Ένα ερώτημα που μας απασχολεί αρκετά συχνά είναι το τι μπορούμε να φάμε πριν την άσκηση , ό,τι είδος άσκησης κι αν είναι αυτό που κάνουμε. Το σώμα μας χρειάζεται “καύσιμο” πριν την άσκηση, και οι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες είναι ιδανικά για αυτή την περίπτωση. Παρακάτω θα δούμε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες οι οποίες καλό είναι να καταναλώνονται μία ώρα πριν από κάθε άσκηση.
1) Σάντουιτς με μπανάνα και φυστικοβούτυρο
Η μπανάνα θεωρείται μία καλή πηγή υδατάνθρακα και περιέχει κάλιο το οποίο είναι απαραίτητο στοιχείο για την καλή λειτουργία των μυών και των νεύρων και βοηθάει στο να μην παθαίνουμε κράμπες. Το φυστικοβούτυρο είναι καλή πηγή πρωτεΐνης και δίνει τόσο λίπος όσο χρειάζεται για μία προπόνηση. Συνδιάστε τα με ψωμί ολικής αλέσεως.
2)Porridge με αποβουτυρωμένο γάλα
Όταν βράζουμε την βρώμη με γάλα έχουμε ως αποτέλεσμα το porridge, έναν χυλό από βρώμη δηλαδή. Η βρώμη περιέχει άφθονες πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, ακόρεστα λιπαρά και είναι πλούσια σε βιταμίνες. Η πρωτεΐνη της βρώμης είναι απαραίτητη για την διατήρηση της μυικής μάζας και κατάλληλη για να θρέψει τους μυς μας.
3)Σταφίδες
Είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, φυσικά σάκχαρα τα οποία είναι μία πολύ καλή λύση στην ατονία και την έλλειψη ενέργειας, είναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών και περιέχουν πολλές βιταμίνες. Η σταφίδα αυξάνει την αντοχή και όπως είπαμε αυξάνει και την ενέργεια. Δεν βρίσκεται τυχαία στην λίστα των superfoods!
4)Πατάτες
Ψητή ή βραστή η πατάτα είναι άλλη μία πηγή πλούσια σε υδατάνθρακες. Εκτός από αυτό, έχουν υψηλή αντιοξειδωτική δράση, ανθεκτικό άμυλο, βιταμίνη C και υψηλή περιεκτικότητα βιταμινών του συμπλέγματος B οι οποίες είναι απαραίτητες σε όσους αθλούνται. Συνδιάστε τις πατάτες με ένα τυρί χαμηλών λιπαρών.
5)Αυγό
Πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυσικά πρωτεΐνες, τα αυγά αξίζουν μία θέση στην λίστα μας. Φυσικά μιλάω για βραστά αυγά, χωρίς προσθήκη λιπαρής ουσίας δηλαδή. Η πρωτεΐνη των αυγών βοηθά τους μυς να δουλεύουν σωστά, ενώ ταυτόχρονα επιβραδύνει το ρυθμό που χάνεται η μυϊκή μάζα. Φυσικά πρέπει να επιλέγουμε πάντα φρέσκα αυγά και η κατανάλωσή τους να γίνεται με μέτρο.