Άσπα Τσίνα: “Όλοι είμαστε εν δυνάμει κριτές και όλοι κρινόμαστε”

Άσπα Τσίνα
Άσπα Τσίνα

Την Άσπα Τσίνα την γνωρίσαμε στο Fame Story 1 το 2002. Παρότι έχει σπουδάσει Δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η αγάπη της για το τραγούδι την ώθησε να δηλώσει συμμετοχή στο talent show. Η Άσπα Τσίνα γρήγορα ξεχώρισε ,τόσο για το ταλέντο, όσο και για τον χαρακτήρα της , με αποτέλεσμα να κυκλοφορήσει το 2003 το πρώτο της CD-single με τίτλο «Έλα λάμψε» . Ακολούθησε η πρώτη της δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Γυάλινα όνειρα» (2004) , ενώ το 2005 κυκλοφόρησε ο 2ος προσωπικός δίσκος με τίτλο «Εκτός σχεδίου». Παράλληλα , συνεργαζόταν επί σκηνής με τον Τόλη Βοσκόπουλο, την Καίτη Γαρμπή, τον Λάμπη Λιβιεράτο και τον Χρήστο Δάντη.  Η πιο πρόσφατη δισκογραφική της δουλειά αποτελεί το τραγούδι «Άκου» σε μουσική και στίχους του Φοίβου , το οποίο που κυκλοφήσε τον Σεπτέμβριο του 2019 από τη Spicy. Στην συνέντευξη που μας παραχώρησε, η Άσπα Τσίνα μάς μιλάει για το τηλεοπτικό show “Just the 2 of Us” , στο οποίο αποτελεί την coach του Μάριου Πρίαμου, την συμμετοχή της στο Fame Story και πολλά ακόμα.

Επιμέλεια συνέντευξης: Νικολέττα Καστρινάκη

 

Πριν από λίγο καιρό προβλήθηκε το πρώτο επεισόδιο του «Just the 2 of us» ,στο οποίο είστε ζευγάρι με τον Μάριο Πρίαμο. Πως είναι η συνεργασία σας;
Η μέχρι στιγμής συνεργασία μας με το Μάριο Πρίαμο είναι πολύ καλή! Συνεννοούμαστε, είναι ένας άνθρωπος εργατικός και δραστήριος κι είμαι πολύ ευχαριστημένη που στο συγκεκριμένο παιχνίδι είμαστε ομάδα με τον Μάριο.

Το κομμάτι του coaching είναι πρωτόγνωρο για εσάς; Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζετε;
Δεν μπορώ να πω ότι έχω αντιμετωπίσει κάποια άξια αναφοράς δυσκολία έως τώρα. Σε οποιαδήποτε μορφή coaching, πέρα από τη γνωστική βάση του αντικειμένου που πρέπει να διαθέτει κανείς, σημαντικό ρόλο παίζουν κι οι ιδιοσυγκρασίες των ανθρώπων που αλληλεπιδρούν. Και προς αυτό είμαστε οκ μεταξύ μας με το Μάριο, οπότε…όλα μια χαρά!

Διαβάστε επίσης  Λένα Μαντά:" Το πράσινο φόρεμα συμβολίζει την ελπίδα"

Γίνατε ευρέως γνωστή με την συμμετοχή σας στο Fame Story το 2002. Μετά από τόσα χρόνια , πιστεύετε ότι μπήκε στην ζωή σας την κατάλληλη στιγμή;
Τυχαιότητες δεν υπάρχουν κατά την δική μου άποψη. Ο χρόνος στον οποίο μας συμβαίνει λοιπόν κάτι, οποιοδήποτε πρόσημο κι αν του δώσουμε αρχικά του γεγονότος, δεδομένου του ότι μέχρι να κατανοήσουμε το παιχνίδι της ζωής οι περισσότεροι ως άνθρωποι κάνουμε βεβιασμένες κι επιφανειακές κρίσεις, πάντα είναι ο καταλληλότερος.

Ποιες διαφορές διακρίνετε ανάμεσα στα παλιότερα και στα σύγχρονα talent shows;
Το fame story ήταν ένα reality ταλεντ σόου. Το just the 2 of Us δεν είναι ούτε τάλεντ σόου ούτε reality show. Είναι ένα διασκεδαστικό τηλεοπτικό προϊόν. Ως προς τα talent shows τώρα, αυτά στα οποία αναφέρεστε εσείς, αυτό που έχω να πω εγώ είναι το εξής: αυτό που βλέπανε οι τηλεθεατές ήταν ταλέντα να προσπαθούν να αναδειχτούν μέσω της τηλεόρασης, ενώ ήδη γνώριζαν πως στην πραγματική αγορά υπήρχε ελάχιστη ζήτηση. Ταλέντα πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν πάρα πολλά. Δυνατές καλλιτεχνικές απ’ τη φύση τους προσωπικότητες, δυστυχώς, δεν υπάρχουν, όμως, πολλές, απ’όσο έχω δει τουλάχιστον εγώ.Από την άλλη πλευρά, αυτό που επίσης έβλεπε ο κόσμος τα τελευταία χρόνια, ήταν τους ίδιους και τους ίδιους γνωστούς να εναλλάσσονται στις θέσεις των κριτών και των παρουσιαστών! Το να παρακολουθεί ,λοιπόν, ένας τηλεθεατής απλώς ταλέντα, που πέραν της φωνής τους και μιας καλής εξωτερικής εμφάνισης, που ενδεχομένως διαθέτουν, δεν έχουν κάτι άλλο να του πουν, το βαριέται! Το να παρακολουθεί, επίσης, τους ίδιους και τους ίδιους κριτές να εναλλάσσονται στις καρέκλες… Επίσης είναι, βαρετότατο και καταντά αδιάφορο κάποια στιγμή. Παλιά να σας θυμίσω ότι το σύστημα είχε τη δυνατότητα απλά συνηθισμένα ταλέντα (και πολλούς ατάλαντους φυσικά) να τα παρουσιάζει στο κοινό ως σταρς χτίζοντας τους την εικόνα και φορώντας τους δανεικά «άστρα»! Αυτό πλέον τελείωσε όμως, δεν είναι εφικτό. Κι έτσι κάπως … αλλάζουν τα πράγματα και πάμε παρακάτω!

