Πώς δε θα βάλω βάρος τώρα που μένω σπίτι;

πώς να μη βάλω κιλά τώρα που είμαι στο σπίτι;
Πηγή εικόνας: m.eirinika.gr

 

Σίγουρα οι τελευταίες εβδομάδες είναι πρωτόγνωρες για όλους μας. Πρέπει ο καθένας από εμάς να βρει κάτι να ασχολείται καθημερινά στο σπίτι, να μην αφήνει το χρόνο να κυλά ασκόπως όλες τις ημέρες. Δυστυχώς οι περισσότεροι ίσως λόγω ανία,ς ίσως εξαιτίας των πολλών τροφίμων που έχουν προμηθευτεί καταλήγουν  να επισκέπτονται συχνότατα το ψυγείο τους. Είναι σημαντικό για αρκετούς να μη βάλουν βάρος, κάποια άτομα σίγουρα προ κορωνοϊού  θα βρισκόταν σε πρόγραμμα απώλειας βάρους  ή ακόμη να παλεύουν με κάποια διατροφική διαταραχή.

Βήματα για να μη βάλω βάρος

Αυτό που πρέπει να έχετε στο νου σας αυτές τις ημέρες είναι οι καύσεις. Δηλαδή αν και κατά πόσο καίτε αυτά που καταναλώνετε. Αυτή είναι η αρχή ώστε να μη βάλετε βάρος.

Βήμα 1ο

Πολύ σημαντικό είναι να μπορείτε να ξεχωρίσετε την πείνα σας. Εάν είναι όντως πραγματική ή αν πρόκειται για συναισθηματική πείνα.

συναισθηματική πείνα
Πηγή εικόνας: theatrecomments.weebly.com

 

Πραγματική πείνα

Συναισθηματική πείνα

Αυξάνεται σταδιακά Εμφανίζεται ξαφνικά
Δεν υπάρχει επείγουσα αίσθηση βιασύνης Παρουσιάζεται ως επείγουσα ανάγκη κατανάλωσης τροφής
Συμβαίνει έπειτα από ώρες του προηγούμενου γεύματος Μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε ώρα, ακόμη και λίγο μετά την κατανάλωση γεύματος
Είναι γενικό αίσθημα Είναι ειδικό αίσθημα, για κάποιο συγκεκριμένο τρόφιμο (π.χ. σοκολάτα)
Σταματάει μόλις καταναλωθεί τροφή Επιμένει και όταν υπάρχει κορεσμός
Υπάρχει ικανοποίηση Υπάρχει αίσθημα ντροπής ή δυσφορίας

Πηγή: www.had.gr

Φυσικά δεν αρκεί η αναγνώριση, αλλά χρειάζεται και η μετρίαση της συναισθηματικής πείνας, για να μη βάλουμε βάρος. Να εντοπισθεί δηλαδή η αιτία της. Το stress, το άγχος, η ανία, η κούραση και η στεναχώρια είναι οι λόγοι οι οποίοι μπορούν να οδηγήσουν σε συναισθηματική πείνα.

Διαβάστε επίσης  Campylobacter jejuni: τι προκαλεί στον άνθρωπο;

Αφού εντοπίσετε τη συναισθηματική πείνα, για να μην καταφύγετε στο τσιμπολόγημα, καλό είναι να πάρετε ένα μπάνιο, να ασχοληθείτε με μία δουλειά που είχατε αναβάλει, να γράψετε τι είναι αυτό που ίσως σας αγχώνει, να διαβάσετε κάποιο ενδιαφέρον βιβλίο ή άρθρο.

Βήμα 2ο

Η άσκηση όλοι μας ξέρουμε πως μόνο οφέλη έχει να μας προσφέρει. Ίσως ο εγκλεισμός τόσων ημερών να είναι και ευκαιρία για αρκετούς που συνήθιζαν να έχουν φορτωμένο πρόγραμμα να ασκηθούν εντατικά.  Αν γυμναζόμαστε καθημερινά έχουμε και αυξημένες καύσεις, περισσότερη ενέργεια καθώς εκκρίνονται ορμόνες οι οποίες μας κάνουν πιο χαρούμενους. Βέβαια απαιτείται προσοχή για τους αρχάριους, διότι  με λάθος ασκησιολόγιο ή και αυξημένο ζήλο είναι εύκολο να τραυματισθούν και να μην πετύχουν το στόχο τους.

