Η προστατίτιδα είναι ένα πολυπαραγοντικό σύνδρομο, το οποίο παρουσιάζεται ως φλεγμονή, που δημιουργείται στον προστάτη αδένα του άντρα. Ο προστάτης έχει σχήμα καρυδιού και βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη. Είναι υπεύθυνος για την δημιουργία του σπέρματος. Στην περίπτωση της προστατίτιδας ο πόνος κατά την ούρηση είναι πολύ έντονος. Προσβάλει άντρες άνω των 50 ετών και σπανιότερα μικρότερες ηλικίες.
Τύποι προστατίτιδας
Η προστατίτιδα ανάλογα με το εύρος του πόνου και των συμπτωμάτων, διαχωρίζεται σε συγκεκριμένους τύπους:
- Οξεία βακτηριακή προστατίτιδα
- Χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα
- Χρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδα
- Ασυμπτωματική φλεγμονώδη προστατίτιδα
Στην περίπτωση της οξείας βακτηριακής προστατίτιδας υπάρχουν έντονα συμπτώματα πόνου καθώς και πυρετός. Στην χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα το κυριότερο σύμπτωμα που συναντάμε είναι υποτροπιάζουσα κατάσταση στις ουρολοιμώξεις, που πραγματοποιούνται από τον ίδιο μικροοργανισμό. Στην χρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδα τα συμπτώματα του πυελικού άλγους κρατάνε πάνω από τρεις μήνες και στην περίπτωση της ασυμπτωματικής φλεγμονώδης προστατίτιδας δεν υπάρχει κανένα απολύτως σύμπτωμα.
Ποια τα αίτια της χρόνιας προστατίτιδας
Τα αίτια της χρονιάς προστατίτιδας είναι κυρίως μικρόβια τα οποία εισέρχονται στον προστάτη κατά την ούρηση. Τα πιο συνήθη από αυτά είναι τα κολοβακτηρίδια, οι εντερόκοκοι, οι σταφυλόκοκκοι και ο Πρωτέας. Σπανιότερα μπορεί να ευθύνονται τα χλαμύδια, το ουρεόπλασμα ή το μυκόπλασμα.
Πέραν αυτών των μικροβίων που είναι υπαίτια για την εμφάνιση χρόνιας προστατίτιδας, υπάρχουνε και κάποια άλλα τα οποία είναι δύσκολο να ανιχνευθούν. Για να γίνουν αυτά αντιληπτά, θα πρέπει να παρθούν οι απαραίτητες εξετάσεις, οι οποίες θα τεθούν στο μικροσκόπιο, καθώς και καλλιέργεια του προστατικού αδένα.
Συνήθως, η προστατίτιδα δεν είναι μεταδοτική στον σεξουαλικό σύντροφο. Εάν όμως, δεν αντιμετωπιστούν τα μικρόβια με την θεραπευτική αγωγή, τότε μπορεί να μεταδοθεί μέσω των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.
Η διαφορά μεταξύ μικροβιακής χρόνιας προστατίτιδας και μη μικροβιακής χρόνιας προστατίτιδας
Η διαφορά μεταξύ της μικροβιακής χρονιάς προστατίτιδας σε σχέση με την μη μικροβιακή χρονία προστατίτιδα έχει να κάνει με την εμφάνιση μικροβίου ή όχι στον προστάτη αδένα. Τα μικρόβια όπως προαναφέραμε, γίνονται αντιληπτά μέσα από μία σειρά εξετάσεων. Στην περίπτωση όμως που δεν εντοπιστούν μικρόβια, αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν. Για αυτό θα πρέπει να γίνεται πιο εμπεριστατωμένος έλεγχος, προκειμένου να διαπιστωθεί που πραγματικά οφείλεται η χρονία προστατίτιδα και στην συνέχεια να λαμβάνεται η απαραίτητη θεραπεία.
Συμπτώματα χρόνια προστατίτιδας
Τα συμπτώματα που θα πρέπει να μας ανησυχήσουν σε περίπτωση που τίθεται θέμα προστατίτιδας είναι τα εξής:
- Πόνος κατά την ούρηση
- Δυσκολία στην ούρηση
- Πόνος στους όρχεις
- Αίμα στα ούρα
- Συχνή ανάγκη για ούρηση
- Νυχτουρία
- Αίσθημα καύσης κατά την ούρηση
- Θολά ούρα
- Επώδυνη εκσπερμάτωση
- Έκκριση υγρών
Πως γίνεται η διάγνωση της προστατίτιδας;
Η προστατίτιδα θα διαγνωστεί μέσα από μια σειρά εξετάσεων, καθώς και της αξιολόγησης του ιατρικού ιστορικού του ατόμου.
