Φάρμα Καριοφύλλη και Βιοαρώνια Λέσβου:”Αξίζει να ρισκάρεις γυρίζοντας στην επαρχία και στη φύση”

Ο Γιώργος Καριοφύλλης ιδιοκτήτης της Φάρμας Καριοφύλλη και της Βιο-αρώνιας

Στη σημερινή εποχή αξίζει και να τολμάς και να επιχειρείς πράγματα μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μία τέτοιας κίνησης αποτελεί ο Γιώργος Καριοφύλλης ο ιδιοκτήτης της ομώνυμης Φάρμας Καριοφύλλη και της Βιο-Αρώνιας Λέσβου. Ο Γιώργος μίλησε στο maxmag για την Φάρμα Καριοφύλλη, τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες και τις δράσεις που υλοποιεί μέσα από αυτές, για τη ζωή στην επαρχία, για τις ευκαιρίες που υπάρχουν στον πρωτογενή τομέα, για τον εναλλακτικό τουρισμό στο νησί της Λέσβου και την προσπάθεια για την τόνωση του μετά την προσφυγική κρίση.

Επιμέλεια συνέντευξης: Λευτέρης Μαργαρίτης

 

Ξεκινώντας, πες μας λίγα λόγια για εσένα ώστε να σε γνωρίσουμε καλύτερα.
Ξεκινώντας η καταγωγή μου είναι από το χωριό Λεπέτυμνος στη Λέσβο. Αν και η καταγωγή μου είναι από εκεί εγώ γεννήθηκα και μεγάλωσα στη πόλη της Μυτιλήνης. Η επαφή μου με το χωριό παλιότερα όπως και κάθε φοιτητή προερχόμενου από την επαρχία που σπουδάζει σε μία άλλη πόλη, ήταν οι ολιγοήμερες επισκέψεις μου στις γιορτές του Πάσχα και των Χριστουγέννων και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε συγγενείς. Γενικότερα από μικρός είχα μία ιδιαίτερη αγάπη και αδυναμία για τον πρωτογενή τομέα και πιο συγκεκριμένα για τη φύση και για τα ζώα. Αλλά οι επαφές μου ήταν συγκεκριμένες. Μετά το τέλος του σχολείου και το πέρας των στρατιωτικών και φοιτητικών μου υποχρεώσεων στο τμήμα Δημοσίων Σχέσεων πήρα την απόφαση να επιστρέψω μόνιμα στο νησί.

Advertising

Advertisements
Ad 14
Βιο-αρώνια Λέσβου, πηγή εικόνας: Σελίδα της Βιο-αρώνιας Λέσβου στο Facebook

Για ποιο λόγο αποφάσισες να δραστηριοποιηθείς με την ιδέα της Φάρμας και με την ιδέα της Βιοαρώνιας;
Όπως σου είπα και πριν είχα πάντα μία ιδιαίτερη έφεση και μου άρεσε να ασχολούμαι με τη φύση και τα ζώα. Ακόμη και εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και όλων των επακόλουθων της στην αγορά εργασίας αποφάσισα να ασχοληθώ με τον πρωτογενή τομέα από επιλογή. Οπότε γύρισα στο χωριό καταγωγής μου και αποφάσισα να ασχοληθώ με συγκεκριμένα πράγματα. Επειδή ήθελα να κάνω κάτι διαφορετικό, κάτι εναλλακτικό, άρχισα να ψάχνω διαφορετικού τύπου πρωτοβουλίες καθώς οι περισσότεροι κάτοικοι της Λέσβου εκτός της Μυτιλήνης έχουν ως βασική ενασχόληση την ελαιοπαραγωγή, την αλιεία και την κτηνοτροφία. Άρχισα να ψάχνω και έτσι κατέληξα στην αρώνια. Το συγκεκριμένο φυτό κατέχει τη πρώτη θέση στα φαρμακευτικά φυτά οπότε ήταν το δέλεαρ αρκετά μεγάλο για να ασχοληθώ με αυτό. Επίσης, βοηθάει αρκετά στην καλλιέργεια του το κλίμα της περιοχής του Λεπέτυμνου.
Ωστόσο η φάρμα και τα ζώα είναι μια άλλη περίπτωση. Όπως σου είπα και προηγουμένως από μικρός είχα αδυναμία με τα ζώα γι’ αυτό και αποφάσισα, όντας πλέον στο χωριό, να πάρω κάποια ζώα και ξεκίνησα με δυο ελάφια. Και σιγά σιγά επεκτάθηκε η φάρμα και με άλλα ζώα. Ο κόσμος που επισκεπτόταν τη φάρμα και κοινοποιούσε φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με βοήθησε ώστε να γίνει το εγχείρημα μου αυτό γνωστό, αρχικά στην τοπική κοινωνία, και έτσι κατέληξα αργότερα να κάνω τη φάρμα επισκέψιμη και να έρχεται κόσμος, μεμονωμένες οικογένειες με παιδιά, ξένοι τουρίστες αλλά και σχολεία, ώστε να έρχονται σε επαφή με τα ζώα και κάνοντας τη φάρμα να αποτελεί μία ευχάριστη και μοναδική εμπειρία.

