Νόμος διάρκειας μίας εβδομάδας στην συνταγογράφηση

Κάθε συνταξιούχος που ζει στην επαρχία, μακριά από γιατρούς, και λαμβάνει φάρμακα, επισκέπτεται τακτικά τον αγροτικό ιατρό για συνταγογράφηση. Την Τετάρτη 8/2 φάνηκε ότι η απλή αυτή διαδικασία έγινε λίγο πιο δύσκολη. Λόγω των πιθανών παραπόνων και δυσκολιών, μόλις μία εβδομάδα μετά, η διάταξη που είχε τεθεί σε εφαρμογή αποσύρθηκε.

Η νέα … παλιά διάταξη

Την Τετάρτη 8/2/2017 τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή η διάταξη για τους περιορισμούς στην συνταγογράφηση των αγροτικών ιατρών, των ιατρών άνευ ειδικότητας και των ειδικευομένων σύμφωνα με το το έγγραφο του ΕΟΠΥΥ με αρ.πρωτ. ΔΒ4Γ/Γ23/241/οικ.15583/29-4-2015, σε συνέχεια του ΦΕΚ 3677/Β/31-12-2014 (υπουργική απόφαση Γ3γ/105023/22-12-2014). Το ζουμί της υπόθεσης είναι ότι για φάρμακα που χορηγούνται χρονίως είναι απαραίτητη η πρόσφατη (έως 2 έτη) έγγραφη γνωμάτευση από ειδικό ιατρό. Οι μη ειδικοί δεν δύνανται να συνταγογραφούν χωρίς την προσκόμιση της γνωμάτευσης από τον ασθενή, γεγονός που ισχύει εδώ και χρόνια, αλλά παραβλέπεται πολλάκις λόγω έντονης πίεσης από τους ασθενείς και τις καταστάσεις. Το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης έγινε πιο αυστηρό λοιπόν μη αφήνοντας να παρακαμφθεί αυτή η ανάγκη για γνωμάτευση.

Η λογική του όλου θέματος είναι σωστή καθώς αγωγές για χρόνια νοσήματα πρέπει να δίνονται από ειδικούς που μπορούν να τις διαχειριστούν. Καθώς και πρέπει να επανεξετάζονται ως προς την ορθότητα και την αναγκαιότητά τους μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα και όχι να αφήνονται επ’ άπειρο εν ισχύ.

Advertisements
Ad 14

Η απόσυρση

Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε είναι ότι πολλοί ηλικιωμένοι σε δυσπρόσιτες περιοχές δεν δύνανται να επισκεφθούν ειδικούς ιατρούς και έτσι ένιωσαν ότι τους “έκοψαν” τα φάρμακα, αφού για αυτούς δεν υπάρχει πολλές φορές άλλος γιατρός από τον αγροτικό, ενώ ειδικό βλέπουν μία φορά στο τόσο (συνήθως χρόνια). Ξεκίνησε λοιπόν μία αρχικά σιωπηλή στα υπουργεία αλλά ηχηρή στα ιατρεία δυσανασχέτηση. Σε μία μόλις λοιπόν εβδομάδα ανακοινώθηκε : «Σας ενημερώνουμε ότι από σήμερα Τετάρτη 15-2-2017 αποσύρονται μέχρι νεωτέρας από το σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης οι περιορισμοί για τους αγροτικούς ιατρούς, τους ιατρούς άνευ ειδικότητας και τους ειδικευόμενους ιατρούς, σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείου Υγείας με αρ. πρωτ. 156/13-2-2017».

Διαβάστε επίσης  Social media: Πώς επηρεάζουν την υγεία τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Αντί όμως να επιστρέψουμε σε μία πρότερη κατάσταση κατά την οποία η γνωμάτευση είναι απαραίτητη αλλά κάποιες φορές ίσως να είναι το σύστημα κάπως ελαστικό σχετικά με αυτό, η ανακοίνωση αφήνει τον φόβο ότι τώρα θα είναι ακόμα πιο δύσκολο για τους ασθενείς να βρουν τον ειδικό και να έχουν παρακολούθηση αρμόζουσα στα προβλήματά τους.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης

Έχουμε λοιπόν μία διάταξη δημοσιευμένη στην εφημερίδα της κυβέρνησης από χρόνια, η οποία όταν πάει να εφαρμοστεί οδηγεί σε ένα σύστημα υγείας που καταρρέει και αποσύρεται εντός μίας εβδομάδας με τρόπο ξαφνικό και αναπάντεχο έτσι όπως εμφανίστηκε. Ενώ τόσο η εφαρμογή όσο και η απόσυρση αναδεικνύουν σοβαρά προβλήματα, όπως η αδυναμία πρόσβασης σε ειδικούς, η έλλειψη ενημέρωσης ιατρών και ασθενών και η άσχημη εικόνα της εκτέλεσης νομικών πλαισίων ανεξαρτήτως περιεχομένου.

Νέα γιατρός. Ενδιαφέροντα εκτός ιατρικής : σινεμά, ταξίδια, χορός και κατά καιρούς συνειδητοποίηση / αποδοχή της μη ύπαρξης νοήματος της ζωής à la Camus. Για τους φίλους Υβέτ.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Γουατεμάλα

Γουατεμάλα: Απόδραση στην εξωτική γη των Μάγιας

Γουατεμάλα, το λίκνο του θαυμαστού πολιτισμού των Μάγιας, η γη
Η αποστολή Φράνκλιν

Η καταστροφή της αποστολής Φράνκλιν

Το 1845 δύο βρετανικά πλοία ξεκίνησαν τον απόπλου με προορισμό