Το 4ο Ευβοϊκό Φεστιβάλ Κινηματογράφου ολοκληρώθηκε!

Ευβοϊκό Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Το Ευβοϊκό Φεστιβάλ Κινηματογράφου ολοκληρώθηκε με επιτυχία φέτος, αφήνοντας το στίγμα του στον πολιτιστικό χάρτη της περιοχής. Το φεστιβάλ, που διοργανώθηκε για 4 χρονιά στην όμορφη Εύβοια και αποτελεί μια σημαντική διοργάνωση που προάγει την κινηματογραφική τέχνη και ενώνει ανθρώπους από διαφορετικά μέρη και πολιτισμούς.

Φέτος, το Ευβοϊκό Φεστιβάλ φιλοξένησε μια πλούσια γκάμα ταινιών, από ανεξάρτητες δημιουργίες μέχρι σημαντικές ταινίες μεγάλου μήκους, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και ειδών. Οι προβολές πραγματοποιήθηκαν σε υπαίθριους και κλειστούς χώρους, δημιουργώντας μια μοναδική ατμόσφαιρα που συνδύαζε τέχνη, φύση και παράδοση.

Εκτός από τις προβολές, το φεστιβάλ περιείχε εργαστήρια, σεμινάρια και συζητήσεις με σκηνοθέτες, σεναριογράφους και άλλους επαγγελματίες του κινηματογράφου, δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να μάθουν και να ανταλλάξουν ιδέες. Η διοργάνωση αποτέλεσε επίσης αφορμή για πολιτιστικές εκδηλώσεις, μουσική και τοπική κουζίνα, ενισχύοντας την τοπική κοινωνία και τον τουρισμό.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Η φετινή διοργάνωση είχε μεγάλη επιτυχία, συγκεντρώνοντας πλήθος θεατών και συμμετεχόντων από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Με το πέρας του φεστιβάλ, η κοινότητα της Εύβοιας αισθάνεται περήφανη που φιλοξένησε μια τέτοια σημαντική πολιτιστική γιορτή, η οποία αναδεικνύει την ομορφιά και το δημιουργικό πνεύμα της περιοχής.

Το “4ο Evia Film Project” ήταν ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στο «πράσινο» σινεμά καλύπτοντας τρεις βασικές τοποθεσίες: Αγία Άννα, Αιδηψό και Λίμνη. Το φετινό κεντρικό θέμα ήταν το «ελληνικό καλοκαίρι»: εξερευνώντας το σε περιβαλλοντικές, τουριστικές, πολιτιστικές, οικονομικές και πολιτικές διαστάσεις, μέσα στο πλαίσιο της βιωσιμότητας και της σχέσης ανθρώπου–φύσης, ειδικά μετά τις πυρκαγιές του 2021.

 Προβολές & Εκδηλώσεις

Advertising

  • Δωρεάν υπαίθριες προβολές σε θερινούς κινηματογράφους (Απόλλων στην Αιδηψό, Ελύμνιον στη Λίμνη, λιμενοβραχίονας στην Αγία Άννα) με ταινίες όπως Super Paradise (2024), Animal (2023), Suntan (2016), Mamma Mia! (2008), Απέραντο γαλάζιο (1988), Κορίτσια στον ήλιο (1968).

  • Παράλληλα, παρουσιάστηκαν VR προβολές οικολογικού περιεχομένου και η site-specific εγκατάσταση L’éclairage revient / Κύματα φωτός, μέσα σε εγκαταλελειμμένους σταθμούς της ΔΕΗ.