Φάρμα Καριοφύλλη
Μπαίνοντας στη Φάρμα Καριοφύλλη, Πηγή: facebook.com/farmakariofylli

Πώς ξεκίνησε η Φάρμα Καριοφύλλη; Πού εδρεύει;
Η φάρμα εδρεύει στο χωριό του Λεπέτυμνου και την έχω δημιουργήσει με προσωπική δουλειά στο δικό μου κτήμα περίπου 6 στρεμμάτων. Ο Λεπέτυμνος είναι ένα ορεινό χωριό εδώ στη βόρεια Λέσβο και έχει το όνομα του ομώνυμου βουνού που είναι και παράλληλα το υψηλότερο στο νησί. Είναι σε ένα σημείο σχετικά καλό και προσβάσιμο γιατί είναι στο κέντρο τουριστικών περιοχών, δηλαδή είναι ανάμεσα στο χωριό του Μανταμάδου, που έχει αρκετό θρησκευτικό τουρισμό και στο χωριό του Μολύβου που καλύπτει διαφορετικά είδη τουρισμού. Είναι ακόμη δίπλα στη Σκάλα Σκαμνιάς ιδιαίτερα γνωστή μετά την προσφυγική κρίση αλλά και σαν γενέτειρα του Στρατή Μυριβήλη. Είναι θα λέγαμε σε ένα κομβικό γεωγραφικά σημείο πάνω στο νησί.

Φάρμα Καριοφύλλη
Παρέα με τη μασκότ της Φάρμας… το Μένιο, Πηγή: facebook.com/farmakariofylli

Τί μπορεί κανείς να συναντήσει στη φάρμα Φάρμα Καριοφύλλη;
Αρχικά πήρα δυο ελάφια, το Μένιο και τη Λητώ που αποτελούν τις μασκότ της φάρμας. Τα ελάφια γενικά σαν ζώα είναι άγρια και δεν μπορείς εύκολα να τα εξημερώσεις. Απλά εγώ τα πήρα από έξι μηνών, τα έβαλα μέσα στο κτήμα και τα είχα ελεύθερα. Στην αρχή ήταν αγρίμια δηλαδή προσπαθούσες να τα πλησιάσεις και ήταν πολύ δύσκολο. Αλλά σιγά σιγά με τον καιρό από το 2014 άρχισα να κερδίζω την εμπιστοσύνη τους.

Από εκεί και πέρα σιγά σιγά άρχισα να την επεκτείνω και με άλλα ζώα. Η φάρμα διαθέτει πλέον αγριοκάτσικα νανάκια από το Καμερούν, αγριοπρόβατα τα λεγόμενα αγρινά που ζούνε στη Κύπρο, μικρά πόνυ ενώ υπάρχουν διάφορα είδη πτηνών όπως φασιανοί, πέρδικες, παγώνια, διάφορες ράτσες από κοτόπουλα και υδρόβια πτηνά. Στη φάρμα μπορεί κανείς να δει ακόμη μία ωραία λίμνη με ψαράκια. Γενικότερα τα ζώα συμβιώνουν όλα μαζί αρμονικά και μπορεί ο κόσμος που έρχεται να τα δει, να τα ταΐσει, να μάθει τις ιδιαιτερότητες τους, συγκεκριμένες πληροφορίες όπως παραδείγματος χάριν τις περιόδους ζευγαρώματος τους και σε ποιες περιοχές της Ελλάδας ή του κόσμου ζούνε. Δεν μου αρέσει τα ζώα να είναι σε κλουβιά και γι’ αυτό είναι ελεύθερα και ο επισκέπτης μπορεί να έρθει σε άμεση επαφή μαζί τους. Και αυτό αποτελεί αναμφίβολα μία σημαντική εμπειρία για τους μικρούς φίλους της φάρμας και τα σχολεία που επισκέπτονται τη φάρμα.

