
Η παιδική παχυσαρκία, αποτελεί ένα μείζον ζήτημα υγείας για τη δημόσια υγεία, καθώς, έχει φτάσει σε επίπεδα επιδημίας στις ανεπτυγμένες χώρες.
Για να οριστεί ένα παιδί ως παχύσαρκο, πρέπει ο δείκτης μάζας σώματος του να είναι μεγαλύτερος από το φυσιολογικό. Αυτό διαπιστώνεται από τον παιδίατρο, βάσει διαγράμματος ανάπτυξης.
Η παιδική παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση παθήσεων, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και η υπερχολιστερολαιμία. Παράλληλα, αποτελεί και αίτιο για την απώλεια της αυτοεκτίμησης και εμφάνιση κατάθλιψης.
Παράγοντες κινδύνου
- Διατροφή: Η συχνή κατανάλωση τροφών, πλούσιες σε θερμίδες, γλυκά και γεύματα με λίπη, οδηγεί στην αύξηση βάρους και τελικά στη παχυσαρκία.
- Άσκηση: Τα παιδιά που δεν ασκούνται έχουν πιο πολλές πιθανότητες να πάρουν βάρος, καθώς δε καίνε πολλές θερμίδες. Έτσι, αυξάνεται και ο χρόνος των καθιστικών δραστηριοτήτων. Τα βιντεοπαιχνίδια αποτελούν ισχυρό παράδειγμα.
- Οικογένεια: Οι διατροφικές συνήθειες που υιοθετεί το παιδί προέρχονται κυρίως από τις αντίστοιχες συνήθειες των γονέων. Συνήθως, οι διατροφικές ατασθαλίες γίνονται μέρος της καθημερινότητας.
- Ψυχολογία: Η υπερφαγία αποτελεί μερικές φορές εκδήλωση άγχους από πλευράς του παιδιού. Η διαφυγή στο φαγητό για αντιμετώπιση συναισθηματικών καταστάσεων, μπορεί να είναι τακτική που παρατηρείται στους γονείς και υιοθετείται από το παιδί.
- Κοινωνία: Η υγιεινή διατροφή θεωρείται και ακριβή. Αντίθετα, το ανθυγιεινό φαγητό είναι φθηνό.
- Φάρμακα: Πολλά φάρμακα έχουν ως ανεπιθύμητη ενέργεια τη παχυσαρκία.
Κίνδυνοι για την Υγεία
Όπως προαναφέρθηκε, το ανθυγιεινό φαγητό είναι φθηνό, αλλά οδηγεί στην εμφάνιση παθοφυσιολογικών καταστάσεων που τελικά οδηγούν σε δαπάνες για την υγεία του ατόμου. Η παχυσαρκία αποτελεί κίνδυνο για :
- Αρτηριακή υπέρταση
- Υπερχολιστερολαιμία
- Μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη, με αποτέλεσμα τη μετέπειτα εμφάνιση Διαβήτη τύπου 2
- Αναπνευστικά προβλήματα, κυρίως άσθμα και υπνική άπνοια
- Μυοσκελετικές ενοχλήσεις λόγω πάχους
- Χολόλιθοι
- Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Η παιδική παχυσαρκία 8 στις 10 φορές σχετίζεται με χαμηλή αυτοεκτίμηση και προβλήματα κοινωνικοποίησης.

Πρόληψη
- Υιοθέτηση διατροφικών συνηθειών που προωθούν το ευ ζην, από τους γονείς. Τα παιδιά έχουν τη τάση να μιμούνται. Σκοπός είναι να μιμηθούν σωστές συνήθειες.
- Υγιεινά σνακ στο σπίτι και στο σχολείο.
- Καλός ύπνος. Βάσει μελετών, η στέρηση ύπνου στα παιδιά οδηγεί τελικά στη παιδική παχυσαρκία.
- Ενθάρρυνση για ενασχόληση με σωματικές δραστηριότητες.
- Περιορισμός του χρόνου που αφιερώνει το παιδί στα βιντεοπαιχνίδια.
- Εκπαίδευση και ενθάρρυνση του παιδιού για κατανάλωση 5 μικρών γευμάτων ημερησίως και όχι 2 μεγάλων.
ΠΗΓΕΣ
Centers for Disease Control and Prevention (2021). Childhood obesity causes & consequences. [online] Centers for Disease Control and Prevention. Available at: cdc.gov Last access: 30/10/2021.
Mayo Clinic (2018). Childhood obesity – Symptoms and causes. [online] Mayo Clinic. Available at: mayoclinic.org Last access: 30/10/2021.
Sahoo, K., Sahoo, B., Choudhury, A. K., Sofi, N. Y., Kumar, R., & Bhadoria, A. S. (2015). Childhood obesity: causes and consequences. Journal of family medicine and primary care, 4(2), 187–192.