Τί εξασθενεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα;

Πηγή Εικόνας: ogdoo.gr

Ο κύριος σκοπός του ανοσοποιητικού μας συστήματος, είναι να προστατεύσει το σώμα μας  από ιούς και βακτήρια. Χωρίς αυτό, θα υπήρχε ελεύθερη πρόσβαση των ιών και βακτηρίων, με αποτέλεσμα να αρρωσταίναμε συνεχώς. Το ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργεί, αναγνωρίζοντας τη διαφορά μεταξύ των κυττάρων του σώματός μας και των ξένων κυττάρων, επιτρέποντάς του να καταστρέψει οτιδήποτε μπορεί να είναι δυνητικά επιβλαβές.

Ένα ισχυρό και αποτελεσματικό ανοσοποιητικό σύστημα μας βοηθά να παραμένουμε ασφαλείς  στην καθημερινή μας ζωή, καθώς ερχόμαστε σε επαφή με μικρόβια από κατοικίδια ζώα, άλλους ανθρώπους και το περιβάλλον μας. Χωρίς ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, θα ήμασταν επιρρεπείς σε λοιμώξεις και μολυσματικές ασθένειες και τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι σοβαρά, ακόμη και θανατηφόρα.

Καταλαβαίνουμε επομένως, ό,τι είναι ζωτικής σημασίας το ανοσοποιητικό μας σύστημα να είναι σε καλή κατάσταση λειτουργίας, εάν θέλουμε να παραμείνουμε όσο το δυνατόν πιο προστατευμένοι.

Ποιοι είναι όμως οι παράγοντες που θα μπορούσαν να είναι οι αιτίες ενός εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος και να μας κάνουν ευάλωτους σε ιούς και βακτήρια;