Διαβάστε επίσης  Ο Κωνσταντίνος Λουκόπουλος ζει τον δικό του μύθο
Advertising

Φάρμα Καριοφύλλη
Μερικά από τα ζώα που μπορεί να συναντήσει κανείς στη Φάρμα Καριοφύλλη, Πηγή: facebook.com/farmakariofylli

Το παν με τα ζώα είναι να σε εμπιστευτούν και να νιώσουν ασφάλεια δίπλα σου. Είναι πολύ σημαντική η ασφάλεια γιατί γίνεται ακόμη πιο έντονη από το ένστικτο της επιβίωσης ειδικά στα ζώα αυτά που στη φύση είναι φυτοφάγα και πάντα έχουν το ένστικτο του φόβου ότι αποτελούν βορά για άλλα ζώα. Οπότε άρχισα σιγά σιγά με τον τρόπο που τους μίλαγα, με τον τρόπο που τα τάιζα και με το χρόνο που περνούσα μαζί τους να κερδίζω την εμπιστοσύνη τους. Όλα αυτά σε συνδυασμό και με τον κόσμο που κλιμακωτά αυξανόταν από επίσκεψη σε επίσκεψη άρχισαν να επεμβαίνουν με θετικό τρόπο στην κοινωνικοποίηση τους.

Φάρμα Καριοφύλλη
Προιόντα Βιο-αρώνιας, Πηγή: facebook.com/bioaronialesvos

Τι είναι η αρώνια; Πώς ξεκίνησε η επιχείρηση Βιοαρώνια; Τι προϊόντα μπορεί να βρει κανείς;
Η αρώνια είναι ένα superfood στην οικογένεια των μύρτιλλων, μούρων όπως είναι τα blueberry. Είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος γύρω στο ενάμιση με ένα ογδόντα και κάνει ένα μωβ καρπό. Η αρώνια σαν φυτό προέρχεται από τον Καναδά γι’ αυτό θέλει και ψυχρά κλίματα και ήρθε στην Ευρώπη μετά το πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπυλ στην Ουκρανία και στη Ρωσία. Είναι το μοναδικό φρούτο που αποβάλλει τα βαριά μέταλλα από τον οργανισμό μας και γι’ αυτό θεωρείται και νούμερο ένα superfood παγκοσμίως. Αρχικά, φυτεύτηκε στην Ουκρανία και στη Ρωσία και δινόταν δωρεάν στον κόσμο. Μετά από λίγο καιρό μόλις και εξαπλώθηκαν οι ευεργετικές του ιδιότητες άρχισε σιγά σιγά η καλλιέργεια στην υπόλοιπη Ευρώπη φτάνοντας και στα Βαλκάνια. Στη Βουλγαρία υπάρχουν πολλές καλλιέργειες. Από τη Βουλγαρία ήρθε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στις Σέρρες. Από εκεί ασχολήθηκα κι εγώ με την καλλιέργεια της αρώνιας στο νησί της Λέσβου. Είμαι ο πρώτος που το έφερε στο νησί και ο μοναδικός παραγωγός αυτή τη στιγμή.
Η αρώνια ανθίζει τον Απρίλιο και περίπου κατά τον μήνα Μάιο δένει ο καρπός της που είναι μικρός πράσινος. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ωριμάζει σιγά σιγά και αρχές Σεπτέμβρη ανάλογα α με τον καιρό που θα γίνει και η συγκομιδή κάνει ένα βαθύ μωβ χρώμα και μεγαλώνει σαν ένα μικρό σταφύλι.
Έχει αντιοξειδωτική δράση και μια ιδιαίτερη γεύση, λίγο στυφή σχετικά κοντά στο ρόδι και μπορεί να καταναλωθεί σε διάφορες μορφές είτε νωπή είτε κατεψυγμένη είτε σαν μαρμελάδα είτε σαν γλυκό του κουταλιού, σαν χυμός, σαν τσάι αφέψημα, σαν μπάρα δημητριακών και σαν λικέρ-κρασί. Στη Βιοαρώνια μπορεί να βρει κανείς νωπή και κατεψυγμένη μορφή, αρώνια σε μορφή μαρμελάδας που παράγουμε και αποξηραμένη αρώνια σε μορφή σταφίδας. Ακόμη, παράγουμε βγάζω και τσάι σαν αφέψημα, το οποίο προέρχεται από αποξηραμένη αρώνια και αποξηραμένα φύλλα της και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα παράγουμε και ένα επιπλέον προϊόν, είτε χυμός είτε γλυκό του κουταλιού. Και μία πληροφορία που ίσως να μην είναι τόσο γνωστή σχετικά με την αρώνια, ο κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν χρησιμοποίησε σκευάσματα της αρώνιας για προστασία από την κοσμική και ραδιενεργό ακτινοβολία του σύμπαντος.

