Είσαι γυναίκα; Είσαι δυνατή. Προστάτευσε τον εαυτό σου!

Καθημερινά ακούμε να συμβαίνουν γύρω μας περιστατικά βίας. Τις περισσότερες φορές τα θύματα είναι γυναικείου φύλου. Γυναίκες που υφίστανται βία( λεκτική, οικονομική, σωματική) ή παρενόχληση. Ο δράστης δεν είναι πάντα άγνωστος γι’ αυτές. Τα 3/4 των επιθέσεων πραγματοποιούνται από γνωστά πρόσωπα των θυμάτων. Ο πατέρας, ένας συγγενής, το αφεντικό, ο σύντροφος τους ή ένας οικογενειακός φίλος είναι μερικοί από τους πιθανούς δράστες.

Η έκφραση ότι η γυναίκα είναι το ”αδύναμο φύλο” ίσχυε σε μία απαρχαιωμένη κοινωνία. Τότε που δεν της επιτρεπόταν ούτε η ελευθερία λόγου. Πλέον, όμως, ζούμε σε μία καθημερινότητα στην οποία η γυναίκα έχει διεκδικήσει και κατακτήσει επάξια τη θέση της. Δυστυχώς, ένα από τα ελαττώματα των γυναικών που συνεχίζουν να ισχύουν είναι η χαμηλή αυτοπεποίθηση που χαρακτηρίζει ένα μεγάλο ποσοστό αυτών. Παρά τα όσα καθημερινά επιτεύγματα καταφέρνουν ως μαθήτριες, σύντροφοι,φίλες, μητέρες ζουν σε μία κοινωνία που που τις θέλει να εκτελούν όλους τους ρόλους τους άψογα. Αυτό πολλές φορές τις οδηγεί να αγκιστρώνονται συναισθηματικά σε καταστάσεις βίας και κακοποίησης, χωρίς να βρίσκουν τη δύναμη να απομακρυνθούν.

Η συστηματική άσκηση αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που συμβάλλει στην ισορροπία τόσο της σωματικής, όσο και της ψυχικής υγείας. Ενισχύει την αυτοπεποίθηση του ανθρώπου, η οποία στη συνέχεια τον θωρακίζει και μειώνει την ανοχή του σε καταστάσεις που τον υποτιμούν ή τον βλάπτουν. Ειδικότερα, η άσκηση βοηθά τη γυναίκα να γνωρίσει το σώμα της (τις δυνατότητες και τα όρια του)  και να το αγαπήσει. Επίσης, τη βοηθά να αποκτήσει ένα σώμα δυνατό, υγιές και γυμνασμένο.

Οι πολεμικές τέχνες, σε αντίθεση με τα όσα σκεφτόμαστε γι’αυτές έχουν κατά βάση ως στόχο την αυτοάμυνα κι όχι την επίθεση. Μία αυτοάμυνα που μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια σε μία ενδεχόμενη επικίνδυνη κατάσταση. Θα σας παραθέσω λοιπόν μερικές από αυτές για να διαλέξετε αυτή που σας ταιριάζει περισσότερο.

Διαβάστε επίσης  Γλυκαθείτε... κατά τη νηστεία!
Advertisements
Ad 14

Aikido: Ai=αρμονία, ki=πνεύμα, do=τρόπος. Το aikido είναι μία τέχνη από την Ιαπωνία η οποία μας δείχνει τον τρόπο αρμονίας του σώματος. Βασίζεται μόνο στην άμυνα. Χρησιμοποιείται η μικρότερη ενέργεια για την επίτευξη του μεγαλύτερου δυνατού αποτελέσματος.

Brazilian Jiujitsu: υποταγή αντιπάλου. Σκοπός εδώ είναι να καταβάλεις και να υποτάξεις τον αντίπαλο να παραιτηθεί*όχι να τον τραυματίσεις.

Tae Kvon Do: η τέχνη αυτή δίνει έμφαση κυρίως στα χτυπήματα με τα πόδια, καθώς tae σημαίνει ”κλοτσάω και καταστρέφω με το πόδι μου”. Στηρίζεται στην ευλυγισία κι όχι τη δύναμη.

Krav Maga: το καλύτερο το άφησα για το τέλος. Το krav maga στηρίζεται στην εξάσκηση πάνω σε ρεαλιστικά καθημερινά σενάρια. Με καταβολές από το στρατό του Ισραήλ, στην οποία συμμετείχαν άντρες και γυναίκες όλων των σωματότυπων. Εδώ δεν υπάρχουν κανόνες, καθώς ο μόνος στόχος είναι η επιβίωση. Δεδομένου ότι όταν οι άνθρωποι ξαφνιάζονται και τους καταβάλει ο φόβος αυτό τους κάνει να παγώνουν και να μην μπορούν να αντιδράσουν. Βασίζεται στη φυσική αίσθηση που έχουν όταν αντιδρούμε σε μία τέτοια κατάσταση και πως μπορούμε αυτό να το βελτιώσουμε. Ατού της: η γρήγορη ανέλιξη.

Μην φοβάσαι.Μην σιωπάς. Είσαι δυνατή. Δεν είσαι μόνη.

Σας αφήνω το link μίας πολύ ωραίας πρωτοβουλίας με 4 σποτάκια σχετικά με τη σεξουαλική παρενόχληση http://www.lifo.gr/now/greece/168659/0900

Απόφοιτη(σχεδόν) στο τμήμα Διεθνών κι Ευρωπαικών σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Μεγάλη αδυναμία στη ψυχολογία, τα παιδιά και το σκύλο της. Αγαπά τη λογοτεχνία, την αρθρογραφία και τις ξένες γλώσσες.Αγαπημένο μότο;: ''Everything you want is on the other side of fear''

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Λιθουανία

Λιθουανία: Ταξιδεύουμε στην κορώνα της Βαλτικής

Προορισμός μας αυτή τη φορά είναι η Λιθουανία, η μεγαλύτερη

Ριπίδια: η σημασία και η χρήση τους στην αρχαία Ελλάδα

Τα ριπίδια στην αρχαία Ελλάδα, ή αλλιώς βεντάλιες, ήταν