Τι γνωρίζουμε για τα αυγά;

Πηγή εικόνας : thetimes.co.uk

Τα αυγά είναι θρυλική τροφή. Στην πραγματικότητα ένα κανονικό αυγό (70 γρ.) δεν προσφέρει πάνω από 120 θερμίδες. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του αυγού είναι η υψηλή βιολογική αξία των πρωτεϊνών και η ποιότητα των βιταμινών που περιέχει. Τα αυγά είναι τροφή πλούσια σε κάποιες σημαντικές θρεπτικές ουσίες, αλλά δεν είναι πλήρης.

Αυτό το γνωρίζετε;

  • Οι πρωτεΐνες του θεωρούνται οι καλύτερες από όλες, έχοντας κύρια αμινοξέα όπως η μεθιονίνη, κυστεΐνη, σε μεγαλύτερη ποσότητα σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο, αλλά είναι φτωχό σε υδατάνθρακες, ίνες, βιταμίνη C.
  • Ασπράδι και κρόκος (σε σχέση 2:1) έχουν διαφορετική σύσταση. Το ασπράδι είναι διάλυμα πρωτεϊνών με ίχνη σακχάρων και αλάτων, όπως ιώδιο και κάλιο, ενώ ο κρόκος περιέχει λιπαρά και βιταμίνες λιποδιαλυτές, ειδικά ρετινόλη και καροτινοειδή (βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε και D).
  • Τα λιπαρά των αυγών είναι διάφορα: η χοληστερίνη είναι 5% και ένα κανονικό αυγό περιέχει 190 mg (η συνιστώμενη ποσότητα είναι 300 mg ημερησίως), ενώ το 65% αποτελείται από λιπαρά οξέα με ολεΐκό οξύ, στεαρικό οξύ, ωμέγα 3 και ωμέγα 6 , στοιχεία τα οποία είναι θεμελιώδη για την υγεία του οργανισμού.
  • Το όριο του αριθμού κατανάλωσης των αυγών, συνδέεται με την χοληστερίνη την οποία περιέχει ο κρόκος. Εκτός κι αν έχετε πέτρες στη χοληδόχο κύστη, μπορείτε να καταναλώνετε 4 αυγά την εβδομάδα ως εναλλακτική λύση στο κρέας ή το τυρί.

Τι πρέπει να προσέξετε

Παρόλο που το αυγό προστατεύεται από το τσόφλι, για να διατηρήσει τις ευεργετικές του ιδιότητες υπάρχουν και άλλα πράγματα που πρέπει να προσέξουμε:

1) Τη φρεσκάδα. Το χρώμα του κρόκου δεν δείχνει την φρεσκάδα. Είναι πιο κόκκινο εάν η κότα έζησε στην εξοχή.

Διαβάστε επίσης  Τα οφέλη του τσαγιού!

2) Δεν σημαίνει ότι το αυγό είναι φρέσκο αν το τσόφλι είναι γυαλιστερό, αλλά εάν επιπλέει στο νερό. Αυτό συμβαίνει γιατί με το πέρασμα του χρόνου, το αυγό απορροφά αέρα και αυτό το κάνει να επιπλέει.

Advertising

Advertisements
Ad 14

3) Καταναλώστε το αυγό βραστό. Δεν είναι αλήθεια ότι το ωμό αυγό είναι πιο θρεπτικό. Επίσης ο πιο μεγάλος κίνδυνος που συνδέεται με τα ωμά αυγά είναι η μόλυνση, και ιδιαίτερα από ειδικά βακτήρια, όπως η Salmonella enteritidis, η οποία εξουδετερώνεται στους 71 βαθμούς βρασμού.

Μύθοι για τα αυγά

  • Η κατανάλωσή τους δεν κάνει κακό στο ήπαρ, αντίθετα, χάρη στις πρωτεΐνες που έχουν προσφέρουν “δομικά” υλικά, δηλαδή αμινοξέα άριστης ποιότητας. Μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα μόνο σε όποιον έχει πέτρες στην χοληδόχο κύστη.
  • Το αυγό δεν είναι πολύ ωφέλιμο σε όποιον υποφέρει από αναιμία. Ο σίδηρος που περιέχει δημιουργεί ενώσεις με κάποια φωσφολιπίδια που μειώνουν την απορρόφησή του.
  • Δεν είναι δύσκολο στην πέψη. Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές η αργή πέψη οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο μαγειρεύουμε τα αυγά (πχ τηγανιτά) ή στην μαγιονέζα με την οποία τα συνοδεύουμε.

Γεννήθηκα στην Αθήνα όπου μένω μέχρι και σήμερα. Ασχολούμαι με την διατροφή και την άσκηση τα τελευταία 10 χρόνια. Αγαπάω τα ταξίδια και το καλό φαγητό.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μοναχικά ταξίδια: Χρήσιμες συμβουλές για πρωτάρηδες

Πώς να ταξιδέψετε μόνοι σας με ασφάλεια: Χρήσιμες συμβουλές για

Πώς να κερδίσετε παθητικό εισόδημα με το ποντάρισμα

Πώς να κερδίσετε παθητικό εισόδημα με το ποντάρισμα Το ποντάρισμα