Φάρμα Καριοφύλλη
Ηλιοβασίλεμα στη Φάρμα Καριοφύλλη, Πηγή: facebook.com/farmakariofylli

Περιέγραψε μας πώς είναι μία επίσκεψη στην Φάρμα Καριοφύλλη και Βιοαρώνια.
Όταν άρχισαν να γίνονται επισκέψεις αρχικά έρχονταν οικογένειες. Μετά άρχισαν να έρχονται τοπικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι αλλά και σχολεία. Επειδή όπως προανέφερα τα ζώα είναι όλα ελεύθερα έχουμε διάφορα παγκάκια μέσα οπότε ο κόσμος που έρχεται μπορεί να έρθει, να δει τη διαδικασία που ταΐζονται, να βοηθήσει εθελοντικά κι εκείνος, να δει τις συνήθειες των ζώων, να κάνει τη βόλτα του στο κτήμα και γενικότερα να κάτσει για αναψυχή χωρίς χρονική πίεση. Από εκεί και πέρα μπορεί ακόμη όποιος επισκέπτεται το κτήμα να κάνει διάφορες βόλτες, να περάσει πίσω από το κτήμα που υπάρχει ποτάμι και μπορεί να κάνει πεζοπορία επειδή είμαστε σε μεγάλο υψόμετρο κοντά στη φύση σε ωραία μονοπάτια για να του βουνού Λεπέτυμνου ειδικότερα το χειμώνα. Και μετά την επαφή με τα ζώα και τη φύση μπορεί να έρθει σε επαφή με την αρώνια μαθαίνοντας τί είναι αυτό το ιδιαίτερο φυτό, πώς καλλιεργείται και ποιες είναι οι ευεργετικές του ιδιότητες.

Φάρμα Καριοφύλλη
Πηγή: facebook.com/farmakariofylli

Έχεις λάβει μέρος σε κάποια διοργάνωση του νησιού είτε και εκτός αυτού;
Από όταν άρχισε η ενασχόληση μου με την αρώνια και ξεκίνησε να γίνεται γνωστό το εγχείρημα μου αυτό η αλήθεια είναι ότι μου κάνανε διάφορες προτάσεις να συμμετάσχω στα διάφορα events που γίνονται στο νησί. Γενικότερα στο νησί της Λέσβου με τη πλούσια γαστρονομική παράδοση, δίνεται ιδιαίτερο βάρος στον τομέα της γαστρονομίας προκειμένου να προσελκύσει ντόπιους και ξένους. Ακόμη, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση και κυρίως τα τελευταία χρόνια και στον τομέα της ευεξίας καθώς πραγματοποιούνται κάποια φεστιβάλ για την καλή υγεία με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Euphoria festival που γίνεται στο χωριό του Μολύβου κι εμείς συμμετείχαμε. Επιπλέον, συμμετείχαμε και στο καθιερωμένο πλέον ετήσια Lesvos food-festival που λαμβάνει δράση σε διάφορα μέρη του νησιού προωθώντας τα προϊόντα της αρώνιας που τα συνδυάσαμε με κάποια άλλα προϊόντα του νησιού και ‘’κάναμε παντρέματα’’ σε κοκτέιλ, σε πρωινά και σε γλυκά.

