Gianfranco Ferré: Το σχέδιο… είναι μία διαδικασία!

Πηγή φωτογραφίας: https://www.sempionenews.it/

Το σχέδιο ενός φορέματος, ενός επίπλου, ενός σπιτιού, ενός δωματίου, ενός δρόμου, μιας πόλης είναι η ίδια διαδικασία! 

Αυτό ήταν το μότο του Μιλανέζου σχεδιαστή Gianfranco Ferré, ο οποίος κατάφερε να αναδείξει το πολυτεχνικό του υπόβαθρο σε μοναδική πηγή έμπνευσης στο χώρο της μόδας στην Ιταλία και παγκοσμίως. Το όνομά του ίσως δεν είναι τόσο γνωστό σε σύγκριση με “τιτάνες” της μόδας (βλέπε Dior, Lagerfeld, Chanel, Gucci). Στην πραγματικότητα, όμως, ο “αρχιτέκτονας” αυτός της μόδας, όχι απλώς συνεργάστηκε με φημισμένους οίκους, μα συνέβαλε με τη δική του καλλιτεχνική πινελιά στην εξέλιξή τους!


Ο Ferré, οι σπουδές και η μόδα

Ο Gianfranco γεννήθηκε στις 15 Αυγούστου του 1944, με το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο να πλησιάζει στο τέλος του, στο Λενιάνο, της Λομβαρδίας. Ανατράφηκε μαζί με τον αδερφό του από τη μητέρα του, χήρα μηχανικού, και τις δύο τελειομανείς θείες του, οι οποίες επηρέασαν βαθύτατα το χαρακτήρα του, καθώς μεγάλωνε. Το 1967 ξεκίνησε στο γειτονικό Μιλάνο τις σπουδές του στην αρχιτεκτονική, ακολουθώντας το πολυτεχνικό μονοπάτι του πατέρα του, ενώ παράλληλα κατασκεύαζε και πουλούσε σε φίλους και συμφοιτητές του ζώνες, καθαρά για βιοπορισμό. Η μόδα για αυτόν ξεκίνησε ως μία οικονομική ανάγκη, ενώ η αρχιτεκτονική τέθηκε σε προτεραιότητα, ειδικά όταν έγινε δεκτός στο Πολυτεχνείο του Μιλάνο. Αποφοίτησε το 1969, παρουσιάζοντας μαζί με τον αρχιτέκτονα και καθηγητή του Franco Albini, τη διπλωματική του εργασία σχετικά με τη μεθοδολογική προσέγγιση της σύνθεσης. 

Πηγή φωτογραφίας: https://fashion.mam-e.it/

Το πτυχίο του χάρισε την πρώτη του δουλειά στο σχεδιαστικό τμήμα μιας εταιρείας κατασκευής επίπλων. Η μόδα, ωστόσο, συνέχισε να βρίσκεται στη ζωή του, τελείως ερασιτεχνικά. Μερικά κοσμήματά του, τα οποία είχε δωρίσει σε μια φίλη του, τράβηξαν το ενδιαφέρον μιας μπουτίκ στο Πόρτο Φίνο. Η Rosy Bifi, κυνηγός ταλέντων και ιδιοκτήτρια ενός εκκεντρικού μιλανέζικου brand, έστρεψε την προσοχή φημισμένων Ιταλών σχεδιαστών στις δημιουργίες του. Αυτή τη φορά, η μόδα τέθηκε σε προτεραιότητα και ο Ferré βρέθηκε σε ένα νέο επαγγελματικό, πια, χώρο, να σχεδιάζει κοσμήματα στο πλευρό του Walter Albini, “μαέστρου” του μεταξιού και της πολυτελούς ένδυσης και της Christiane Bailly, κορυφαίας υποστηρίκτριας της επανάστασης του πρετ-α-πορτέ στη γαλλική μόδα της δεκαετίας του 1960. 

