Κλειστοφοβία και Αγοραφοβία: Ένας απλός φόβος;

Η κλειστοφοβία και η αγοραφοβία, πρόκειται για ειδικές καταστάσεις φοβίας, οι οποίες ταλαιπωρούν περισσότερο κόσμο από ότι νομίζουμε. Μέσα σε μια εποχή όπως αυτή που διανύουμε, γεμάτη άγχος, στρες, ανησυχία, και ανασφάλεια, ο φόβος, πόσες διαστάσεις μπορεί να πάρει;

Μιλώντας, όσο πιο συνοπτικά γίνεται, για φοβίες όπως είναι η κλειστοφοβία και η αγοραφοβία, αναρωτιέσαι αν αυτές είναι αρκετές ώστε να σε καθηλώσουν στο σπίτι σου, δηλαδή, στην ”ασφαλή” σου ζώνη; Ω, ναι, είναι!

Συγκεκριμένα, λοιπόν, ως κλειστοφοβία αναφέρεται ο υπερβολικός και παράλογος φόβος σχετικά με τους περιορισμένους χώρους, όπως είναι πχ το ασανσέρ, το μετρό, τα τούνελ, τα αεροπλάνα κλπ.

Advertisements
Ad 14

Σχετικά με την αγοραφοβία, πρόκειται για ένα επίσης αυξημένο αίσθημα φόβου, που εμποδίζει το άτομο σε πολύ μεγάλο βαθμό να βγει έξω από το σπίτι του και να αποφύγει καταστάσεις, όπως, να χρησιμοποιήσει τα μέσα μαζικής μεταφοράς, να πάει στο σούπερ μάρκετ, να σταθεί σε ουρές, όπως πχ σε μα δημόσια υπηρεσία, τράπεζα, κλπ. Επίσης, σε πιο δύσκολες καταστάσεις, το άτομο φοβάται ακόμα και να μείνει εντελώς μόνο στο σπίτι του.

Οι δυο αυτές φοβίες, εκτός από την συχνότητά τους στον γενικό πληθυσμό, συνυπάρχουν η μία με την άλλη, και με άλλους φόβους του ατόμου παράλληλα, με αποτέλεσμα το άτομο να χάνει την λειτουργικότητά του, -κυρίως όταν πρόκειται για άτομα με διαταραχή πανικού-, αλλά και να δυσκολεύεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο η καθημερινότητά του. Ο φόβος και το υπερβολικό άγχος, όπως είναι επόμενο, οδηγεί σε πολλές περιπτώσεις, σε κρίσεις πανικού, (οι οποίες αυξάνονται και εισβάλλουν στη ζωή πολύ κόσμου της σύγχρονης εποχής με ταχύτατους ρυθμούς), αλλά και σε δυσάρεστα συμπτώματα, τα οποία με τη σειρά τους, αν το όλο ζήτημα δεν διερευνηθεί και δεν αντιμετωπιστεί με τον κατάλληλο τρόπο, μετατρέπονται σε ένα φαύλο κύκλο.

Διαβάστε επίσης  Κορτιζόλη : η συμβολή της διατροφής στη ορμόνη

Τα άτομα με κλειστοφοβία και αγοραφοβία, θα βιώσουν συμπτώματα όπως: ζαλάδα, ρηχή ή γρήγορη αναπνοή, ξηροστομία, αίσθημα πνιγμού, εξάψεις ή ρίγος, στομαχικές ενοχλήσεις, γρήγορους παλμούς, έντονο φόβο ότι θα λιποθυμήσει ή ότι θα πάθει κάτι πάρα πολύ κακό, τρέμουλο, μουδιάσματα, και ο κατάλογος, πιθανόν, δεν έχει τέλος.

Τα συμπτώματα είναι τόσο δυσάρεστα και έντονα πολλές φορές,  ώστε το άτομο αισθάνεται πως απειλείται με το να είναι εκτεθειμένος στο φοβικό του αντικείμενο, (όπως κάποιο από τα παραδείγματα που προαναφέρθηκαν, όπως το να χρησιμοποιήσει το μετρό πχ για να πάει στη δουλειά του, ή να πάει στο σούπερ μάρκετ), με ”λογικό” επακόλουθο να οδηγηθεί στη μέθοδο της αποφυγής. Το άτομο,δηλαδή, αποφέυγει όλο και περισσότερο τον ελκυτικό παράγοντα του φόβου του, μένοντας σπίτι, καθώς θεωρεί πως το μόνο μέρος που μπορεί να νιώθει ασφάλεια είναι το σπίτι του.

Σίγουρα πρόκειται για καταστάσεις δύσκολες, και όχι τόσο απλές όσο ίσως ακούγονται, οι οποίες χρείαζονται χρόνο για να ξεπεραστούν. Ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος να ξεπεραστούν αυτές οι φοβίες, είναι η ψυχοθεράπεια, όπως και για ότι άλλο ταλαιπωρεί το μυαλό και τη ψυχή σου. Είτε αυτό λέγεται αγοραφοβία, είτε κρίση πανικού, είτε ένας χωρισμός, είτε μια θλίψη που δεν ξέρεις από που προέρχεται και δεν ξέρεις πως να την διαχειριστείς. Δεν υπάρχουν συνταγές και μαγικά φίλτρα για να ξεπεράσεις τους φόβους και τις όποιες δυσκολίες σου. Εκτός από ένα μαγικό. Εσένα. 🙂

Τελειόφοιτη Ακτινολογίας-Ακτινοθεραπείας, με αγάπη για την ψυχολογία, τον χορό, τις ξένες γλώσσες, και τη λογοτεχνία. Αγαπημένο μου μότο ''Μια ευχή δεν αλλάζει τίποτα. Μια απόφαση όμως, αλλάζει τα πάντα''.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Tennis skirts: Το item που χρειάζεσαι για τα πιο cute looks

Οι tennis skirts, γνωστές και ως φούστες του τένις, αποτελούν
Μη με λησμόνει

Μη με λησμόνει: Μία όαση στο κέντρο της πόλης

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και ειδικότερα στο ισόγειο του ιστορικού