Διαβάστε επίσης  Αλεξανδρούπολη: Η ακριτική πόλη της Ελλάδας
Advertising

Φάρμα Καριοφύλλη
Συμμετοχή σε festival του νησιού, Πηγή: facebook.com/bioaronialesvos

Πέρυσι, συμμετείχαμε και σε ακόμη ένα festival στη περιοχή του Μολύβου και της Πέτρας όπου είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για την αρώνια, τις ευεργετικές ιδιότητες της και το που μας βοηθάει εφόσον μπει στο καθημερινό μας διατροφολόγιο. Σχετικά με μελλοντικές διοργανώσεις θα μιλήσουμε στο TedxLesvos στις 29 Σεπτεμβρίου για την επιχειρηματικότητα στο τομέα που έχω επιλέξει και ασχολούμαι. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα πάμε σε διάφορα σχολεία και διοργανώνουμε ομιλίες για την αρώνια καθώς και για ευκαιρίες που έχουμε σαν νέοι να ασχοληθούμε με τον πρωτογενή τομέα δίνοντας έμφαση ότι υπάρχουν ευκαιρίες πέρα από την πανεπιστημιακή εκπαίδευση να ασχοληθείς με κάτι που θα σου αρέσει και μπορεί αργότερα να σου επιφέρει κέρδος στην ιδιαίτερη σου πατρίδα.
Και γενικότερα εκτός νησιού, όπως στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στη Κρήτη και στη Καβάλα, συμμετέχουμε σε διάφορες εκθέσεις όπου και προβάλλουμε το προϊόν μας μαζί με τα υπόλοιπα λεσβιακά προϊόντα. Τέλος, συμμετείχαμε σε μία ωραία πρωτοβουλία και δράση στη περιοχή της Άγρας με την παρασκευή ενός βιολογικού κρουασάν όπου παρείχαμε τον καρπό της αρώνιας σε μαθητές Λυκείου για να φτιάξουν το πρώτο πιο υγιεινό, βιολειτουργικό αντιοξειδωτικό κρουασάν. Η εν λόγω δράση είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί κέρδισε το πρώτο βραβείο στον θεσμό Bravo Schools στην Αθήνα ανάμεσα σε 294 σχολεία που συμμετείχαν στο δεύτερο χρόνο διοργάνωσης του θεσμού.

Συμμετοχή στο Lesvos Food Festival και συνεργασία με τον σεφ Αλέξανδρο Παπανδρέου, πηγή εικόνας: Σελίδα της Βιο-αρώνιας Λέσβου στο Facebook

Σκέφτεσαι να δημιουργήσεις νέες δραστηριότητες προκειμένου να προσελκύσεις άτομα είτε εντός είτε εκτός του νησιού;
Κάνοντας όλο αυτό το εγχείρημα υπάρχουν και κάποιες νέες δραστηριότητες που υλοποιούμε για να προσελκύσουμε περισσότερο κόσμο. Για παράδειγμα μπορεί κάποιος να έρθει να βοηθήσει στη συγκομιδή της αρώνιας που είναι στις αρχές Σεπτέμβρη. Μπορεί να έρθει κάποιος να δει πως είναι το ιδιαίτερο αυτό φυτό πως γίνεται η διαδικασία διαχωρισμού του καρπού και πως θέλουμε να το επεξεργαστούμε για να φτιάξουμε μαρμελάδα ή κάποιο από τα αποξηραμένα προϊόντα μας. Γενικότερα παρατηρούμε ότι υπάρχει ανταπόκριση και έρχεται κόσμος διαφορετικών ηλικιών είτε από την Ελλάδα είτε από το εξωτερικό που είτε έχει έρθει για διακοπές στο νησί είτε ζει στο νησί είτε εθελοντές που έχουν έρθει να βοηθήσουν για τη προσφυγική κρίση. Εκτός της πρότασης μας για τη συγκομιδή της αρώνιας υπάρχουν πολλοί επισκέπτες που έρχονται για τη φροντίδα των ζώων. Οπότε έχει κόσμο που θα έρθει να βοηθήσει εθελοντικά είτε στην αρώνια είτε στη φάρμα. Τέλος, σκεφτόμαστε τώρα μία νέα δραστηριότητα που θα ξεκινήσει σύντομα και είναι η ιππασία με παιδάκια σε πόνυ.