Διαβάστε επίσης  Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ: Ο πατέρας του Σέρλοκ Χολμς

Από τα εξώφυλλα στην Ινδία 

Το ενδιαφέρον των προσώπων της μόδας για τον νεοεμφανισθέντα σχεδιαστή Gianfranco Ferré αναπόφευκτα πυροδότησε και το ενδιαφέρον των περιοδικών. Αξιοσημείωτη είναι η επιλογή ενός εκ των κοσμημάτων του Ferré για το εξώφυλλο του μηνιαίου ιταλικού περιοδικού “Arianna” (1971). Η επιτυχία του Ferré, ο οποίος στο μεταξύ είχε ήδη ξεκινήσει να εργάζεται παράλληλα ως ανεξάρτητος σχεδιαστής, παρουσιάζοντας μικρές συνεργασίες με μεγάλα ονόματα της μόδας, όπως τον Lagerfeld και τον Fiorucci, ήταν πρωτοφανής. 

Από το 1970 έως το 1973, ο Ferré είχε την ευκαιρία να ταξιδέψει και να μείνει στην Ινδία, ενόσω εργαζόταν για την Γενοβέζικη εταιρεία ένδυσης San Giorgio Impermeabili, σχεδιάζοντας για αυτήν μία κολεξιόν. Στο διάστημα αυτό, επισκέφθηκε όλες τις περιοχές της μοναδικής αυτής χώρας, μελέτησε τις τοπικές δυνατότητες παραγωγής και σαγηνεύτηκε από τη μαγευτική κουλτούρα της. Χρώματα, υφάσματα και δεξιοτεχνία, μυρωδιές, σχήματα αισθήσεις και αισθήματα ήρθαν να σφραγίσουν την καλλιτεχνική εκπαίδευση του Ferré και να ανοίξουν το δρόμο προς την αληθινή έμπνευση και δημιουργία! Η αρμονική ολότητα του υλικού στοιχείου με τον κόσμο των συναισθημάτων, όπως μόνο στην Ινδία θα μπορούσε πραγματικά να βιώσει ο σχεδιαστής, αντικατοπτρίζεται στη μετέπειτα καριέρα του.

Έμπνευση από την Ινδία. Πηγή φωτογραφίας: http://www.fondazionegianfrancoferre.com/

Ο Ιταλικός θρίαμβος, το brand του Ferré και η Dior

Οι κολεξιόν του Ferré στέφθηκαν από επιτυχία. Με την επιστροφή του από την Ινδία, παρουσίασε μία κολεξιόν μαγιό στην εκδήλωση “MareModa Capri”, κερδίζοντας το πρώτο βραβείο. Το 1974 ξεκίνησε τη συνεργασία του με τις φίρμες “Courlande” και “Baila” του Franco Mattioli, οι οποίες έδρευαν στην Μπολόνια. Η λαμπρή καλλιτεχνική συνεργασία των δύο σχεδιαστών του, οδήγησε και στην επιχειρηματική συνεργασία τέσσερα χρόνια αργότερα. Το 1978 ο Ferré έστησε τη δική του εταιρεία με έδρα, φυσικά, το Μιλάνο. Η πρώτη του κολεξιόν παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του ίδιου έτους στο ξενοδοχείο Principe di Savoia, αφήνοντας κοινό και κριτικούς γοητευμένους. 

Διαβάστε επίσης  Χριστούγεννα μόνο για δύο στο Μιλάνο

Τέσσερα χρόνια αργότερα, η εταιρεία του παρουσίασε και την πρώτη κολεξιόν ρούχων και αξεσουάρ. Το έτος που ακολούθησε (1983), ο Ferré τιμήθηκε με μία θέση καθηγητή στη νεοϊδρυθείσα Ακαδημία Domus, μία μιλανέζικη σχολή σχεδίου και management. Tο μάθημά του, σχετικό με το σχέδιο του φορέματος, διδάχθηκε από τον ίδιο έως το 1989, ενώ ο Ferré βοήθησε και στη διαμόρφωση του όλου προγράμματος διδασκαλίας με την ίδρυση της Ακαδημίας. 

Τα βραβεία επιβεβαίωναν το ταλέντο του κάθε χρόνο. Το 1984 αναδείχθηκε σε “σχεδιαστής του έτους”, ενώ το “όσκαρ” της μόδας, το βραβείο “Occhio D’Oro”, του απονεμήθηκε έξι φορές. Ο Ferré σύντομα λάνσαρε και την πρώτη του συλλογή υψηλής ραπτικής, καθώς και το δικό του άρωμα για γυναίκες και άντρες. 

