Καρκίνος Παιδικής Ηλικίας: Που οφείλεται

25 Φεβρουαρίου 2024
Καρκίνος Παιδικής Ηλικίας: Που οφείλεται
Πηγή εικόνας: theNotebook.gr

Ο καρκίνος παιδικής ηλικίας είναι η πρώτη αιτία θνησιμότητας στα παιδιά από νόσο. Όμως, κατέχει την δεύτερη θέση μετά τα ατυχήματα.

Εκδηλώνεται σε βρέφη, παιδιά, εφήβους, αλλά και νέους πριν την ηλικία των 20 ετών. Είναι μια από τις σπανιότερες παθήσεις στα παιδιά, καθώς μόλις 1 στα 600 νοσούν.

Τι είναι ο παιδικός καρκίνος

Ο καρκίνος παιδικής ηλικίας όπως προαναφέραμε είναι μία πολύ σπάνια νόσος. Η μορφή του σε σχέση με αυτή των ενηλίκων διαφέρει κατά πολύ, με αποτέλεσμα να χρειάζεται ιδιαίτερη αντιμετώπιση.

Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι, ο καρκίνος παιδικής ηλικίας έχει πάρα πολλές μορφές. Οι μορφές αυτές είναι:

Advertisements
Ad 14
Καρκίνος Παιδικής Ηλικίας
Πηγή εικόνας: eody.gov.gr

Που οφείλεται

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν είναι ξεκάθαρο στο που οφείλεται ο καρκίνος παιδικής ηλικίας.

Σε αντίθεση με αυτόν των ενηλίκων, δεν έχει αποδειχτεί ότι υπάρχει κάποιος βασικός λόγος να τον προκαλεί.

Παρόλα αυτά, έχει συσχετιστεί με ορισμένους περιβαλλοντικούς παράγοντες, αλλά και κάποιες κακές συνήθειες ζωής.

Όσον αφορά την κληρονομικότητα, ο καρκίνος παιδικής ηλικίας φαίνεται ότι σχετίζεται σε ποσοστό 10% με αυτόν μελών της οικογένειας του παιδιού.

Όμως, δεν αποκλείεται να οφείλεται και σε κάποιες νόσους όπως ο ιός του HIV. Τέτοιες νόσοι μπορεί να αποτελούν κίνδυνο για την εμφάνιση καρκίνου παιδικής ηλικίας, κυρίως σε κράτη χαμηλού εισοδηματικού επιπέδου.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα τα οποία μπορούν να παρατηρήσουν οι γονείς και οι επαγγελματίες υγείας, προκειμένου να διαγνώσουν τον καρκίνο παιδικής ηλικίας, είναι αρκετά.

Διαβάστε επίσης  Σύνδρομο του λυκανθρώπου: Ambras Syndrome

Αρχικά, ο επίμονος πυρετός, ο όποιος δεν οφείλεται σε κάποια λοίμωξη ή και να ανταποκρίνεται στα αντιπυρετικά, επανέρχεται.

Εν συνεχεία, η έντονοι πονοκέφαλοι, η δυσκολία στην όραση και οι εμετοί κυρίως πρωινές ώρες.

Ακόμη, οι αλλαγές στην συμπεριφορά, οι σπασμοί και οι πόνοι στα οστά, μπορεί να αποτελούν συμπτώματα καρκίνου παιδικής ηλικίας.

Επιπρόσθετα, δυσκολία στον βάδισμα, κακοδιαθεσία, ανορεξία είναι και αυτά συμπτώματα που διαθέτουν καρκίνο παιδικής ηλικίας.

Αυτά είναι τα βασικότερα συμπτώματα, τα οποία αν διαγνωσθούν έγκαιρα, θα οδηγήσουν σε άμεση θεραπεία του καρκίνου παιδικής ηλικίας.

Τρόποι αντιμετώπισης

Κατά τον ΕΟΔΥ, η αντιμετώπιση του καρκίνου παιδικής ηλικίας μπορεί να επιτευχθεί, αν διαγνωσθεί έγκαιρα και αν υπάρξει μεθοδευμένη θεραπεία και φροντίδα.

Όσον αφορά στα παιδιά και τους εφήβους, μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω χειρουργικών επεμβάσεων, χημειοθεραπειών, ακτινοθεραπειών, καθώς και με ένα συνδυασμό αυτών.

Εαν διαγνωσθεί άμεσα , μπορεί να αντιμετωπισθεί μεσω της λιγότερο ανώδυνης θεραπείας. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα το παιδί, να μην ταλαιπωρηθεί τόσο,  αλλά και το κόστος θεραπείας του να είναι μικρότερο.

Κλείνοντας, σκοπός της θεραπείας είναι όχι μόνο η αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου παιδικής ηλικίας, αλλά και η ποιότητα της ζωής του νεαρού ατόμου μακροπρόθεσμα.

Οι ειδικοί στοχεύουν στην ψυχολογική και σωματική ανάταση του παιδιού ή εφήβου μετά από την περιπέτεια που αντιμετώπισε.

Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου Παιδικής Ηλικίας

Ως Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου Παιδικής Ηλικίας έχει οριστεί για καθε χρόνο η 15η Φεβρουαρίου. Αυτό συνέβη, προκειμένου να τιμηθούν ολα τα παιδιά που νοσούν, καθώς και οι γονείς τους, που περνούν κοντά τους αυτό τον γολγοθά.

Πηγές

Παγκόσμια Ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου ~ Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ~ 15.2.2023 ~ Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: eody.gov.gr (Τελευταία τροποποίηση: 20.2.2024)

Διαβάστε επίσης  Μαινόμενος ταύρος και τραύμα θώρακα

Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας ~ Φλόγα ~ 15.2.2024 ~ Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: floga.org.gr (Τελευταία τροποποίηση: 20.2.2024)

Τι προκαλεί τον καρκίνο στα παιδιά – Τα ύποπτα συμπτώματα ~ Ναυτεμπορική ~ 15.2.2024 ~ Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: naftemporiki.gr (Τελευταία τροποποίηση: 20.2.2024)

Είμαι η Ξανθή, μητέρα δύο παιδιών και τελειόφοιτη του πανεπιστημίου Cardiff Metropolitan University, στο τμήμα της Ψυχολογίας και έχω ενα μεταπτυχιακο στο Marketing. Στο παρελθόν ασχολήθηκα ενεργά με τον χώρο της μόδας, πλέον όμως δραστηριοποιούμαι γύρω από τον χώρο της επικοινωνίας και αρθρογραφίας. Έχω εργαστεί στην τηλεόραση και εταιρίες διαφήμισης. Είναι μεγάλη μου τιμή που αποτελώ μέλος του περιοδικού και σας προσκαλώ όλους να γίνουμε μια όμορφη παρέα που θα ενημερώνεται κάθε εβδομάδα για ότι αφορά στην σωματική ή ψυχική μας υγεία μέσα από τη στήλη «Σώμα και υγεία» . Στόχος μας είναι να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη και ομορφότερη...

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Snatch

Snatch: Η αυθεντικότητα της cult

To Snatch είναι μία αστυνομική κωμωδία του 2000, σε σενάριο

Οδηγός για Αυθεντικό Fashion Tourism

Mε τον όρο «τουρισμός μόδας» (fashion tourism) γίνεται αναφορά σε