Κρασί: 5 ενδείξεις ότι είναι ελαττωματικό

                                                                        Πηγή εικόνας: www.onmed.gr

 

Ως γνωστόν, όταν το κρασί καταναλώνεται τακτικά και με μέτρο, μπορεί να συνεισφέρει με τις ευεργετικές του ιδιότητες με πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας καθώς και να προστατεύσει τον οργανισμό από παθήσεις όπως η στεφανιαία νόσος. Αντίθετα, η συστηματική υπερκατανάλωση του, αυξάνει των κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και επιβαρύνει την υγεία του οργανισμού.

Περιέργως για πολλούς, το να αποκαλούμε ένα κρασί καλό επειδή μας αρέσει, δε σημαίνει ότι μπορούμε από την άλλη να χαρακτηρίσουμε ένα κρασί κακό, απλά και μόνο γιατί δεν μας ταιριάζει γευστικά!
Γεγονός είναι, ότι τα πραγματικά κακά κρασιά που υπάρχουν στον κόσμο σήμερα, είναι πολύ λίγα. Και πολλά από αυτά, είναι κυρίως φιάλες στις οποίες η κακή διαχείριση κατέστρεψε το κρασί που υπήρχε μέσα σε αυτές.
Παρουσιάζουμε πέντε ενδείξεις που καθιστούν ένα ποτήρι ή μπουκάλι κρασί ελαττωματικό και από τι προκαλούνται αυτές:

  • Ξίνισμα του κρασιού: Κύριος υπεύθυνος είναι τα βακτήρια και διάφοροι άλλοι μικροοργανισμοί, οι οποίοι παράγουν ουσίες που αλλοιώνουν τη γεύση του κρασιού και μεταβολίζουν τα συστατικά του. Αποφεύγεται η παρουσία τους όταν οι παραγωγοί κατά τη διάρκεια της οινοποίησης προβαίνουν σε όλες τις κατάλληλες ενέργειες που εξασφαλίζουν την υγιή πορεία του κρασιού, τη σωστή χρονική στιγμή.
  • Είναι οξειδωμένο: Ο μεγαλύτερος εχθρός του κρασιού. Έχει εκτεθεί σε οξυγόνο για μεγάλο χρονικό διάστημα είτε κατά την οινοποίηση είτε κατά την εμφιάλωση. Το λευκό παίρνει χρώμα χρυσού και καταλήγει καστανό ενώ το ερυθρό τείνει προς καφετί προτού καταλήξει και αυτό επίσης καστανό.
  • Έχει αναγωγικές οσμές: Το αντίθετο της οξείδωσης, δηλαδή δεν έχει εκτεθεί αρκετά το κρασί σε οξυγόνο κατά την οινοποίηση. Μυρίζει χαλασμένο αυγό. Ωστόσο μπορεί να επανέλθει με έναν καλό αερισμό.
  • Είναι «φελλωμένο»: Το κρασί έχει άρωμα βρεγμένου χαρτονιού ή παλιάς εφημερίδας ή βρεγμένης σφουγγαρίστρας, -σίγουρα όχι κάτι ευχάριστο- το οποίο έχει προκληθεί από έναν ελαττωματικό φελλό. Η μυρωδιά συνεπώς καλύπτει όλα τα φρουτώδη αρώματα του κρασιού, υποβαθμίζοντας την ποιότητα του. Ο αερισμός της φιάλης δεν είναι λύση, κάνει τη μυρωδιά ακόμα πιο δυσάρεστη.
  • Θολερότητα του κρασιού: Αλλοιώνει την εμφάνιση, το χρώμα, είναι θαμπό και μυρίζει άσχημα. Αντίθετα πρέπει να είναι διαυγές και καθαρό. Προκαλείται από ζύμες, οι οποίες με την πάροδο του χρόνου έχουν σκοπίμως παραμείνει στη φιάλη ή λόγω ελλιπούς φιλτραρίσματος. Αυτές λοιπόν, μπορεί να ενεργοποιηθούν ξανά και να προκαλέσουν μια δεύτερη ζύμωση (επαναζύμωση). Σε ειδικές περιπτώσεις, η επαναζύμωση ενδείκνυται για να ενδυναμωθούν τα χαρακτηριστικά του κρασιού π.χ. σαμπάνια, δεν είναι όμως ο γενικός κανόνας.

Σε περίπτωση που διαπιστώσετε ότι το κρασί σας έχει κάτι από τα παραπάνω, μη διστάσετε να το αναφέρετε και να ζητήσετε την αντικατάσταση του.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Σπουδές στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και πιστοποιημένος προσωπικός γυμναστής. Έχω πάθος για τον αθλητισμό, ενώ μου αρέσει επίσης ο κινηματογράφος, το φαγητό, τα ταξίδια και να είμαι πολυπράγμων και να ασχολούμαι με πολλά και διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα.

Περισσότερα από τη στήλη: Σώμα & Υγεία

Σώμα & Υγεία

Σοκαριστική Αλήθεια για τη Σωματοδυσμορφική Διαταραχή (ΣΔΔ): Όταν η Εικόνα του Σώματος Γίνεται Εμμονή

Τι είναι η Σωματοδυσμορφική Διαταραχή (ΣΔΔ); https://i.pinimg.com/1200x/59/0c/08/590c0844b6d7d7f87df67e84d71001d7.jpg Η Σωματοδυσμορφική Διαταραχή (ΣΔΔ) είναι μια σοβαρή ψυχική…

Σώμα & Υγεία

Πρωτεΐνες αίματος: Η σχέση τους με τη γήρανση

Πρωτεΐνες αίματος: Η σχέση τους με τη γήρανση Μια πρωτοποριακή μελέτη η οποία ανέλυσε πάνω…

Σώμα & Υγεία

Bρυγμός: Ορισμός, αιτίες και αντιμετώπιση

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Bρυγμός: Ορισμός, αιτίες και αντιμετώπιση, θα ορίσει τον βρυγμό, τις…

Σώμα & Υγεία

Μονοθεραπεία με εσκεταμίνη για τη θεραπεία της κατάθλιψης

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Μονοθεραπεία με εσκεταμίνη για τη θεραπεία της κατάθλιψης, θα παρουσιάσει…

Σώμα & Υγεία

Διαχείριση βάρους: Η προσέγγιση «30-30-30»

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Διαχείριση βάρους: Η προσέγγιση «30-30-30», θα παρουσιάσει πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα…

Σώμα & Υγεία

Σύνδεση μεταξύ του καταρράκτη και της άνοιας

Τα μάτια και η όραση συνδέονται πολύ στενά με τον εγκέφαλο, αλλά πόσο ισχυρή είναι…

Σώμα & Υγεία

Υγιεινή Φυτική Διατροφή: Συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού;

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Υγιεινή Φυτική Διατροφή: Συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού; παρουσιάζει…

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Διάγνωση αυτισμού: Περιορισμένα ενδιαφέροντα vs έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων

Διάγνωση αυτισμού: Περιορισμένα ενδιαφέροντα vs έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων Οι επαναλαμβανόμενες

Misericordia: Μια βόμβα κάτω από το τραπέζι

Ο Alain Guiraudie δεν είναι ένας τυχαίος σκηνοθέτης στη σύγχρονη