  • Έλλειψη ύπνου. Η έλλειψη ύπνου είναι παράγοντας άγχους για το σώμα και εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα μακροπρόθεσμα. Επιπλέον, ο ύπνος είναι απαραίτητος για τη μεταφορά δεδομένων σχετικά με τα μικρόβια ασθένειας που συλλέγονται κατά τη διάρκεια της ημέρας στη μακροπρόθεσμη μνήμη του ανοσοποιητικού συστήματος. Ορισμένες ορμόνες που μεταδίδουν τις πληροφορίες, απελευθερώνονται μόνο σε βαθύ ύπνο. Από μελέτες έχει προκύψει, ότι με περισσότερες από 7 ώρες ύπνο καθημερινά είμαστε προστατευμένοι κατά 80% από μολύνσεις.
  • Μόνιμο άγχος/στρες. Το άγχος ή το στρες ενεργοποιούν μια κατάσταση συναγερμού στο σώμα, στην οποία αντιδρά και το ανοσοποιητικό σύστημα. Πρόκειται ουσιαστικά για μια λογική προσαρμογή σε ειδικές προκλήσεις. Το χρόνιο στρες, από την άλλη πλευρά, ταλαιπωρεί υπερβολικά το αμυντικό σύστημα του σώματος. Το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά όπως κάθε μήνυμα κινδύνου: με φλεγμονή. Μόλις εξαλειφθεί η αιτία του σήματος συναγερμού, η ανοσοαπόκριση θα πρέπει να μειωθεί. Εάν υπάρχει μόνιμος συναγερμός, μπορεί να προκύψει επικίνδυνη κατάσταση. Αυτή η χρόνια φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε διάφορα σημεία του σώματος και να κατακλύσει το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Κακή διατροφή. Μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, θα μπορούσε να είναι ένας ακόμη παράγοντας εξασθένησης του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα προωθούν τις φλεγμονώδεις διεργασίες και προσομοιώνουν ορισμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος για να εισβάλουν τα βακτηρίδια. Αυτό βλάπτει την ανοσολογική απάντηση του οργανισμού και μπορεί να εμποδίσει την καταπολέμηση πραγματικών παθογόνων παραγόντων.
  • Κατάθλιψη. Έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα με περισσότερα αρνητικά συναισθήματα/ κατάθλιψη παράγουν λιγότερα αντισώματα. Αντίθετα, όσοι αισθάνονται καλά και νιώθουν υποστηριγμένοι από τους συνανθρώπους τους είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν. Με άλλα λόγια, το αίσθημα αγάπης και ευημερίας ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Η ηλικία. Ακριβώς όπως το δέρμα χάνει όλο και περισσότερο την ικανότητά του να αναγεννάται στην τρίτη ηλικία, το ίδιο ισχύει για τα όργανα και τα κύτταρα με την πάροδο των χρόνων. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα επίσης επηρεάζεται. Για παράδειγμα, ο μυελός των οστών παράγει λιγότερα ανοσιακά κύτταρα στην τρίτη ηλικία. Ως αποτέλεσμα, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να χάσει την απόδοσή του. Αυτές οι διαδικασίες γήρανσης είναι πολύπλευρες. Οι παθογόνοι οργανισμοί δεν μπορούν πλέον να καταπολεμηθούν το ίδιο αποτελεσματικά. Για τον λόγο αυτό, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι ιδιαίτερα σημαντική στην παρούσα φάση.
  • Καταχρήσεις. Είναι γνωστό ότι ο καπνός του τσιγάρου και το αλκοόλ επηρεάζουν την ανοσολογική λειτουργία του οργανισμού και μπορεί να προκαλέσουν βλάβη σε πολλά άλλα μέρη του σώματος. Για παράδειγμα, η νικοτίνη παρεμβαίνει στη λειτουργία ορισμένων λευκών αιμοσφαιρίων, που αποτελούν μέρος του έμφυτου ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Υπερβολική υγιεινή. Η υπερβολική καθαριότητα είναι κακή για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Εάν το ανοσοποιητικό σύστημα δεν αντιμετωπίζει συνεχώς νέες προκλήσεις, τότε το ανοσοποιητικό σύστημα δεν διεγείρεται και δεν ανταποκρίνεται άμεσα και μακροπρόθεσμα.
  • Περιβαλλοντικοί ρύποι. Η συγκέντρωση της λεπτής σκόνης στους κλειστούς χώρους επίσης μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ακόμη και σε σπίτι μη καπνιστών, το μαγείρεμα, οι σόμπες και τα αναμμένα κεριά, μερικές φορές συσσωρεύουν λεπτά σωματίδια σκόνης. Προφανώς, το ανοσοποιητικό σύστημα επηρεάζεται έντονα από την κακή ποιότητα του αέρα. Είναι σημαντικό, να βελτιώνουμε τις συνθήκες διαβίωσής μας με συχνό και σωστό αερισμό του χώρου μας. Παρ’ όλα αυτά, η ρύπανση από περιβαλλοντικούς ρύπους είναι πιο δύσκολο να αποφευχθεί, ιδίως σε μεγάλες πόλεις.

Ας δώσουμε λοιπόν την ανάλογη προσοχή σε όλα τα παραπάνω εάν θέλουμε να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να παραμείνουμε υγιείς.

 

Διαβάστε επίσης  Αντιμετωπίζοντας τη μελαγχολία των Χριστουγέννων

Κατάθλιψη και διατροφή: Υπάρχει σύνδεση;

Κορονοϊός: Όλη η αλήθεια γύρω από τον νέο ιό

Η προσέγγιση της Υγείας σαν Δημόσιο αγαθό

Η νηστεία στη διατροφή μας

Κετονική διατροφή: Τι είναι και πως λειτουργεί;

https://www.hygeia.gr/koronoios-ti-prepei-na-gnorizoyme-amp-pos-mporoyme-na-profylachthoyme/

Παπαδάκη Χαρά : Σύμβουλος διατροφής , γεννημένη το 1991 στη Καβάλα και κάτοικος Μονάχου . Λάτρης των βιβλίων , της μουσικής και των ταξιδιών. Ανεξήγητη αγάπη για τη φιλοσοφία. Δυσανασχετεί στη ρουτίνα και λατρεύει τις προκλήσεις.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

A Part

A Part of You: όσοι μένουν πίσω

Η ταινία με τίτλο ” A Part of You ”
καταθλιψη

Κατάθλιψη: Η « κατά » της θλίψης μάθηση

Τι είναι η κατάθλιψη Σε παλιότερες εποχές την ονόμαζαν