Μπύρα, μη λουστείτε, πιείτε την!

Η μπύρα είναι ένα από τα παλαιότερα προϊόντα του πολιτισμού μας. Οι ιστορικοί θεωρούν ότι οι αρχαίοι Μεσοποτάμιοι και οι Σουμέριοι παρασκεύαζαν μπύρα από το 10.000 π.Χ. Τα βασικά συστατικά της μπύρας είναι το κριθάρι και άλλα δημητριακά, το νερό, ο λυκίσκος και η μαγιά.

Περιέχει σημαντικές ποσότητες θρεπτικών στοιχείων, διαλυτών φυτικών ινών, μαγνησίου, καλίου, φωσφόρου και βιταμινών Β, όπως είναι η Β12 και το φολικό οξύ. Βέβαια η συγκέντρωση των θρεπτικών συστατικών εξαρτάται από τον τρόπο παρασκευής δηλαδή αν είναι ξανθιά ή μαύρη ή κόκκινη.

Ας δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά κάποιες από τις μελέτες που αφορούν τα οφέλη της κατανάλωσης μπύρας:

1.Πρόληψη καρδιακών παθήσεων

Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Scranton στην Πενσυλβάνια παρατήρησε ότι η κατανάλωση μαύρης μπύρας – όπως  ale και stout – μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων.

Η αθηροσκλήρωση είναι η πάθηση των αρτηριών που δημιουργείται από τη σταδιακή εγκατάσταση λιπαρών ουσιών και λιπιδίων στα τοιχώματα των αρτηριών, με αποτέλεσμα τη στένωση και την απόφραξή τους, που μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα, εγκεφαλικό ή ισχαιμία των κάτω άκρων.

Ο Δρ. Joe Vinson, καθηγητής Χημείας, αποκάλυψε ότι η μπύρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της νόσου αυτής στο μισό. Οι ερευνητές έδωσαν έμφαση στη μέτρια κατανάλωση και στην ταυτόχρονη υγιεινή διατροφή και άσκηση.

2.Πρόληψη καταρράκτη

Όσο μεγαλώνουμε οι επιδόσεις της όρασής μας μειώνονται, αλλά με την κατανάλωση της κατάλληλης ποσότητας μπύρας τα μάτια μας θα ωφεληθούν.

Ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Western Ontario βρήκαν ότι τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στην μπύρα, ιδιαίτερα στις ale και στις stout, προστατεύουν τα μιτοχόνδρια απ’ το να καταστραφούν.

Διαβάστε επίσης  Καταπολεμήστε την κυτταρίτιδα με άσκηση

Ο καταρράκτης εμφανίζεται όταν τα μιτοχόνδρια -οργανίδια του κυττάρου υπεύθυνα για τη μετατροπή της γλυκόζης σε ενέργεια – του εξωτερικού φακού του ματιού καταστραφούν. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα μιτοχόνδρια από αυτή τη βλάβη, και ως εκ τούτου, οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν ένα ποτό την ημέρα για να κρατήσουμε τον οφθαλμίατρο μακριά.

3.Θεραπεία της αϋπνίας

Η μπύρα αποτελεί ιδανικό ποτό για πριν τον ύπνο. Οι ale, οι stout και οι τύπου lager μπύρες έχουν βρεθεί να διεγείρουν την παραγωγή της ντοπαμίνης, μίας ένωση η οποία  μπορεί να συνταγογραφηθεί για πάσχοντες από αϋπνία.

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξάγεται στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου της Indiana, απλώς η δοκιμή μπύρας αυξάνει την ποσότητα της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο – και ως εκ τούτου κάνει τους καταναλωτές να αισθάνονται πιο ήρεμοι και πιο χαλαροί.

Ωστόσο, οι ακαδημαϊκοί διευκρινίζουν ότι τα αποτελέσματα αυτά επιτυγχάνονται μετά από την κατανάλωση μόνο μιας ασήμαντης ποσότητα των 15 χιλιοστόλιτρων – ισοδύναμο μιας κουταλιά της σούπας μπύρα.

4.Πρόληψη οστεοπόρωσης

Όταν ήμασταν μικροί όλοι ακούγαμε από τους γονείς μας πως αν θέλουμε γερά κόκαλα πρέπει να πίνουμε ένα ποτήρι γάλα κάθε μέρα. Τόσα χρόνια υπήρχε η άποψη πως το σημαντικότερο ρόλο στην υγεία των οστών έπαιζε το ασβέστιο και η βιταμίνη D.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί πως εξίσου σημαντικός είναι και ο ρόλος του πυριτίου. Η μπύρα καθώς παρασκευάζεται από δημητριακά αποτελεί πηγή πυριτίου που έχει βρεθεί πως συμβάλλει στην αύξηση της οστικής πυκνότητας.

Τα οφέλη της μπύρας είναι πάρα πολλά.Όλα όμως σχετίζονται τόσο με τον τύπο της μπύρας όσο και με τη μέτρια κατανάλωσή της. Καλό θα είναι να την συμπεριλάβουμε στο διαιτολόγιό μας, ακολουθώντας όμως και ένα υγιεινό τρόπο ζωής. Έτσι κι αλλιώς κανένα τρόφιμο ή ποτό δεν κάνει από μόνο του θαύματα.

Διαβάστε επίσης  Έρπητας των γεννητικών οργάνων

Dean Winchester Drinking GIF - Find & Share on GIPHY

 

Με πληροφορίες από:

  1. 8 Scientific Studies That Prove Beer Is Good For You
  2. Silicon: A Review of Its Potential Role in the Prevention and Treatment of Postmenopausal Osteoporosis
  3. Αθηροσκλήρυνση

Είμαι πτυχιούχος του τμήματος Χημείας του Ε.Κ.Π.Α και έχω μεταπτυχιακό στη Βιομηχανική Χημεία-Οίνου & Αλκοολούχων Ποτών.Μ' αρέσουν πολύ τα ταξίδια, η μουσική, ο χορός και να μαθαίνω συνεχώς καινούργια πράγματα!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Khara-Khoto, η «μαύρη πόλη»

Κατά κοινή ομολογία η ιστορία της πόλης του Khara-Khoto γνωστή
η χώρα του τσαγιού

Το βιβλίο του τσαγιού του Οκάκουρα Κακούζο και η διάδοση της ασιατικής και ιαπωνικής κουλτούρας

Το 1906, στη Βοστώνη των αρχών του αιώνα, γράφτηκε ένα