Παιδική υπερκινητικότητα: Πώς να την αντιμετωπίσετε

υπερκινητικότητα
Πηγή iatropedia.gr

Η παιδική υπερκινητικότητα είναι ένα συχνό φαινόμενο που εμφανίζεται στα μικρά παιδιά και σχετίζεται με τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής . Όταν το παιδί πάσχει από υπερκινητικότητα δεν μπορεί να συγκεντρωθεί σε ένα θέμα και η προσοχή του αποσπάται συνεχώς. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διαπιστώσεις ένα τέτοιο φαινόμενο.

Αρχικά μπορεί να εμφανιστεί στη προσχολική ηλικία. Όταν ακόμα το παιδί βρίσκεται στο νηπιαγωγείο δεν μπορεί να επικοινωνήσει σωστά με τα υπόλοιπα παιδιά και αυτό μπορεί να οφείλεται στους ακόλουθους λόγους.

Μπορεί να είναι τόσο υπερκινητικό που δεν μπορεί να κάτσει την απαιτούμενη ώρα στο θρανίο με αποτέλεσμα να διακόπτει την ροή του μαθήματος.

Να είναι επιθετικό απέναντι στους δασκάλους αλλά και στα παιδιά χωρίς κάποιο ιδιαίτερο λόγο.

Να μην μπορεί να υπακούσει σε κανόνες. Μερικά παιδιά είναι πολύ παρορμητικά και δυσκολεύονται να ακούσουν τον άλλον. Αυτό έχει συνέπεια και στο διάβασμά του καθώς δεν θα μπορεί να συγκεντρωθεί καλά, να μελετήσει ούτε να κάνει τις ασκήσεις του.

Που οφείλεται

Μέχρι τώρα δεν έχουν διαπιστωθεί με ακρίβεια οι λόγοι για τους οποίους το παιδί έχει Σύνδρομο Ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας. Σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να οφείλεται σε νευρολογική διαταραχή ή και σε ψυχολογικούς παράγοντες. Επίσης, μπορεί να υπάρξει παιδική υπερκινητικότητα όταν το παιδί έχει άγχος  ή νιώσει ότι το παραμελούν. Τέλος, μπορεί να οφείλεται και σε κληρονομικούς παράγοντες, κάτι το οποίο είναι πιο σπάνιο.

υπερκινητικότητα
Πηγή εικόνας: vita.gr

Πώς να το βοηθήσετε

Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να θέσετε όρια. Θέτοντας όρια δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τιμωρείς το παιδί αλλά είναι ένας τρόπος να το συγκρατείς.

Διαβάστε επίσης  Αudiobooks: Μια δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά

Πρέπει να είστε οργανωμένοι. Τα παιδιά πρέπει να νιώθουν ασφαλείς και ότι ακολουθούν μια σειρά κανόνων. Καλό θα ήταν να βάλετε ένα πρόγραμμα όπου θα έχετε ετοιμάσει τι θα ακολουθήσει κάθε μέρα.

Επαφή με το παιδί. Πρέπει να κοιτάτε το παιδί στα μάτια γιατί έτσι του επιβάλλεστε και το κάνετε να υπακούσει. Η επαφή αυτή θα κάνει το παιδί να καταλάβει ότι μια ματιά φτάνει για να καταλάβει τι πρέπει να κάνει.

Να τον ενθαρρύνεται όταν είναι αναγκαίο. Κάθε παιδί έχει ανάγκη να ακούει και να επιβραβεύεται όταν καταφέρνει κάτι.

Αναθέστε τους μια εργασία. Το παιδί πρέπει να νιώθει υπεύθυνο για κάτι έτσι ώστε να το φέρνει εις πέρας.

Διατροφή

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στα παιδιά με υπερκινητικότητα. Τα παιδιά πρέπει να τρώνε τροφές που είναι πλούσιες σε Ω-3 λιπαρά και σε λιπαρά οξέα. Επίσης πρέπει να καταναλώνουν κρέας, όσπρια, ξηρούς καρπούς και γαλακτοκομικά. Το ψάρι και το αβοκάντο είναι πλούσια σε βιταμίνες Β, όπου θα βοήθησουν το νευρικό σύστημα αλλά και τη μνήμη. Τέλος πρέπει να αποφεύγονται τα πολλά γλυκά καθώς έχει διαπιστωθεί ότι η ζάχαρη προκαλεί υπερκινητικότητα.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.

Πόσο γρήγορα μπορεί να διαβάσει ένας άνθρωπος;

Τι είναι η ταχεία ανάγνωση; Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι