Ψάρια: Ένας διατροφικός θησαυρός

ψάρια
Πηγή εικόνας: clickatlife.gr

Τα ψάρια αποτελούν μια χαμηλή σε θερμίδες, αλλά πολύ σημαντική πηγή πρωτεϊνών και θρεπτικών συστατικών. Το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί από μόνο του να παράγει τα ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Επομένως, πρέπει να τα λάβει μέσα από κάποια διατροφική πηγή. Τα ψάρια είναι απαραίτητα για τη σωματική υγεία αλλά και την ευεξία του σώματος. Σύμφωνα με το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής τα ψάρια πρέπει να καταναλώνονται δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Παρακάτω θα δούμε κάποιους λόγους που είναι ωφέλημα τα ψάρια στην διατροφή των ανθρώπων.

Βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου

Τα ωμέγα-3 είναι πολύ σημαντικά στην ζωή του ανθρώπου αφού βοηθάνε στην βελτίωση των πνευματικών δυνατοτήτων. Κάποιες έρευνες που έγιναν έδειξαν ότι η έλλειψη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της ντοπαμίνης στον οργανισμό. Η ντοπαμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που συνδέεται άμεσα με την μνήμη. Επιπλέον, η κατανάλωση των ωμέγα-3 μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων υπερκινητικότητας και ελλειμματικής προσοχής.

Προστατεύουν την όραση

Σε μια μελέτη που έγινε βρέθηκε ότι δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα σχετίζεται έντονα με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Μια πάθηση όπου καταστρέφεται ο κεντρικός αμφιβληστροειδής και αυτό συμβαίνει κυρίως σε πιο ηλικιωμένα άτομα. Επίσης, τα ψάρια μας παρέχουν την βιταμίνη Α. Όμως, χωρίς την κατανάλωση τους δεν θα μπορέσουμε να πάρουμε την βιταμίνη αυτή και θα οδηγηθούμε σε ξηροφθαλμία ή ακόμη και σε τύφλωση.

Μειώνουν τον κίνδυνο για ρευματοειδή αρθρίτιδα

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μία από τις πιο κοινές μορφές αρθρίτιδας, η οποία χαρακτηρίζεται από χρόνιο πρήξιμο, φλεγμονή και πόνο των αρθρώσεων.  Έρευνες που έγιναν σε γυναίκες έδειξαν ότι όσο περισσότερο ψάρι έτρωγαν τόσο καλύτερα. Εκείνες δηλαδή που κατανάλωναν 210 mg ω-3 λιπαρών οξέων καθημερινά είχαν 52% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν την ασθένεια αυτή.

Διαβάστε επίσης  Τι είναι το PH και πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στη διατροφή μας

Βοηθούν στην βελτίωση των μαλλιών και του δέρματος

Το ωμέγα-3 στα ψάρια κρατούν το δέρμα μας ενυδατωμένο και τα μαλλιά μας λαμπερά. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ψαριού βοηθάει στις δερματικές παθήσεις, όπως η ψωρίαση. Η κατανάλωση λιπαρών ψαριών προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες, που προκαλεί η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία. Επομένως, συντελεί στην διατήρηση του κολλαγόνου, το οποίο προλαμβάνει τη γήρανση του δέρματος.

Πηγή εικόνας: naftemporiki.gr

Περιορίζουν τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή

Η καρδιακή νόσος είναι κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των ενηλίκων και μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά ψάρια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αυτό. Μια έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση ψαριών υψηλών σε ωμέγα-3 λιπαρά μπορεί να μειώσει τα επίπεδα λίπους στο αίμα και άρα να βοηθήσει στην πρόληψη της καρδιακής νόσου. Άλλη μελέτη που έγινε έδειξε ότι  η κατανάλωση λιπαρού ψαριού μία ή δύο φορές την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο καρδιακού θανάτου κατά 36% και τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά 17%. Βέβαια, πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάποια ψάρια έχουν πολλές τοξικές ουσίες όπως διοξίνες και υδράργυρο. Παρόλα αυτά, εξακολουθούν να περιορίζουν τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή.

Με βάση τα παραπάνω βλέπουμε ότι τα ψάρια ωφελούν πολύ την υγεία του ανθρώπου. Επομένως, πρέπει να βρίσκονται στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής του. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να προφυλαχθεί από διάφορες ασθένειες που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Πηγές:

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναυάγιο Αντικυθήρων: νέα ευρήματα στο φως

Στα Αντικύθηρα νέες έρευνες γύρω από το αρχαίο ναυάγιο έφεραν
Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.