Ozempic: το διαβητικό φάρμακο που εξαντλήθηκε

ozembic
Πηγή: https://www.businessinsider.com/how-long-do-you-have-to-take-ozempic-probably-forever-2023-6

Τι είναι το Ozempic;

Το Ozempic είναι ένα φάρμακο για τη διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 της φαρμακευτικής εταιρίας Novo Nordisk. Η δραστική του ουσία είναι η σεμαγλουτίδη, μία ουσία που ανήκει στην κατηγορία  των αγωνιστών του υποδοχέα του παρόμοιου με τη γλυκαγόνη πεπτιδίου- 1 (GLP-1). Οι αγωνιστές των υποδοχέων GLP-1 δρουν αυξάνοντας την παραγωγή ινσουλίνης και μειώνοντας την παραγωγή γλυκόζης από το πάγκρεας, ενώ ταυτόχρονα επιβραδύνουν την κένωση του στομάχου.

Το Ozempic λαμβάνεται τυπικά μία φορά τη βδομάδα ως ένεση. Σε συνδυασμό με την δίαιτα και τη φυσική δραστηριότητα συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Γενικά είναι ένα ασφαλές  και αποτελεσματικό φάρμακο αλλά παρουσιάζει ορισμένες ανεπιθυμήτες ενέργειες. Συγκεκριμένα, μερικές από τις συχνές παρενέργειες του περιλαμβάνουν τη ναυτία, τον εμετό, τη διάρροια, τη δυσκοιλιότητα, το κοιλιακό άλγος και τη μειωμένη όρεξη. Παράλληλα, η ένεση μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις στο σημείο της όπως ερυθρότητα, κνησμός ή οίδημα. Ακόμα, κάποιες πιο σοβαρές και σπάνιες παρενέργειες περιλαμβάνουν την παγκρεατίτιδα, μεταβολές την όραση, υπογλυκαιμία και νεφρική βλάβη. Προς αποφυγή αυτών είναι απαραίτητο να λαμβάνεται με ιατρική συνταγή και με βάση τις οδηγίες ιατρού.

Γιατί το Ozempic εξαντλήθηκε;

Το τελευταίο διάστημα το Ozempic είναι από τα πιο περιζήτητα φάρμακα και αυτό λόγω της διαφήμισης του στα social media ως λύση για γρήγορο αδυνάτισμα. Πλέον δημοσιεύσεις με το tag #ozempic έχουν προβληθεί περίπου 250 εκατομμύρια φορές στην πλατφόρμα του TikTok. Παράλληλα, έχουν αναρτηθεί πολυάριθμα βίντεο γυναικών, κυρίως, να προβάλλουν το αδυνάτισμα τους με τη χρήση Ozempic. Αυτό ώθησε πληθώρα ανθρώπων στην αγορά αυτού του φαρμάκου και γιατρούς να το συνταγογραφούν παράνομα. Έτσι, η απότομη αύξηση για τη ζήτηση του φαρμάκου οδήγησε σε ελλείψεις παγκοσμίως και στέρησε από άτομα με διαβήτη τη δυνατότητα να προμηθευτούν το απαραίτητο για αυτούς φάρμακο.

Διαβάστε επίσης  Η Επιδημία του Έμπολα

Πώς το Ozempic συμβάλλει στην απώλεια βάρους;

Η σεμαγλουτίδη αφορά βασικά για τη διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, αλλά παράλληλα έχει λάβει έγκριση για τη διαχείριση του σωματικού βάρους σε μερικές χώρες. με την εμπορική ονομασία Wegovy. Πράγματι μία από τις παράπλευρες ενέργειες της σεμαγλουτίδης είναι η απώλεια βάρους. Ο ακριβής μηχανισμός με τον οποίο ενεργεί για την απώλεια βάρους δεν είναι γνωστός αλλά συνεισφέρουν διάφοροι πιθανοί μηχανισμοί:

Advertisements
Ad 14
  1. Μείωση της όρεξης: Το Ozempic επιδρά στους υποδοχείς του εγκεφάλου που ρυθμίζουν το αίσθημα της όρεξης και του κορεσμού, οδηγώντας σε μείωση της όρεξης. Αυτό οδηγεί σε μειωμένη πρόσληψη τροφής και κατά συνέπεια σε απώλεια βάρους.
  2. Επιβράδυνση της γαστρικής κένωσης: Το Ozempic επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποίο το στομάχι αδειάζει, οδηγώντας σε αίσθημα πληρότητας και μειωμένη όρεξη.
  3. Αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη: Το Ozempic βελτιώνει την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη το οποίο οδηγεί σε καλύτερο έλεγχο του σακχάρου του αίματος και κατά συνέπεια πιθανή απώλεια βάρους.

Παρόλα αυτά, η απώλεια βάρους είναι μία πιθανή παρενέργεια του Ozempic και όχι ο βασικός σκοπός του φαρμάκου. Ο βαθμός απώλειας βάρους διαφέρει από άτομο σε άτομο και δεν παρουσιάζουν όλοι οι χρήστες σημαντική απώλεια βάρους. Παράλληλα, μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες ενέργειες και ο κίνδυνος να υπερβεί του οφέλους. Επίσης, το βάρος τείνει να επιστρέφει στα αρχικά επίπεδα ύστερα από τη διακοπή λήψης του φαρμάκου. Συνεπώς, αποτελεί μια βραχυχρόνια λύση. Επιπρόσθετα, δεν είναι ασφαλές για ορισμένες ομάδες ατόμων, μεταξύ άλλων άτομα με προβλήματα του παγκρέατος και των νεφρών, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, παιδιά κάτω των 18 ετών, έγκυες και θηλάζουσες.

Διαβάστε επίσης  ALS - Πλάγια Μυατροφική Σκλήρυνση

Συμπέρασμα

Αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε φάρμακο για απώλεια βάρους, είναι απαραίτητο να ζητήσετε τη συμβουλή ειδικού. Αυτός μπορεί να εξετάσει την κάθε περίπτωση ξεχωριστά, να δώσει οδηγίες και να αξιολογήσει την πορεία της θεραπείας.  Τα φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται πάντα σύμφωνα με οδηγίες για να είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Ταυτόχρονα, η χρήση φαρμάκων για την απώλεια βάρους δρα επικουρικά και είναι απαραίτητο να συνδυαστεί με δίαιτα ή/και  φυσική δραστηριότητα. Τέλος, η αλόγιστη χρήση και συνταγογράφηση κάποιου φαρμάκου μπορεί να το στερήσει από κάποιον που το έχει πραγματικά ανάγκη.

Βιβλιογραφία

Burki, T. (2022). Social media and misinformation in diabetes and obesity. The Lancet, 10(12), 845. https://doi.org/10.1016/s2213-8587(22)00318-7

Carracher, A. M., Marathe, P. H., & Close, K. L. (2018). International Diabetes Federation 2017. Journal of Diabetes, 10(5), 353–356. https://doi.org/10.1111/1753-0407.12644

Suran, M. (2023). As Ozempic’s Popularity Soars, Here’s What to Know About Semaglutide and Weight Loss. JAMA, 329(19), 1627. https://doi.org/10.1001/jama.2023.2438

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Βόρεια Ιταλία

Βόρεια Ιταλία: Ένα ταξίδι με άρωμα των Άλπεων

Στη Βόρεια Ιταλία υπάρχουν πολλές πόλεις και αξιοθέατα που δεν

Το Μουσείο Σοσιαλιστικής Τέχνης στην Βουλγαρία

Το Μουσείο Σοσιαλιστικής Τέχνης: Μία Ανασκόπηση της Κομμουνιστικής Περιόδου στη