Για τη Dior. Πηγή φωτογραφίας: https://www.artofmikemignola.com/

Κορυφαία στιγμή της καριέρας υπήρξε το 1989 η πρόταση από τη Dior -τον οίκο που υπόσχεται ευτυχία και ομορφιά στο πιο όμορφο πλάσμα του κόσμου, τη γυναίκα- να αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση του οίκου, την οποία φυσικά δε θα μπορούσε να απορρίψει. Για επτά χρόνια ο Ferré, διατηρώντας παράλληλα τη δική του φίρμα, χάρισε μία φρέσκια και μοντέρνα οπτική στο κλασσικό στοιχείο της Dior, μένοντας πιστός στη χάρη και τη λεπτομέρεια της υψηλής ραπτικής του οίκου. 


Το λευκό, το λιτό, το γεωμετρικό

Από το 1997 και μετά, ο Ferré επέκτεινε την επιχείρησή του, με μεγαλύτερα κεντρικά στο Μιλάνο, με μπουτίκ και καταστήματα και σε άλλες ιταλικές πόλεις (βλέπε Ρώμη και Γένοβα), αλλά και παγκοσμίως. Η μοναδική καλλιτεχνική του αισθητική του χάρισε, το 2007, την προεδρία και στην Ακαδημία Καλών Τεχνών Brera στο Μιλάνο. Σαν σήμερα, όμως, το ίδιο έτος (17 Ιουνίου 2007) υπέστη σοβαρή εγκεφαλική αιμορραγία που του κόστισε τη ζωή. 

Διαβάστε επίσης  Ποιος δολοφόνησε τον Τζώρτζη Αθανασιάδη, εκδότη της «Βραδυνής», μέσα στο γραφείο του;

Η προσφορά του Gianfranco Ferré στη μόδα μένει ακόμα ζωντανή. Η πνευματώδης προσέγγιση του ρούχου σε συνδυασμό με το αρχιτεκτονικό του υπόβαθρο χάρισαν στο χώρο της μόδας δυναμικά σχέδια, με κυρίαρχα στοιχεία το χρώμα, το ασύμμετρο, τις διπλώσεις και το πολυτελές ύφασμα. Πρότυπό του, και πλέον πρότυπο της εταιρείας, είναι η γυναίκα με τα σκούρα μαλλιά, η σπινθιροβόλα και έξυπνη γυναίκα, η γυναίκα που βρίσκεται σε κίνηση. Χαρακτηριστικό του δημιούργημα, βέβαια, ήταν η απλή λευκή μπλούζα (δείτε σχετικό βίντεο στο τέλος του κειμένου). Ο Ferré χειρίστηκε το λευκό βαμβάκι ή μετάξι, όπως ένας γλύπτης το μάρμαρο και έδωσε “προσωπικότητα” στο κλασσικό λευκό μπλουζάκι, αφήνοντας ως κληρονομιά στη μόδα το λευκό, το λιτό και το γεωμετρικό.

Πηγές:

Gianfranco Ferré. Ανακτήθηκε από http://www.catwalkyourself.com/fashion-biographies/gianfranco-ferre-biography/ (τελευταία πρόσβαση 17.06.2019) 

GIANFRANCO FERRÉ. Ανακτήθηκε από http://www.fashionmodeldirectory.com/designers/gianfranco-ferre/ (τελευταία πρόσβαση 17.06.2019)

Gianfranco Ferré. Ανακτήθηκε από http://fondazionegianfrancoferre.com/home/biografia.php?lang=en (τελευταία πρόσβαση 17.06.2019)

Gianfranco Ferre. Ανακτήθηκε από https:/www.vogue.co.uk/article/gianfranco-ferre/ (τελευταία πρόσβαση 17.06.2019)

Ζει στην Αθήνα, περιπλανιέται και αναρωτιέται. Αν δεν την βρείτε χωμένη σε κάποια κινηματογραφική αίθουσα ή να προγραμματίζει πολιτιστικές εκδηλώσεις στις οποίες ελπίζει να καταφέρει να πάει, ίσως και να την πετύχετε στους διαδρόμους της Νομικής Σχολής.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Αφιέρωμα στην συγγραφέα Ελένη Ισπόγλου

Την συγγραφέα Ελένη Ισπόγλου την γνωρίσαμε μέσα από το νέο
Ποιες είναι οι 5 τροφές που χαρίζουν καλή ψυχική υγεία

Ποιες είναι οι 5 τροφές για καλή ψυχική υγεία

Πολλές φορές η ζωή μας οδηγεί σε έντονο άγχος και