Προστατική μάλαξη
Σπάνια ο γιατρός επιλέγει αυτή την μέθοδο, αλλά είναι αρκετά βοηθητική. Με τις μαλάξεις που γίνονται στον προστάτη εντοπίζει εκκρίματα, τα οποία δεν μπόρεσαν να γίνουν αντιληπτά από τις εξετάσεις.
Ουρολογικός έλεγχος
Γίνεται λήψη ούρων για να εντοπιστεί αν μέσω αυτών έχει περάσει κάποιο μικρόβιο στον προστάτη.
Αιματολογικός έλεγχος
Με την λήψη αίματος γίνεται αντιληπτή η παρουσία μικροβίων που οδήγησαν σε λοίμωξη και κατά συνέπεια, η βλάβη που προκλήθηκε στον προστάτη.
Απεικονιστική εξέταση
Εάν καταστεί αναγκαίο, θα γίνουν ακτινογραφίες στο ουροποιητικό σύστημα και τον προστάτη, για μια πιο ολοκληρωμένη γνωμάτευση.
Θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδας
Οι θεραπείες που μπορούν να γίνουν για την αντιμετώπιση της χρόνιας προστατίτιδας ποικίλουν ανάλογα τα αίτια που την προκάλεσαν.
Αντιβίωση
Είναι η συνηθέστερη μορφή αντιμετώπισης της προστατίτιδας. Γίνεται με την χορήγηση αντιβίωσης και σε πολύ δύσκολες περιπτώσεις ενδοφλέβιας αντιβίωσης. Η θεραπεία μπορεί να κρατήσει από 4 έως 6 εβδομάδες, ανάλογα την ένταση των συμπτωμάτων. Εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν τότε, η θεραπεία θα γίνει πιο ισχυρή και θα κρατήσει όσο χρειαστεί για να υποχωρήσουν.
Αντιφλεγμονώδη
Είναι μία εξίσου καλή μέθοδος αντιμετώπισης της προστατίτιδας και μπορούν να χορηγηθούν μαζί με στεροειδή αντιφλεγμονώδη.
Α’ Αναστολείς
Αυτό το φάρμακο βοηθάει στην αντιμετώπιση των επώδυνων συμπτωμάτων κατά την ούρηση. Βοηθούν στην ανακούφιση της ουροδόχου κύστης, στο σημείο που ενώνεται με τον προστάτη.
Εάν κάποιος δεν επιθυμεί την χορήγηση φαρμάκων, προκειμένου να αντιμετωπίσει την χρόνια προστατίτιδα, τότε μπορεί να κάνει θεραπεία στο σπίτι. Αυτή βέβαια η προσέγγιση δεν εξασφαλίζει την οριστική αντιμετώπιση της προστατίτιδας, άλλα βοηθάει μόνο στην ανακούφιση από τον έντονο πόνο.
Όταν επιλέγετε να κάνετε θεραπεία στο σπίτι, θα πρέπει να κάνετε ζεστό μπάνιο, να αποφεύγεται το αλκοόλ, την καφεΐνη και τροφές που δεν βοηθούν τον προστάτη. Επίσης, να καταναλώνετε πάρα πολλά υγρά και να ξεκουράζεστε αρκετά. Τέλος, να μην κάνετε δραστηριότητες όπως το ποδήλατο, η οποία μπορεί να επιδεινώσει την προστατίτιδα.
Η αντιμετώπιση της χρονιάς προστατίτιδας πρέπει να γίνει πολύ μεθοδικά και σωστά, προκειμένου να μην αποτελέσει παράγοντα υπογονιμότητας και σοβαρότερων προβλημάτων στην σεξουαλική ζωή του άντρα.
Πηγές
Μελέτη χρόνιας βακτηριακής προστατίτιδας σε ασθενείς νοσοκομείου – Τζάνειο 2012 – Ανακτήθηκε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: tzaneio.gr (Τελευταία τροποποίηση: 19/2/2022)
Χρόνια Προστατίτιδα – Georgiadis Urology – Ανακτήθηκε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: georgiadis-urology.gr (Τελευταία τροποποίηση: 19/2/2022)
Προστατίτιδα – doctoranytime – Ανακτήθηκε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: doctoranytime.gr (Τελευταία τροποποίηση: 19/2/2022)