Masterclasses & Workshops

Πραγματοποιήθηκε κινηματογραφική ημερίδα με τίτλο “Κινηματογραφώντας το ελληνικό καλοκαίρι” σε Αγία Άννα, με εισηγήσεις από καταξιωμένους στο χώρο όπως οι Μαρία Καλλιμάνη, Αργύρης Παπαδημητρόπουλος κ.α. Επιπλέον, υπήρξαν εργαστήρια για παιδιά (ρομποτική, περιβαλλοντική εκπαίδευση με WWF) καθώς και επαγγελματικές δράσεις και δράσεις κυκλικής οικονομίας

Advertising

Μουσική Λήξη – Εντάσσοντας τη Μουσική Ημέρα
Το φεστιβάλ κορυφώθηκε στις 21 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, με ειδικές εκδηλώσεις στην Αιδηψό και Λίμνη:

  • Παραδοσιακή, έντεχνη, ρεμπέτικη, τζαζ και ποπ μουσική σε πλατείες, καφέ και ταβέρνες.

  • Στο «Κύμα» της Αιδηψού, η Ελένη Αράπογλου και η μπάντα Αγία Φανφάρα παρουσίασαν ελληνικές και βαλκανικές μελωδίες, πριν την τελική προβολή της ταινίας «Υπάρχω» του Γ. Τσεμπερόπουλου, παρουσία του σκηνοθέτη και συντελεστών.

Advertising

Το φεστιβάλ συνδύασε κινηματογραφικές προβολές, σεμινάρια, οικολογικές δράσεις και μουσικές εκπλήξεις, με στόχο την αναβίωση και αναζωογόνηση της περιοχής, προβάλλοντας ένα βιώσιμο, δημιουργικό και κοινοτικό φεστιβαλικό μοντέλο.

Το Ευβοϊκό Φεστιβάλ Κινηματογράφου συνεχίζει να αποτελεί μια θεσμική εκδήλωση που προάγει τον πολιτισμό, την τέχνη και την τοπική ανάπτυξη, και ήδη ανυπομονούμε για την επόμενη χρονιά, ελπίζοντας να δούμε ακόμα μεγαλύτερη διάδοση και επιτυχία.

Με λένε Δήμητρα και είμαι φιλόλογος! Ακούω ραδιόφωνο κάθε πρωί, παρακολουθώ ταινίες και σειρές σχεδόν καθημερινά, μου αρέσουν τα ταξίδια και το διάβασμα και τώρα αρθρογραφώ εδώ!

Περισσότερα από τη στήλη: Specials

Specials

Η ιστορία του θερινού σινεμά στην Ελλάδα

Μια ψάθινη καρέκλα, ο ήχος από τζιτζίκια και μια οθόνη που τρεμοπαίζει κάτω από τον…

Specials

Σινεμά κάτω από τα αστέρια στο Cine Σχολείο – Θανάσης Βέγγος

Ο Δημοτικός Κινηματογράφος Αγίας Παρασκευής επιστρέφει το καλοκαίρι του 2025! Μετά από μία εξαιρετικά επιτυχημένη…

Specials

Ο Τομ Κρουζ γίνεται 63 ετών και μεγαλώνει “επικίνδυνα”

Με έναυσμα την νέα του ταινία του, που παίζει στους κινηματογράφους – κηρυγμένη (ελπίζω πως…

Specials

HyperNormalisation (2016) – Το ντοκιμαντέρ για το πραγματικό Matrix

  Νιώθεις ότι δεν θα ιδρώσει το αυτί σου, ακόμα κι αν έρθουν οι εξωγήινοι; …

Specials

Το γυμνό δεν είναι πορνό. Είναι ευρωπαϊκός κινηματογράφος

Έλα τώρα. Μην κοκκινίζεις. Μην αλλάζεις tab. Δεν βλέπεις The Dreamers για να «πάρεις μάτι».…

Specials

Πώς και πότε προέκυψαν τα είδη κινηματογράφου;

Έχεις κάτσει ποτέ μπροστά στην οθόνη, έτοιμη να βάλεις μια ταινία, και να σκεφτείς, «Σήμερα…

Specials

Όσκαρ και ευτράπελα – Τρεις στιγμές που νιώσαμε αμήχανα ως θεατές

Εδώ και σχεδόν έναν αιώνα η Αμερικάνικη Κινηματογραφική Ακαδημία διεξάγει τα βραβεία Όσκαρ, πράγμα που…