Φάρμα Καριοφύλλη
Φάρμα Καριοφύλλη, Πηγή: facebook.com/farmakariofylli

Συνεργάζεσαι και με άλλες ομάδες, συλλόγους και τοπικές κοινότητες στο νησί της Λέσβου; Και εκτός του νησιού της Λέσβου;
Σε διάφορες δράσεις που γίνονται ανά το νησί και κυρίως στη βόρεια πλευρά του νησιού που λαμβάνει δράση η επιχείρηση βοηθάω και συνεργάζομαι με το να γίνομαι χορηγός σε δραστηριότητες στην έδρα του χωριού όπως πχ η ποδηλατάδα που έγινε φέτος μεταξύ του Λεπέτυμνου και της Σκαμνιάς. Και γενικότερα έχουμε συνεργαστεί με τοπικές κοινότητες από διαφορετικά χωριά της Λέσβου για τη διοργάνωση του Lesvos food festival. Επίσης, σε διάφορες δραστηριότητες που κάνουν πολιτιστικοί σύλλογοι του νησιού στην Αθήνα όπως χοροί και συγκεντρώσεις συμμετέχουμε σαν χορηγοί για να μάθουνε οι μυτιληνιοί εκτός του νησιού ότι υπάρχουν και νέα ιδιαίτερα προϊόντα που βγαίνουν στο νησί. Τέλος, συνεργαζόμαστε και με διάφορους περιπατητικούς συλλόγους όπου κάνουν δράσεις το χειμώνα κυρίως στον ορεινό Λεπέτυμνο και στη φάρμα. Πάντα προσπαθούμε να βοηθάμε όσο μπορούμε στα κοινωνικά δρώμενα και να μένουμε ευαισθητοποιημένοι.

Σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο λιτότητας πώς τα βγάζεις πέρα από οικονομικής φύσεως;
Σε αυτή την περίοδο που διανύουμε στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη που είναι περίοδος λιτότητας ο κόσμος δυσκολεύεται αρκετά οπότε εγώ θεώρησα μία καλή λύση το να στραφώ στον πρωτογενή τομέα επιστρέφοντας στην επαρχία και ενισχύοντας την αποκέντρωση. Μπορεί να σε βοηθήσει η επιστροφή στην επαρχία γιατί υπάρχουν ευκαιρίες και τρόποι να βγάλεις χρήματα με το να ασχοληθείς με κάτι δημιουργικό και πρωτότυπο. Εγώ ξεκινώντας με αυτή τη πρωτοβουλία και διαδικασία του προϊόντος και της φάρμας θεωρώ πλέον ότι είμαι δικαιωμένος και μπορώ να πω ότι οι δράσεις μου αυτές αποφέρουν ένα αξιοπρεπές ‘’μεροκάματο’’ που είναι ιδανικό σε μία περίοδο οικονομικής κρίσεως όπως η τωρινή.

Advertising

Φάρμα Καριοφύλλη
Φάρμα Καριοφύλλη, Πηγή: facebook.com/farmakariofylli

Ποιες είναι οι μελλοντικές σου σκέψεις για τη Φάρμα Καριοφύλλη και τη Βιοαρώνια;
Όσο περνάει ο καιρός και βλέπω ότι η επιχείρηση της αρώνιας και της φάρμας πηγαίνει καλά και αυτό έχει αντίκτυπο στη τοπική κοινωνία, στο νησί και εκτός αυτού μέλημα και στόχος μου είναι να μπορέσω να αυξήσω και να βελτιώσω το προϊόν που παρέχω ώστε να είμαι και πιο ανταγωνιστικός για να μπορώ να ανταπεξέλθω αλλά και να καλύψω τις ανάγκες του κοινού. Με την αρώνια μέλημα μου είναι να μπορέσω και σχετικά άμεσα μέσα στη χρονιά να αυξήσω την παραγωγή δηλαδή να φυτέψω επιπλέον κάποια φυτά για αύξηση της καλλιέργειας και πέρα από αυτό να μπορώ κάθε χρόνο να βγάζω ένα επιπλέον κωδικό με τα προϊόντα της αρώνιας. Και με τη φάρμα όσο βλέπω ότι είναι επισκέψιμη θέλω να μπορέσω να την αυξήσω σε έκταση και σε είδη ζώων δηλαδή να μπορώ κάθε χρόνο να παίρνω κάποιο νέο είδος ζώου ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία στα ζώα όπου μπορεί να έρθει και να δει ο επισκέπτης.

