Η σωστή διατροφή μεγαλώνει γερά παιδιά

Η σωστή διατροφή μεγαλώνει γερά παιδιά
Πηγή εικόνας: kidsfun.gr

Τα παιδιά είναι υπερκινητικά με αποτέλεσμα να καταναλώνουν πολύ ενέργεια. Η ισορροπημένη διατροφή είναι σημαντική για την σωστή ανάπτυξή τους. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων από όλες τις ομάδες. Η σωστή διατροφή για τα παιδιά πρέπει να περιέχει θρεπτικά συστατικά  διότι βρίσκονται διαρκώς σε περίοδο ανάπτυξης γι αυτόν τον λόγο η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών είναι απαραίτητη. Όπου η καθημερινή λήψη υγιεινών τροφών είναι απαραίτητη ώστε να μεγαλώσει σωστά το κάθε παιδί.

Τροφές απαραίτητες στο καθημερινό διαιτολόγιο των παιδιών:

Η σωστή διατροφή ενός παιδιού θα πρέπει να περιλαμβάνει καθημερινά τροφές από όλες τις κατηγορίες. Οι κατηγορίες είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, αυγό ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες, φρούτα, λαχανικά και ελαιόλαδο. Το ιδανικό για τα παιδιά είναι να χωρίζουμε τα γεύματά τους μέσα στην ημέρα. Φυσικά το φαγητό κατά κύριο λόγο πρέπει να είναι σπιτικό και το κύριο ποτό τους να είναι το νερό. Συνιστάται τα παιδιά να καταναλώνουν αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας γιατί είναι υπερκινητικά και ευάλωτα στην αφυδάτωση.

Τροφές προς αποφυγή:

Τα έτοιμα φαγητά  θα πρέπει να καταναλώνονται σπάνια. Όλοι γνωρίζουμε πόσο νόστιμα είναι και τα παιδιά τα λατρεύουν αλλά χρειάζεται μέτρο. Ένα άλλο που πρέπει να προσέξουμε είναι η ζάχαρη. Η κατανάλωση σε μεγάλες ποσότητες στα παιδιά βλάπτει σωματικά και ψυχολογικά. Το σημαντικότερο είναι η ισορροπία στην κατανάλωση γλυκών.

Η σωστή διατροφή μεγαλώνει γερά παιδιά
Πηγή εικόνας: www.kidsgo.com.cy
Μια σωστή διατροφή που μεγαλώνει γερά παιδιά περιλαμβάνει:
  • Πάντα μια μερίδα σαλάτα σε κάθε γεύμα ή μαγειρεμένα λαχανικά (ολόκληρα είτε σε σούπα).
  • Οπωσδήποτε 2-4  φρούτα την ημέρα (ωμά, σε χυμό ή πολτοποιημένα).
  • Μέσα στην ημέρα 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων (γάλα, γιαούρτι,τυρί, κρέμα).
  • Επίσης 1-2 φορές την εβδομάδα όσπρια, ψάρι και κρέας ή κοτόπουλο.
  • Τέλος το ελαιόλαδο είναι σημαντικό για την λήψη καλών λιπαρών.
Διαβάστε επίσης  Ιδέες για ένα θρεπτικό πρωινό

Τα παιδιά λόγο των ασχολιών τους και τα παιχνίδια είναι απαραίτητο να καταναλώνουν μικρά ενδιάμεσα γεύματα (σνακς) με απαραίτητη προϋπόθεση να είναι υψηλής θρεπτικής αξίας. Αυτά είναι οι ξηροί καρποί, γάλα,λαχανικά, γιαούρτι,ψωμί και προϊόντα από δημητριακά ολικής αλέσεως κ.α.

Advertisements
Ad 14

Σημαντικό ρόλο στην διατροφή των παιδιών είναι οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που πρέπει να λαμβάνουν από τις τροφές. Λόγο του οργανισμού τους που συνεχώς αναπτύσσεται είναι απαραίτητα στο να γίνουν γερά παιδιά και να μην έχουν προβλήματα μελλοντικά. Ιδιαιτέρως σημαντική είναι η επαρκής λήψη του ασβεστίου που βοηθάει στην σωστή ανάπτυξη του σκελετού και των δοντιών καθώς και του σιδήρου που αποτελεί βασικό συστατικό για την υγεία.

Η σωστή διατροφή στα παιδιά έχει δείξει την μείωση του ποσοστού παχυσαρκίας καθώς και τα παιδιά που γευματίζουν με τους γονείς τους τουλάχιστον μία φορά την ημέρα έχουν καλύτερες διατροφικές συνήθειες.

Προτεινόμενα άρθρα: Σίδηρος: Η ανάσα οξυγόνου στο σώμα μας

 

 

 

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Το αγόρι που δεν ήξερε τι θα πει φόβος

Το αγόρι που δεν ήξερε τι θα πει φόβος

Είναι ευχή ή κατάρα να μη νιώθεις;  Σού αρέσουν οι
Η Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη

Η Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη

Η Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη, γνωστή και ως «Λύκειον», βρισκόταν