Η οστεοπόρωση, αποτελεί ενδεχομένως την πιο συχνή πάθηση των οστών. Κατά τη διάρκεια αυτής παρατηρείται μειωμένη οστική μάζα, με συνέπεια τα οστά να χάνουν το σχήμα τους και να γίνονται πιο αδύναμα και εύθραυστα. Πρόκειται για χρόνια πάθηση, δηλαδή η απώλεια της οστικής μάζας δεν συμβαίνει ξαφνικά, αλλά με την πάροδο των χρόνων. Από την στιγμή που τα οστά γίνονται πιο αδύναμα, αυξάνεται αυτόματα ο κίνδυνος για κατάγματα. Μάλιστα, η διάγνωσή της συνήθως γίνεται μετά από κάποιο κάταγμα, καθώς πριν δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα.
Η οστεοπόρωση εμφανίζει δύο μορφές. Χωρίζεται στην πρωτοπαθή και στη δευτεροπαθή. Η πρωτοπαθής μορφή οστεοπόρωσης σχετίζεται είτε με τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση, είτε με ηλικιωμένους. Η δευτεροπαθής μορφή αφορά ασθενείς με συγκεκριμένες παθήσεις ή σε ασθενείς που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή με κορτιζόνη, αντιεπιληπτικά χάπια κ.α.
- Παράγοντες Κινδύνου
Οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση οστεοπόρωσης, λόγω της μείωσης των οιστρογόνων. Να τονίσουμε ότι τα οιστρογόνα, έχουν προστατευτική δράση όσον αφορά την απώλεια της οστικής μάζας. Αυξημένο κίνδυνο παρουσιάζουν επίσης, άνδρες και γυναίκες μετά την ηλικία των 50 ετών. Γενικότερα, η ηλικία αποτελεί έναν παράγοντα κινδύνου, καθώς με την πάροδο των χρόνων γίνεται πιο πιθανή η εμφάνιση οστεοπόρωσης. Παράγοντα κινδύνου αποτελεί και το φύλο, με τις γυναίκες να είναι πιο ευάλωτες, καθώς τα οστά που διαθέτουν είναι ελαφρύτερα και μικρότερα από των ανδρών.
Αξιοσημείωτος παράγοντας είναι και η κληρονομικότητα, αλλά και ενδεχόμενο ιστορικό καταγμάτων. Όσον αφορά την κληρονομικότητα, αν υπάρχει κάποιο μέλος της οικογένειάς σου με οστεοπόρωση, τότε έχεις αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξής της. Το ίδιο συμβαίνει και με το αν υπάρχει ιστορικό καταγμάτων στην οικογένεια. Τέλος, και οι γενετικοί παράγοντες αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου στην ανάπτυξη οστεοπόρωσης.
- Διατροφική Φροντίδα
- Η διατροφή διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Η κατανάλωση ασβεστίου στην παιδική και εφηβική ηλικία συμβάλλει στην μέγιστη ανάπτυξη της οστικής μάζας. Επομένως, το ασβέστιο είναι απαραίτητο στη διατροφή μας και ειδικά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Το ασβέστιο το εντοπίζουμε στα γαλακτοκομικά, τα πράσινα λαχανικά, τα όσπρια, στα μικρά και λιπαρά ψάρια και τους ξηρούς καρπούς.
- Η βιταμίνη D είναι πολύ σημαντική και αυτή για την υγεία των οστών και πρέπει να εξασφαλίζεται η βέλτιστη πρόσληψή της. Δεκαπέντε με είκοσι λεπτά έκθεσης καθημερινά στον ήλιο αρκούν για να λάβουμε επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D.
- Το κάπνισμα αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα για τη νόσο. Συγκεκριμένα το κάπνισμα, μειώνει την απορρόφηση του ασβεστίου, με συνέπεια να δημιουργείται πρόβλημα στα οστά.
- Περιορισμός κατανάλωσης καφέ ή τσάι, καθώς αυξάνουν την οστική απώλεια. Συστήνεται η κατανάλωση μέχρι 2 ημερησίως.
- Περιορισμός κατανάλωσης αλκοόλ, διότι έχει τοξική δράση στους οστεοκλάστες και στον μεταβολισμό της βιταμίνης D.
- Χρειάζεται καθημερινή άσκηση.
Πηγές άρθρου:
Οστεοπόρωση -Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: athensorthocenter.gr ( τελευταία πρόσβαση: 5-6-21 )
Οστεοπόρωση – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: osteon.gr ( τελευταία πρόσβαση: 5-6-21 )
Osteoporosis – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: mayoclinic.org ( τελευταία πρόσβαση: 5-6-21 )