άσκηση στο σπίτι
Πηγή εικόνας: healthaction.gr

Η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει αρκετά, κατεβάζοντας κάποιο application, παρακολουθώντας αντίστοιχα  video μέσω YouTube ή και του instagram. Δώσ’ τε λοιπόν ραντεβού κάποια ώρα μες στην ημέρα σας, ώστε να μη το ξεχνάτε. Προσοχή απαιτείται φυσικά με ποιον θα επιλέξετε να γυμναστείτε. Παρακολουθήστε λογαριασμούς και video μόνο από επαγγελματίες.

Βήμα 3ο

Αυτοί που δεν ασκούνται τακτικά, τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας σωματικής άσκησης εβδομαδιαίως , θα πρέπει να μειώσουν την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων. Αυτό φυσικά δε σημαίνει πως πρέπει να μένετε ώρες νηστικοί, ούτε να αποκλείσετε ομάδες τροφίμων από τη διατροφή σας.

Αν μένετε ώρες χωρίς να απασχολείστε (σωματικά )με κάτι, ίσως είναι προτιμότερο να ελαττώσετε το σύνολο των υδατανθράκων που προσλαμβάνεται. Δηλαδή την καθημερινή κατανάλωση απλών υδατανθράκων, όπως πατάτες, λευκό ρύζι, ψωμί με όλα τα γεύματα, την υψηλή κατανάλωση γλυκών, αλλά και κορεσμένων λιπαρών, όπως τηγανιτά κρέατα, κρέμες γάλακτος, έτοιμα μπισκότα. Ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχετε αυτό, είναι να μαγειρεύετε μόνοι σας στο σπίτι. Πειραματιστείτε με τις γεύσεις, βρείτε υγιεινές συνταγές για τα κύρια και τα ενδιάμεσα γεύματα (snack).

Διαβάστε επίσης  Συμπλήρωμα κρεατίνης: Ποιά τα οφέλη;

Αυτό δε σημαίνει φυσικά πως θα μειώσετε την κατανάλωση πρωτεϊνών, αντιθέτως οι πρωτεΐνες πρέπει να βρίσκονται σε κάθε γεύμα σας, περίπου στο 20% του πιάτου σας, διότι βοηθούν στον κορεσμό.  Καλό είναι να εντάξετε καθημερινά στη διατροφή σας τα όσπρια, αρκετά λαχανικά και φρούτα, περίπου 3 αναλόγως με την ηλικία, το φύλο, τη σωματική δραστηριότητα.

Βήμα 4ο

Αναμφίβολα το μόνο που δε λείπει από κανέναν αυτό το διάστημα που μένουμε σπίτι είναι ο χρόνος. Ξεκούραση λοιπόν. Μελέτες έχουν δείξει τη σημασία του ύπνου στη διατήρηση του βάρους μας. Το 7ωρο ποιοτικού ύπνου αποτελεί κομμάτι όσων θέλουν να ακολουθήσουν ένα πλάνο διατροφής, ώστε να μειώσουν το βάρος τους.

Ψυχραιμία και αύριο όλοι μας θα εκτιμήσουμε την υγεία μας περισσότερο!

Εσωτερικοί σύνδεσμοιhttps://maxmag.gr/soma-igia/metavolismos-o-rolos-tis-diatrofis-kai-tis-askisis/

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Οι ψάθινες τσάντες είναι το απόλυτο καλοκαιρινό αξεσουάρ.

Οι ψάθινες τσάντες, ιδιαίτερα δημοφιλείς τους καλοκαιρινούς μήνες, αποτελούν

Αφιέρωμα στον συγγραφέα Νίκο Γιαννακόπουλο

Τον συγγραφέα, Νίκο Γιαννακόπουλο τον γνωρίσαμε μέσα από τις εκδόσεις