Ένα «ανώδυνο» έμπλαστρο που αντικαθιστά τα τρυπήματα των εμβολίων έχει περάσει επιτυχώς τους πρώτους σημαντικούς ελέγχους ασφάλειας σε ανθρώπους. Το έμπλαστρο έχει εκατοντάδες μικροσκοπικές -σαν τρίχες-βελόνες στην πλευρά που διεισδύει στην επιφάνεια του δέρματος.
Είναι αρκετά απλό ώστε να το κολλήσει κάποιος μόνος του στο δέρμα του. Αυτό θα βοηθήσει τους περισσότερους ανθρώπους να ανοσοποιηθούν, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που φοβούνται τις ενέσεις, ανέφεραν ειδικοί στο περιοδικό Lancet.
Αντίο ενέσεις!
Σε αντίθεση με το τυπικό τρύπημα γρίπης, δεν χρειάζεται να φυλάσσεται στο ψυγείο, που σημαίνει ότι τα φαρμακεία θα μπορούσαν εύκολα να τα αποθέσουν στα ράφια τους για να αγοράσουν οι άνθρωποι.
Οι εθελοντές που το δοκίμασαν δήλωσαν ότι το προτιμούν από τις ενέσεις.
Προσφέρει την ίδια προστασία με ένα κανονικό εμβόλιο, αλλά χωρίς πόνο, σύμφωνα με τους υπεύθυνους του προγράμματος από το Emory University και το Georgia Institute of Technology , οι οποίοι χρηματοδοτούνται από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ.
Το έμπλαστρο διατρυπά τα ανώτατα στρώματα του δέρματος, ενώ οι τακτικές ενέσεις γρίπης κινούνται μέχρι και μέσα στους μυς. Ο επικεφαλής ερευνητής Καθηγητής Mark Prausnitz, δήλωσε: “Εάν κάνετε μεγέθυνση κάτω από το μικροσκόπιο, αυτό που θα δείτε είναι μικροσκοπικές βελόνες να τρυπούν ανώδυνα το δέρμα”.
Η ομάδα του εξέτασε το έμπλαστρο μαζί με τις ενέσεις γρίπης. Μερικοί από τους 100 εθελοντές έλαβαν την κανονική ένεση, ενώ άλλοι έβαλαν το μικροσκοπικό έμπλαστρο στον καρπό τους για 20 λεπτά.
Οι περισσότεροι είπαν πως η χρήση του έμπλαστρου ήταν ανώδυνη, αλλά παρατηρήθηκαν μερικές παρενέργειες όπως ερυθρότητα, φαγούρα και ερεθισμός στην περιοχή του δέρματος όπου είχε εφαρμοστεί. Αυτά τα συμπτώματα υποχώρησαν από μόνα τους σε μερικές ημέρες.
Εύκολο στη χρήση
Οι ειδικοί λένε ότι το έμπλαστρο θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στο πώς χορηγούνται τα εμβόλια , παρόλο που απαιτούνται περισσότερες κλινικές δοκιμές τα επόμενα χρόνια για να εγκριθεί το σύστημα patch για ευρεία χρήση.
Ο Δρ Nadine Rouphael, από το Πανεπιστήμιο Emory, δήλωσε: «Θα μπορούσαμε να προβλέψουμε τον εμβολιασμό στο σπίτι, στον εργασιακό χώρο ή ακόμη και με τη διανομή μέσω ταχυδρομείου».
Το έμπλαστρο μπορεί να πεταχτεί στον κάδο μετά τη χρήση του επειδή τα μικροσφαιρίδια διαλύονται. Και επειδή μπορεί να αποθηκευτεί με ασφάλεια για ένα χρόνο χωρίς ψύξη, θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμο στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Οι ειδικοί της Δημόσιας Υγείας στην Αγγλία δήλωσαν ότι μπορεί επίσης να είναι καλό να χρησιμοποιηθούν σε μικρά παιδιά, τα οποία τείνουν να μην αρέσουν οι βελόνες, αν και το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη εισαγάγει για αυτούς ένα εμβόλιο γρίπης ρινικού ψεκασμού .
Το επόμενο βήμα
Ο John Edmunds, ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες της London School of Hygiene & Tropical Medicine, δήλωσε: “Αυτή η μελέτη είναι αναμφισβήτητα ένα σημαντικό βήμα προς έναν καλύτερο μέλλον σε ό,τι έχει να κάνει με τα εμβόλια”.Οι επιστήμονες στην Αυστραλία σχεδιάζουν ένα nanopatch (μικρο-έμπλαστρο) με ακόμα μικρότερες βελόνες.
Σύμφωνα με τον Δρ.Nadine Rouphael “Το έμπλαστρο θα φανεί επίσης εξαιρετικά χρήσιμο σε ένα ξέσπασμα, όπως επιδημία. Ενώ θα μπορούσε να μειώσει το κόστος της δημόσιας υγείας, καθώς θα μειώνονταν τα τέλη διαχείρισης της υγειονομικής περίθαλψης. Επίσης θα μειωνόταν η συμφόρηση στα νοσοκομεία και δε θα υπήρχε κίνδυνος οι πολίτες να κολλήσουν κάποια γρίπη κατά την επίσκεψή τους για να κάνουν κάποιο εμβόλιο αφού πια θα το έκαναν στο σπίτι τους”.
“Το έμπλαστρο θα μπορούσε επίσης να μειώσει την ανάγκη για ειδικούς κάδους για την απόθεση των συριγγών. Στη συνέχεια, οι ερευνητές σκοπεύουν να δοκιμάσουν το νέο έμπλαστρο στα παιδιά καθώς και τον σχεδιασμό άλλων ειδών εμβολίων πέρα της γρίπης”, δήλωσε ο Rouphael.
Με πληροφορίες από : 1.Skin patch may be the future of flu vaccines, study suggests 2.Painless flu jab patch for people scared of injections