
Το δέρμα σου ερεθίζεται ή εμφανίζει σημάδια αλλεργίας και εξανθήματα μετά από κάθε αποτρίχωση; Σου έχω την καλύτερη λύση: σπιτική χαλάουα με βάση τη ζάχαρη! Αν δεν την έχεις δοκιμάσει, πρέπει να ξέρεις ότι πρόκειται για μια πολύ οικονομική, φυσική και εξαιρετικά εύκολη διαδικασία αποτρίχωσης, η οποία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην αρχαία Αίγυπτο. Είναι μια πρακτική που μπορείς να την προετοιμάσεις και να την φτιάξεις μόνη σου στο σπίτι με απλά υλικά που έχεις στην κουζίνα!
Η αποτρίχωση με πάστα ζάχαρης – ή αλλιώς sugaring – είναι μια διαδικασία αποτρίχωσης και γυναικείας περιποίησης με ιστορία χιλιάδων ετών. Πρωτοεμφανίστηκε στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή προκειμένου οι γυναίκες να απαλλαχθούν από την τριχοφυΐα στα χέρια και τα πόδια. Από τότε και μέχρι σήμερα, αποτελεί μία από τις δημοφιλέστερες πρακτικές περιποίησης. Μάλιστα, η βασίλισσα Κλεοπάτρα είναι από τις διασημότερες ιστορικές προσωπικότητες, που δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην θηλυκότητά της, εφάρμοζε μεταξύ άλλων και αυτή την πρακτική. Αρχικά, το βασικό συστατικό της χαλάουα ήταν το μέλι, όμως στη συνέχεια αντικαταστάθηκε από τη ζάχαρη, ένα υλικό προσιτό και λιγότερο κολλώδες. Μέσα στους αιώνες διαδόθηκαν τα μυστικά της γυναικείας περιποίησης και αυτή η «οικολογική» διαδικασία αποτρίχωσης ταξίδεψε στην Ευρώπη, όπου για πρώτη φορά εμφανίζεται τον 10ο αιώνα.

Γιατί ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις την αποτρίχωση με χαλάουα
H χαλάουα απομακρύνει την τρίχα από τη ρίζα και λόγω της σύστασής της από φυσικά υλικά, δεν προκαλεί αλλεργίες (έλλειψη χημικών ουσιών) ή ερεθισμό σε ευαίσθητο δέρμα. Επίσης, η ζάχαρη δεν επιτρέπει την ανάπτυξη των βακτηρίων καθιστώντας έτσι τη χαλάουα ως μια υγιεινή λύση αποτρίχωσης. Σε αντίθεση με την αποτρίχωση με κερί, η χαλάουα δεν περιέχει ρητίνη, και έτσι περιορίζεται στην αφαίρεση της τρίχας και των νεκρών κυττάρων και όχι των επιδερμικών κυττάρων, αφήνοντας την επιδερμίδα δίχως κοκκινίλες ή μελανιές. Η χαλάουα δεν προκαλεί εγκαύματα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και σε περιπτώσεις φλεβίτιδας. Εκτός από αποτρίχωση, προσφέρει απολέπιση αφήνοντας το δέρμα βελούδινο και λείο. Σίγουρα αξίζει να κάνεις αυτό το δώρο στον εαυτό σου. Δοκίμασε το κι εσύ!
Για να μπορέσεις να φτιάξεις την σπιτική χαλάουα θα πρέπει να γνωρίζεις και τη διαδικασία της παρασκευής της (πλάσιμο), αλλά και την περίτεχνη τεχνική της. Μπορείς πολύ εύκολα να την φτιάξεις μόνη σου στο σπίτι και χωρίς κόστος.
Προειδοποίηση: Αυτή η διαδικασία αποτρίχωσης περιλαμβάνει το μαγείρεμα της ζάχαρης σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Μην αγγίζεις τη βρασμένη ζάχαρη χωρίς να έχει κρυώσει. Μην τοποθετήσεις το μείγμα σε μεγάλη περιοχή του δέρματος σου πριν δοκιμάσεις τη θερμοκρασία αγγίζοντας προσεκτικά. Διάβασε όλες τις οδηγίες πριν επιχειρήσεις να δοκιμάσεις να κάνεις την αποτρίχωση.
Υλικά για σπιτική χαλάουα:
- 1/2 κ.σ. μέλι
- 3 κ.σ. ζάχαρη
- 2 κ.γ. χυμό λεμονιού
- 1-2 κ.γ. νερό
- 2 σταγόνες αιθέρια έλαια της προτίμησης σου (πχ. έλαιο κανέλας ή τριαντάφυλλου)
- 1 ζευγάρι γάντια ή/και 1 ξύλινη σπάτουλα (από το φαρμακείο)
Εκτέλεση:
Ζέστανε τη ζάχαρη σε μπεν μαρί σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει και να γίνει σαν καραμέλα. Πρόσθεσε σιγά σιγά το μέλι, το λεμόνι και το νερό ανακατεύοντας μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές. Μόλις δεις ότι παίρνει σταθερή μορφή, αποθήκευσε το σε ένα καθαρό βάζο. Καλό είναι να το έχεις βάλει από πριν για λίγο στην κατάψυξη. Αυτό θα βοηθήσει το μείγμα να κρυώσει. Έπειτα, πρόσθεσε 2 σταγόνες από το αιθέριο έλαιο της επιλογής σου. Αν το μείγμα δεν πήζει γρήγορα, πρόσθεσε λίγη ζάχαρη. Το μείγμα πρέπει να έχει τη μορφή πλαστελίνης με ίνες σαν κλωστές.
Εφαρμογή:
Μόλις κρυώσει και μπορείς να πιάσεις την χαλάουα στα χέρια σου (φορώντας πάντα γάντια), πάρε ένα κομμάτι και ξεκίνα να το πλάθεις σαν πλαστελίνη μέχρι να μαλακώσει με κινήσεις που ακολουθούν τη φορά των δεικτών του ρολογιού. Μην φοβηθείς αν κολλάει στο χέρι. Έχοντας βουτήξει τα δάχτυλά σου σε λίγο ζεστό νερό μπορείς εύκολα να την ξεκολλήσεις. Όταν η χαλάουα αποκτήσει την ιδανική χρυσαφένια εύπλαστη μορφή της, σημαίνει ότι είναι έτοιμη για να κάνεις αποτρίχωση. Άπλωσε την πάνω στην επιφάνεια που θέλεις να αποτριχώσεις πάντα με τη φορά της τρίχας είτε με μια σπάτουλα είτε πιέζοντας την με τα δάκτυλα και αφαίρεσε απότομα από την αντίθετη κατεύθυνση των τριχών και παράλληλα με την επιδερμίδα.
Αν το μείγμα περισσεύει, μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί. Απλά, τοποθέτησε το σε ένα πλαστικό σακουλάκι και αποθήκευσε το στο ψυγείο. Όταν θελήσεις να το χρησιμοποιήσεις, βούτηξε το σακουλάκι σε ζεστό νερό μέχρι να μαλακώσει. Τέλος, σε περίπτωση που παραμείνουν υπολείμματα από την χαλάουα στην επιδερμίδα, μπορείς να τα αφαιρέσεις με λάδι σώματος.