
Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι η άμυνα του οργανισμού όπου βρίσκετε στην πρώτη γραμμή, προκειμένου να μας προστατέψει από οποιονδήποτε “εισβολέα”. Πώς όμως θα θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και κατ επέκταση τον οργανισμό μας; Πολλές φορές νιώθουμε καταβεβλημένοι και ατονία λόγο της δύσκολης καθημερινότητας και του τρεξίματος. Όλοι λίγο πολύ προσπαθούμε να φέρουμε εις πέρας τις δραστηριότητες που έχουμε καθημερινά και παραμελούμε τον εαυτό μας καθώς και την υγεία μας. Βέβαια το καλοκαίρι όπου και διανύουμε τα πράγματα είναι πιο χαλαρά και γενικότερα λόγο ζέστης δεν μας απασχολεί τόσο. Το κρυολόγημα όπως και τα μικρόβια πιστεύουμε ότι έχουν πέσει σε χειμερία νάρκη. Ώσπου έρχεται το πρώτο αεράκι και μας ρίχνει στο κρεβάτι.

Η καλή και σωστή διατροφή μπορεί να μας σώσει από γιατρούς και φάρμακα. Όπως λένε ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα. Παρακάτω σας παραθέτω μερικές τροφές όπου ειδικά τώρα το καλοκαίρι υπάρχουν άφθονες και ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα:
Ψάρια και Οστρακοειδή
Τα ψάρια είναι μία από τις καλύτερες πηγές λιπαρών οξέων Ωμέγα 3, όπου βοηθούν στην ενίσχυση των λευκών αιμοσφαιρίων και κατ επέκταση στην αποφυγή μολύνσεων του οργανισμού από βακτήρια. Από την άλλη τα οστρακοειδή όπως είναι τα στρείδια, ο αστακός, τα καβούρια και τα μύδια είναι πλούσια σε σελήνιο όπου βοηθάει στην εξάλειψη των ιών από το σώμα. Φυσικά το καλοκαίρι υπάρχουν σε αφθονία όπου και μπορούμε να τα καταναλώνουμε καθημερινός στην παραλία με το ουζάκι μας.
Γιαούρτι
Το γιαούρτι εμπεριέχει όλα εκείνα τα προβιοτικά ή καλά βακτηρίδια, που βρίσκονται στο γαστρεντερικό μας σύστημα και βοηθάει στην αντιμετώπιση των κακών βακτηρίων ενισχύοντας τα καλά.
Εσπεριδοειδή
Φυσικά η Βιταμίνη C που έχουν όλα τα εσπεριδοειδή βοηθάνε στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος διότι έχει πανίσχυρη αντιοξειδωτική δράση όπου καταπολεμά τις λοιμώξεις και διατηρεί την καλή υγεία του οργανισμού.Πορτοκάλι: Πόσο μεγάλη είναι η διατροφική του αξία;
Χρωματιστά λαχανικά
Οι πολύχρωμες πιπεριές, οι κολοκύθες, οι γλυκοπατάτες, οι ντομάτες, τα καρότα και τα υπόλοιπα χρωματιστά λαχανικά είναι πλούσια πηγή σε καροτίνη βήτα, την ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία προστατεύοντας έτσι τα κύτταρα. Επίσης τροφές που καταναλώνουμε πολύ το καλοκαίρι λόγο ζέστης. Με αυτόν τον τρόπο δροσιζόμαστε και ταυτόχρονα αναζωογονούμε τα κύτταρά μας με αποτέλεσμα να θωρακίζουμε τον οργανισμό μας από ανεπιθύμητους επισκέπτες.
Μοσχάρι
Το κόκκινο κρέας ειδικά τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα λόγο του ψευδαργύρου που περιέχει. Ο ψευδάργυρος ενισχύει τα λευκά αιμοσφαίρια τα οποία είναι υπεύθυνα για την αναγνώριση και καταστροφή των βλαβερών μικροοργανισμών.
Τέλος το πιο συστατικό για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος είναι η άσκηση. Διότι με την άσκηση ο οργανισμός ανανεώνετε με αποτέλεσμα να ξυπνάει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να το κρατάει σε εγρήγορση.