Διαβάστε επίσης  Οι άγνωστες αλπικές λίμνες στην Ελλάδα

Πιστεύεις ότι οι νέοι και γενικότερα ο σύγχρονος άνθρωπος είναι κοντά στη φύση και το περιβάλλον ή αν δεν είναι προσπαθεί να επιστρέψει σε ένα περισσότερο υγιεινό τρόπο ζωής;
Εγώ βλέπω μέσα από τις δράσεις μου σιγά σιγά οι νέες γενιές είναι κοντά στο περιβάλλον και έχουν μία ευαισθητοποίηση στα ζώα και στη φύση. Παρατηρούμε ότι έχει μειωθεί κατά πολύ η κακοποίηση των ζώων ενώ αν γίνει κάτι αμέσως παίρνει μεγάλη έκταση. Μέσα από τη φάρμα διαπιστώνω ότι οι νέοι έχουν μεγάλο ενδιαφέρον να δούνε και να γνωρίσουν τη φύση στη Λέσβο είτε είναι ξένοι είτε ντόπιοι. Ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για την καλλιέργεια της αρώνιας που αποτελεί ένα ιδιαίτερο προϊόν βιολογικό και ιδιαίτερα ευεργετικό για τον σύγχρονο άνθρωπο.

Βιο-αρώνια στη Σκάλα Συκαμνιάς, πηγή εικόνας: Σελίδα της Βιο-αρώνιας Λέσβου στο Facebook

Πιστεύεις ότι μπορείς μέσω δράσεων σου να βοηθήσεις στην τόνωση του τουριστικού τομέα του νησιού που έχει πληχθεί από τη προσφυγική κρίση του 2015 στο νησί της Λέσβου;
Θεωρώ ότι αυτό που κάνουμε εδώ με τη φάρμα και με τη Βιοαρώνια μπορεί έως ένα βαθμό να βοηθήσει και να τονώσει την τουριστική ανάπτυξη και προβολή του νησιού γιατί το νησί της Λέσβου έχει την ιδιαιτερότητα του να προσελκύει εναλλακτικό τουρισμό, πέραν του θρησκευτικού, γιατί είναι πολύ ιδιαίτερο στη φυσική του ποικιλομορφία καθώς μπορεί κανείς να συνδυάσει το βουνό με τη θάλασσα. Όλες αυτές οι εναλλακτικές δράσεις μπορούν να βοηθήσουν γιατί οι περισσότεροι τουρίστες που έρχονται στο νησί ψάχνουν κάτι διαφορετικό, ήσυχο κοντά στη φύση. Δεν αναζητούν το κοσμοπολίτικο στοιχείο που υπάρχει σε άλλα νησιά της Ελλάδας. Επομένως η δική μου δραστηριότητα είναι σε ένα μέρος που μπορεί να σταθεί ως κάτι εναλλακτικό και ήρεμο. Εκτός αυτού, η Λέσβος επλήγη αρκετά από τη προσφυγική κρίση, καθώς πέρασαν εκατομμύρια μεταναστών και προσφύγων με προβλήματα από τις χώρες του προσπαθώντας να περάσουν στην Ευρώπη. Μαζί με αυτούς τους ανθρώπους υπήρξαν στο νησί και εκείνοι που είτε εθελοντικά είτε για εργασία είδαν το νησί και ενθουσιάστηκαν από τις ομορφιές που έχει και από το πως ο κόσμος εδώ βοήθησε και ουσιαστικά σήκωσε στις πλάτες του ένα πολύ δύσκολο έργο τη στιγμή που η Ευρώπη ήταν απούσα. Αυτοί οι εθελοντές οι εργαζόμενοι κατά ένα ποσοστό προσπαθούν σταδιακά από το 2015 και έπειτα να βοηθήσουν στην τόνωση του τουριστικού τομέα του νησιού και να δείξουν σε όσους δεν έχουν βρεθεί εδώ ότι δεν αποτελεί αποθήκη ψυχών. Έχω γνωρίσει αρκετά τέτοια άτομα, τα οποία προτιμούν τον εναλλακτικό τουρισμό και επισκέφτηκαν και ενθουσιάστηκαν με την δράση της φάρμας και της καλλιέργειας μου οπότε μπορώ να πω πως συμβάλω βάζοντας το λιθαράκι μου στην τόνωση του τουριστικού τομέα του νησιού.