Διαβάστε επίσης  Θεόδωρος Λεβεντάκης: Ένας Έλληνας σχεδιαστής στην «Πόλη του Φωτός»
Άσπα Τσίνα
Άσπα Τσίνα

Με ποιες λέξεις θα περιγράφατε καλύτερα τον εαυτό σας ;
Το μονοπάτι το δικό μου από μικρό παιδάκι ήταν και είναι η πορεία προς την αυτογνωσία και την αυτοπραγμάτωση. Από μόνη της η αλήθεια αυτή εξηγεί και απαντά στην ερώτηση σας.

Τι είναι η μουσική για εσάς;
Η μουσική για ‘μένα είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της πορείας αυτής, για την οποία σας μιλώ στην παραπάνω ερώτηση.

Ποιο είναι το motto σας;
As within, so without.

Κάπου διάβασα ότι ασχολείστε εθελοντικά με τα αδέσποτα ζώα. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για αυτήν την απασχόληση και να δώσετε κάποιο μήνυμα στους αναγνώστες μας;
Τα προηγούμενα χρόνια αφιέρωνα πάρα πολύ χρόνο κι ενέργεια στην ενασχόληση μου με τα αδέσποτα. Εθελοντικά πρόσφερα με όλη μου την αγάπη και τη δύναμη σε καταφύγια που φιλοξενούσαν παρά πολλά αδέσποτα σκυλάκια. Το ήθελα πολύ και μπορούσα κιόλας. Εξακολουθώ να το θέλω ,όμως, δυστυχώς, πλέον δεν έχω αυτή την δυνατότητα… Ωστόσο, δε σταματώ να νοιάζομαι και να προσφέρω, ό,τι, όσο και όπως μπορώ πια… Έχω υιοθετήσει εδώ και αρκετά χρόνια δυο σκυλιά, που ήταν στο δρόμο εγκαταλελειμμένα αδέσποτα και τα θεωρώ «παιδιά»μου!Είναι το απόλυτο γούρι μου! Αυτό που νομίζω θα συνιστούσα σε όποιον θέλει όχι απλώς να βοηθήσει τα πλάσματα που μας έχουν ανάγκη αλλά και να βοηθηθεί κυρίως ο ίδιος να καταλάβει τι θα πει αληθινή ανιδιοτελής αγάπη θα ήτανε να υιοθετήσει με ευθύνη αδέσποτο.

Άσπα Τσίνα
Άσπα Τσίνα

Η κριτική μέχρι σε τι βαθμό της επιτρέπεται να σας απασχολεί;
Ούτε με απασχολεί καμία κριτική εδώ και πολύ καιρό, ούτε και είναι ικανή πια η κριτική να με επηρεάσει. Να σας υπενθυμίσω πως όλοι είμαστε εν δυνάμει κριτές και όλοι κρινόμαστε βεβαίως! Δεν με ενδιαφέρει να αποδείξω κάτι σε κάποιον, γνωρίζω πολύ καλά ποια είμαι μέσα μου και αυτό είναι αποτέλεσμα της βαθιάς ενδοσκόπησης που έκανα επί πολλά χρόνια μόνη μου. Καλό θα ήταν πάντως γενικώς όσοι αποφασίζουν να εκτίθενται ως κρίνοντες, να είναι πολύ συνετοί και να μάθουν να επιδίδονται πρωτίστως στην άσκηση αυτοκριτικής. Είναι απαραίτητο αυτό για τον καθένα, προτού αποφασίσει να πάρει ρόλο «κριτή» κι αυτό μας το διδάσκει όλους η εμπειρία μας καθημερινά .

Διαβάστε επίσης  Βαλεντίνα Αναστασοπούλου: Η ίδια η ζωή είναι μια έμπνευση

Τον Οκτώβριο που μας πέρασε κυκλοφορήσατε το single «Άκου» σε μουσική και στίχους του Φοίβου. Τώρα σας βλέπουμε στο Just the 2 of us. Ποια είναι τα επερχόμενα επαγγελματικά σας βήματα; Να περιμένουμε την κυκλοφορία ενός album;
Σχέδια δεν κάνω! Ακολουθώ τη συμπαντική ροή στη ζωή μου κι εμπιστεύομαι τη διαδικασία. Δεν ακολουθώ στρατηγικές, τακτικές κι αλλά τέτοια σαχλά. Ξέρω πώς ό,τι είναι να ρθει , θα ‘ρθει στον καταλληλότερο χρόνο!

 

Ευχαριστούμε θερμά την Άσπα Τσίνα για το φωτογραφικό υλικό!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναυάγιο Αντικυθήρων: νέα ευρήματα στο φως

Στα Αντικύθηρα νέες έρευνες γύρω από το αρχαίο ναυάγιο έφεραν
Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.