Η βιολογική και ιστορική ταυτότητα της ινσουλίνης

13 Μαΐου 2019
ινσουλίνη
Πηγή εικόνας: Diabeteslife.gr

Όλοι όσοι γνωρίζουμε για την ινσουλίνη, την έχουμε συνδέσει με την μεταβολική νόσο του σακχαρώδη διαβήτη, μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από έλλειψη ή μείωση ινσουλίνης. Ποιά είναι όμως η ιστορική της ταυτότητα;

Ήταν πριν από περίπου 3.500 χρόνια όταν ο σακχαρώδης διαβήτης αναφέρεται για πρώτη φορά στον πάπυρο Ebers, τον οποίο βλέπουμε παρακάτω.

Insoulini
Πηγή εικόνας: Wikipedia.org
  • Πριν από το 1982: Κύριες πηγές ινσουλίνης ήταν το πάγκρεας από χοίρους και από βοοειδή. Η ινσουλίνη παραγόταν από την εκχύλιση αυτών των ιστών με μια πολύπλοκη διαδικασία και επιπλέον, επειδή είχε μικρές διαφορές στη σύσταση των αμινοξέων της από την ανθρώπινη, προκαλούσε αλλεργικές αντιδράσεις. Πλέον με τη Γενετική Μηχανική έχουν σωθεί εκατομμύρια ασθενείς από το σακχαρώδη διαβήτη.

Ιστορικά γεγονότα

  • 1870: Όλα ξεκινούν όταν ο Paul Langerhans περιγράφει στη διδακτορική του διατριβή τα νησίδια του παγκρέατος, τα οποία εν τέλη ονομάζονται προς τιμήν του νησίδια Langerhans.
  •  1889: Ο Πολωνογερμανός γιατρός Oscar Minkowski σε συνεργασία με τον Joseph von Mering αφαιρούν το πάγκρεας από ένα σκύλο για να διαπιστώσουν το ρόλο του στη διαδικασία της πέψης. Στη συνέχεια παρατηρουν ότι τα ούρα του σκύλου περιέχουν αφύσικα μεγάλη συγκέντρωση σακχάρου (γλυκόζης). Από το γεγονός αυτό βγάζουν το συμπέρασμα ότι το πάγκρεας εμπλέκεται στο μεταβολισμό των υδατανθράκων και πως θα πρέπει να σχετίζεται με τη νόσο του διαβήτη.
  • 1910: Oι Sharpey και Shafer από το Εδιμβούργο μελετούν τα νησίδια αυτά και υποθέτουν ότι από το πάγκρεας των διαβητικών μπορεί να λείπει μια ουσία, την οποία  ονομάζουν “ινσουλίνη”.
  • 1921: Οι Frederick Banting και Charles Best με την βοήθεια του καθηγητή βιοχημείας J. B. Collip, απομονώνουν την ινσουλίνη και αποδεικνύουν ότι η έγχυσή της διορθώνει τις μεταβολικές διαταραχές των σκυλιών με παγκρεατεκτομή. Μάλιστα, η ημερομηνία των γενεθλίων του Frederick Banting, 14 Νοεμβρίου, έχει οριστεί ως η Παγκόσμια ημέρα του Σακχαρώδη Διαβήτη.
Διαβάστε επίσης  Στεφανιαία νόσος: Επιδημιολογία, διάγνωση και θεραπευτική αγωγή

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ ΠΟΥ  ΕΚΑΝΕ ΕΝΕΣΗ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗΣ

1922: ένας διαβητικός 14 ετών, ο Leonard Thompson ήταν ο πρώτος ασθενής που έκανε μια ένεση με ινσουλίνη στο νοσοκομείο του Toronto, σε μια εποχή που η διάγνωση της νόσου σήμαινε θάνατο. Η κατάσταση του βελτιώθηκε θεαματικά και η είδηση της ινσουλίνης έκανε γρήγορα το γύρο του κόσμου. Το παιδί το βλέπουμε παρακάτω.

Πηγή εικόνας: diabetes UK

Από βιολογική σκοπιά

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται στο πάγκρεας.

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που αποτελείται από 51 αμινοξέα και παράγεται από ειδικά κύτταρα του παγκρέατος. Η ορμόνη αυτή ρυθμίζει το μεταβολισμό των υδατανθράκων και ειδικότερα το ποσοστό της γλυκόζης στο αίμα. Η ινσουλίνη αποτελείται από δύο μικρά πεπτίδια, Α και Β, που συγκρατούνται μεταξύ τους με δισουλφιδικούς δεσμούς.

Ανθρώπινη ινσουλίνη
Πηγή εικόνας: wiseGEEK.com

 

Πηγές ιστορικών πληροφοριών:

  1. http://195.134.76.37/chemicals/chem_insulin.htm
  2. Iatronet.gr

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Τ3 Ημέρες επανάστασης των ηλεκτρονίων από τις εκδόσεις Αγγελάκη

Χιούμορ, άπειρες γνώσεις και διασκέδαση σε ένα βιβλίο; Και όμως

Τα πέντε κορυφαία αρώματα που θυμίζουν καλοκαίρι.

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που η φρεσκάδα και η