Αναστασία Κλώνη: «Η ποίηση τρέφεται από την αγάπη και τον έρωτα»

Αναστασία ΚλώνηΤην κυρία Αναστασία Κλώνη, τη γνώρισα, τυχαία, πριν αρκετούς μήνες και διαπιστώνοντας ότι έχουμε αρκετά κοινά βιώματα διατηρήσαμε συχνή επικοινωνία. Έτσι όταν έμαθα ότι κυκλοφόρησε την πρώτη της ποιητική συλλογή από τις εκδόσεις Πηγή μου φάνηκε ότι θα είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για το Maxmag.

Κυρία Αναστασία Κλώνη, σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που παραχωρείτε σήμερα στο maxmag. Θα θέλατε να μας δώσετε κάποιες πληροφορίες για εσάς, ώστε να σας γνωρίσουν καλύτερα οι αναγνώστες μας;

Γεννήθηκα στη Πάτρα όπου ζω και εργάζομαι. Σπούδασα Θεολογία στην Θεσσαλονίκη. Ασχολούμαι με την ποίηση από τα φοιτητικά μου χρόνια, αρθρογραφώ στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, έχω κάνει σπουδές στην ευρωπαϊκή μουσική (μπουζούκι) και είμαι κάτοχος ερασιτεχνικού πτυχίου στους Ευρωπαϊκούς και Λάτιν χορούς. Μιλώ αγγλικά, ιταλικά και ισπανικά.

Αναστασία Κλώνη
Προσωπικό Αρχείο: Αναστασία Κλώνη

«Στην αρχή του ταξιδιού». Είναι ο τίτλος της ποιητικής σας συλλογής που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Πηγή και η δική σας «αρχή» στον εκδοτικό χώρο. Πώς σας φάνηκε η διαδικασία μέχρι την έκδοση του βιβλίου; Ήταν όπως την περιμένατε ή αντιμετωπίσατε απρόσμενες δυσκολίες;

Ομολογουμένως η εκδοτική διαδικασία είναι χρονοβόρα και απαιτεί υπομονή και επιμονή, όπως άλλωστε σε όλα τα πράγματα που κάνουμε στην ζωή μας. Κάθε εμπόδιο ή δυσκολία υπάρχει και καλώς συμβαίνει όταν το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό και σε δικαιώνει.

Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια γι’ αυτή την ποιητική σας συλλογή;

Η ποιητική αυτή συλλογή αποτελεί ένα σύνολο 33 ποιημάτων αφιερωμένων στην αγάπη και στον έρωτα. Στο βιβλίο αυτό είναι αποτυπωμένη η προσπάθειά μου να ερωτευθώ την αιτία της ύπαρξής μου αφενός και της συνεχούς συνεύρεσης με τον συνάνθρωπο αφετέρου με μανιώδη απλότητα. Παρατηρώντας το μεγαλείο της δημιουργίας, το οποίο είμαστε ευλογημένοι να απολαμβάνουμε αλλά και το θείο δώρο της αγάπης και του έρωτα, που είναι το ωραιότερο συναίσθημα που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος, πλημμυρίζει τις σελίδες του βιβλίου και προσκαλεί τον αναγνώστη να ταξιδέψουμε μαζί σε ότι ποθεί και χαίρεται η ψυχή μας.

Διαβάστε επίσης  5+1 βιβλία για να νικήσουμε τους φόβους των παιδιών μας
Advertisements
Ad 14
Αναστασία Κλώνη
Προσωπικό Αρχείο: Αναστασία Κλώνη

Πότε μπήκε η ποίηση στη ζωή σας και τι σημαίνει για εσάς;

Με την ποίηση ξεκίνησα να ασχολούμαι τα δυο τελευταία έτη των πανεπιστημιακών μου σπουδών στην Θεολογική Θεσσαλονίκης ως ένα παιχνίδι διαφυγής με συνοδοιπόρο τις λέξεις και τα νοήματα.
Ποίηση για μένα είναι βίωμα αφού οι ενδογενείς κατεχολαμίνες (= αδρεναλίνη) που εκκρίνονται διαποτίζουν την ύπαρξή μου και με οδηγούν προς την υπέρβαση. Είναι ένας τρόπος ωθητικής πίεσης πάνω στις λέξεις. Η ποίηση είναι τρόπος ζωής και φως στην διαδρομή μου.

Έχετε κάποια πηγή έμπνευσης;

Η ποίηση και γενικά η τέχνη της γραφής τρέφεται από την αγάπη και τον έρωτα, αναμφίλεκτα αποτελούν κίνητρο για να γράψει κανείς και να εκφραστεί. Η έμπνευση γεννιέται από την επαφή του τυχαίου με το πάθος του ποιητή σύμφωνα με τον Ρώσο ποιητή του 18ου αι. Γαβριήλ Ντερζάβιν. Υπάρχει αυτή η εσωτερική ανάγκη της υπέρβασης του εγωισμού και οτιδήποτε με περιτριγυρίζει γίνεται κομμάτι μου, κυκλοφορεί μέσα μου και καταλήγει σε λευκές σελίδες.

Σας αγχώνει η αρνητική κριτική;

Από την στιγμή που αποφάσισα να εκτεθώ γνωρίζω πολύ καλά ότι θα υπάρξει θετική κριτική, ως ανταμοιβή των κόπων μου αλλά και αρνητική κριτική, η οποία είναι καλοδεχούμενη καθώς θα μου θυμίζει πάντοτε να προσπαθώ και να βελτιώνω τη γραφή μου.

Αναστασία Κλώνη
Προσωπικό Αρχείο: Αναστασία Κλώνη

Αγάπη και έρωτας είναι δύο έννοιες που κυριαρχούν στα ποιήματά σας. Ποιος ο ρόλος τους στη ζωή σας;

Η αγάπη είναι το σπουδαιότερο συναίσθημα και το βασικό κίνητρο για οτιδήποτε πράττω αλλά και η βάση για ψυχολογική και συναισθηματική σταθερότητα. Η δυναμική της ποιητικής ισοδυναμεί με την δυναμική του εκηβόλου έρωτα που και στις δυο περιπτώσεις εισέρχεσαι γυμνός και μόνος και εξέρχεσαι πλήρης και ενδεδυμένος γνώση.

Διαβάστε επίσης  Μαρία Φιλίππου: "Ο κορωνοϊός, ίσως, μας έκανε και καλό, είδαμε τι αξίζει και τι όχι"
Αναστασία Κλώνη
Προσωπικό Αρχείο: Αναστασία Κλώνη

Και ο Θεός; Μπορείς να συναντήσεις τον Θεό μέσα από την ποίηση;

Ο Θεός ως ποιητής των πάντων βρίσκεται παντού, πόσο μάλλον στην ίδια την ποίηση που είναι μια μορφή προσευχής, γιατί στον Θεό ταιριάζει μόνο η ταπεινότητα που διαπνέει την ψυχή μας και προδίδει τις πράξεις μας, σιωπηλά ηθικές πράξεις γεμάτες από αγάπη και διάχυτη την ανάγκη για πλήρωση μεταφυσική.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Καταρχάς να έχω τη σωματική, ψυχική και πνευματική μου υγεία όπως και όλοι οι άνθρωποι, κυρίως μετά την δοκιμασία της πανδημίας.
Αυτό το διάστημα μελετώ την τεχνική της ιαπωνικής ποιητικής φόρμας των χαικού κάτι που θα είναι στα επόμενα εκδοτικά μου πλάνα.

Εάν κάποιος επιθυμεί να έρθει σε επαφή μαζί σας, πώς θα μπορούσε να το κάνει;

Είμαι υπέρ της τεχνολογίας, της καλής χρήσης της τεχνολογίας, οπότε χρησιμοποιώ το διαδίκτυο και όποιος επιθυμεί να έρθει σε επαφή μαζί μου μπορεί να με βρει στα κοινωνικά δίκτυα instagram & Facebook με την ονομασία Anastasia Kloni poetry.

Κλείνοντας, θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας τον αγαπημένο σας στίχο από την ποιητική σας συλλογή; Έναν στίχο που σημαίνει κάτι ιδιαίτερο για εσάς.

και υπό το φως το εσπερινό, μετά τη βροχή,
όταν μύρισε το χώμα, είχα όλη τη νύχτα
άρωμα αγριοφράουλας στο στόμα

Αναστασία Κλώνη

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η κοινωνική πραγματικότητα των αστέγων

Η κοινωνική πραγματικότητα των αστέγων έχει τις ρίζες της σε

Immaculate: Θρησκευτικό horror και η διπλή έλικα του DNA

Αρχικά, όταν κυκλοφόρησε το trailer του Immaculate όλοι οι λάτρεις