Φάρμα Καριοφύλλη
Πηγή: facebook.com/farmakariofylli

Θέλεις να στείλεις κάποιο μήνυμα για εκείνους που υποστηρίζουν ότι η Λέσβος δεν αποτελεί πλέον τουριστικό προορισμό;
Η Λέσβος έχει καταφέρει να διατηρήσει την αυθεντικότητα της σε πολλούς τομείς όπως στις παραδόσεις, στα ήθη-έθιμα με τις εκατοντάδες διαφορετικές πολιτιστικές της εκδηλώσεις και στη φύση, η οποία διατηρεί την παρθένα φυσική της ομορφιά. Θεωρώ ότι έχει πολλά να δείξει καθώς έχει πολλές παραλίες, έχει απίστευτη γαστρονομία και σε κρέας και σε ψάρι και δραστηριότητες που μπορεί κάποιος να κάνει ξεκινώντας από τη νότια Λέσβο στην Αγιάσο, στη Γέρα, στο Πλωμάρι, εξερευνώντας τη δυτική πλευρά του νησιού με το μοναδικό απολιθωμένο δάσος, και φτάνοντας στη δική μας περιοχή στη βόρεια Λέσβο. Ειδικότερα στη βόρεια Λέσβο μπορείς να δεις την ομορφιά από την εναλλαγή βουνού-θάλασσας. Ο Λεπέτυμνος είναι το πιο ψηλό βουνό του νησιού και είναι ακριβώς πάνω στη θάλασσα. Μπορεί να δει κανείς ακόμη ηφαιστειογενή εδάφη, να παρατηρήσει τη μεγάλη ποικιλία σε βότανα και σε άγρια είδη μέλισσας και την ιδιόμορφη και πλούσια βλάστηση. Όλα αυτά μπορούν να συντελέσουν στη δημιουργία ενός εναλλακτικού προορισμού που μπορεί να έρθει κάποιος να δει και να γεμίσει σε εμπειρίες, γεύσεις και εικόνες. Τώρα αν κάποιοι δεν έχουν έρθει ή θεωρούν ότι το νησί είναι κάτι που δεν έχει πράγματα να δείξει αυτό που μπορώ εγώ να τους πω είναι ότι ελάτε, δείτε, ζήστε τον αέρα του νησιού και θα είναι δικό σας το συμπέρασμα.

Advertising

 

Επισκεφτείτε τους παρακάτω συνδέσμους για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Φάρμα Καριοφύλλη:

Φάρμα Καριοφύλλη site: http://openfarm.gr/farms/ktima-kariofyllis-eco-farm/

Φάρμα Καριοφύλλη facebook: https://www.facebook.com/farmakariofylli/?epa=SEARCH_BOX

Βιοαρώνια Λέσβος site: http://www.bio-aronia-lesvos.gr/

Advertising

Βιοαρώνια Λέσβος facebook: https://www.facebook.com/bioaronialesvos/?epa=SEARCH_BOX

 

Πηγές φωτογραφικού υλικού:

  • bio-aronia-lesvos.gr
  • openfarm.gr/farms/ktima-kariofyllis-eco-farm
  • facebook.com/bioaronialesvos
  • facebook.com/farmakariofylli

Γεννήθηκα στην Αθήνα, αλλά κατάγομαι από τη Λέσβο. Είμαι απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής του ΑΠΘ. Mου αρέσουν τα ταξίδια, ακούω πολύ συχνά ραδιόφωνο και αγαπώ το ποδόσφαιρο και γενικά τον αθλητισμό. Αυτή τη χρονική περίοδο βρίσκομαι στη Σουηδία για αναζήτηση εργασίας.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η θέση της γυναίκας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία

Η θέση της γυναίκας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν λιτή και

Πλασματική διαταραχή: Ορισμός και διαγνωστικά κριτήρια

Το παρόν άρθρο Το παρόν άρθρο, με τίτλο Πλασματική διαταραχή: