπικές πλύσεις με ζεστό νερό διότι καταστρέφουμε το pH του κόλπου και την φυσιολογική μικροχλωρίδα του με αποτέλεσμα να βοηθούμε την περαιτέρω ανάπτυξη του μύκητα. Σημαντική είναι η καθαριότητα πριν και μετά από κάθε σεξουαλική πράξη ενώ κρίνεται απαραίτητη η χρήση προφυλακτικού για την αποφυγή μετάδοσης του μύκητα.

Έχω σπουδάσει στη Λάρισα,Ιατρικά Εργαστήρια , και εργάζομαι πάνω σε αυτόν τον τομέα. Μεγάλη μου αγάπη η ζωγραφική και η λογοτεχνία. Μότο που με χαρακτηρίζει "όλα γίνονται για κάποιο λόγο".

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Psychic

«The Psychic»: Ένα εφιαλτικό ψυχολογικό θρίλερ στα μονοπάτια του «gore»

Στην εισαγωγική σκηνή του «Psychic» βρισκόμαστε στο 1959, κάπου στην
Joy Division

Μάντσεστερ: H μέλισσα, η μουσική και το ποδόσφαιρο

Αν πάει κάπου το μυαλό μας όταν μας μιλούν για