Στη σημερινή μας συνέντευξη συναντήσαμε και μιλήσαμε με τον δημιουργό της σελίδας Lesvos Magic Adventure και συγγραφέα βιβλίων ταξιδιωτικού περιεχομένου, Mats Randow. O Mats Randow μίλησε στο maxmag για το βιβλίο του, για τις προτιμήσεις του τουριστικού κοινού της Σουηδίας, για την κρίση στην Ελλάδα, τη βασική διαφορά Ελλάδας-Σουηδίας και τα μελλοντικά του σχέδια.
Επιμέλεια συνέντευξης: Λευτέρης Μαργαρίτης
Πες μας λίγα λόγια για εσένα για να σε γνωρίσουμε καλύτερα.
Το όνομα μου είναι Mats Randow και κατάγομαι από τη Σουηδία. Θα έλεγα ότι μου αρέσουν πολύ τα ταξίδια οπότε και θα μου έδινα το χαρακτηριστικό του διαρκούς ταξιδιώτη που πάντα τον ενδιέφερε η ζωή στην ύπαιθρο και ειδικότερα η ενασχόληση με την πεζοπορία μέσα στη φύση και τα βουνά ενώ σαν ιδιαίτερο ενδι εία μπορεί κάποιος να αποκτήσει μία πρώτη εικόνα για εμένα.
Ποιος ήταν ο λόγος που αποφάσισες να ταξιδέψεις στη Λέσβο;
Στη Λέσβο πρωτοήρθα τον Μάιο του 2016. Η σύζυγος μου εργαζόταν ως εθελοντής με πρόσφυγες στη Λέσβο και μου είπε για την υπέροχη φυσική, σχεδόν ανεκμετάλλευτη, ομορφιά του νησιού και τις πολλές διαφορετικές πεζοπορικές διαδρομές. Τα λόγια της αυτά, μου προξένησαν μεγάλο ενδιαφέρον και μου κίνησαν την περιέργεια να δω εγώ ο ίδιος. Βλέποντας με τα ίδια μου τα μάτια τα φυσικά τοπία του νησιού μπορώ να πω ότι μου άρεσε πολύ το φυσικό περιβάλλον πράγμα που το αποδεικνύει η συγγραφή του βιβλίου μου. Πέρα από το βιβλίο έχω διοργανώσει αρκετές πεζοπορικές εξορμήσεις για ξένους κυρίως επισκέπτες στη Λέσβο αποτελώντας τον ξεναγό θα μπορούσες να πεις.
Ασχολείσαι με τη συγγραφή γενικότερα και αν όχι τί ήταν αυτό που σε έκανε να γράψεις για τη Λέσβο;
Είχα πολλές σημειώσεις σχετικά με τις πεζοπορίες και τις εκδρομές μου στη Λέσβο στον προσωπικό μου υπολογιστή και στη φωτογραφική μου μηχανή και σκέφτηκα να τις χρησιμοποιήσω για να φτιάξω έναν οδηγό. Σε ένα επόμενο βήμα ήρθα σε επαφή με ένα εκδοτικό οίκο βιβλίων στη Σουηδία για να μάθω εάν θα μπορούσα να κάνω πράξη το εγχείρημα μου αυτό. Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αφού γινόταν να εκδοθεί το βιβλίο μου βρέθηκα σε ένα ρόλο που στα χνάρια του έμπαινα για πρώτη φορά και μου αρέσει πολύ.
Πόσο καιρό σου πήρε να ολοκληρώσεις το βιβλίο σου; Ποιες ήταν οι δυσκολίες σε αυτή τη διαδικασία; Τί περιλαμβάνει;
Μου πήρε ένα χρόνο για να ολοκληρώσω το βιβλίο και να υποβάλω όλο το υλικό στον εκδoτικό οίκο. Ως το πρώτο μου βιβλίο, μου ήταν κάπως δύσκολο να βρεθεί μια καθαρή δομή. Πήρα ορισμένα ταξιδιωτικά βιβλία από τον εκδοτικό οίκο και τα μελέτησα για να πάρω μία ιδέα για το πώς θα έπρεπε να γράψω τον δικό μου ταξιδιωτικό οδηγό με τον δικό μου τρόπο χωρίς φυσικά να αντιγράψω το στυλ από άλλους συγγραφείς. Το τελικό αποτέλεσμα του βιβλίου μου λοιπόν σας δίνει μια γενική εικόνα της Λέσβου και αρκετά λεπτομερείς περιγραφές πεζοποριών και εκδρομών με χάρτες και αρκετές εικόνες. Ως ”μπόνους” στο βιβλίο, έχω συμπεριλάβει μια πεζοπορία και αρκετές εκδρομές στα γειτονικά νησιά της Λήμνου και της Χίου.
Το βιβλίο αποτελεί έργο ατομικό ή βοήθησαν σε αυτό και άλλα άτομα;
Το βιβλίο αποτελεί δική μου προσωπική δουλειά έπειτα από επίσκεψη των χώρων που αναφέρονται και διεξοδική έρευνα για το να γραφτεί με τον κατάλληλο τρόπο. Περιλαμβάνει όλα όσα είδα με τα μάτια μου και μπόρεσα να αποτυπώσω στις σημειώσεις μου και στη φωτογραφική μου μηχανή. Φυσικά πρέπει να αναφέρω και τη βοήθεια που μου παρείχαν φίλοι που γνώρισα στη Λέσβο και οι οποίοι με βοήθησαν να επισκεφτώ κάποια από τα μέρη αυτά αλλά και μου έλυσαν τυχόν απορίες που είχα. Τα άτομα αυτά έχουν ξεχωριστή θέση μέσα στο βιβλίο στο κομμάτι των ευχαριστιών στο τέλος αυτού.
Ποιο είναι το αγαπημένο σου μέρος ή μέρη στη Λέσβο;
Έχω πολλά αγαπημένα μέρη στη Λέσβο, γι ‘αυτό και είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις ένα. Η Λέσβος προσφέρει τόσους πολλούς διαφορετικούς χαρακτήρες. Για μερικούς το καλύτερο μέρος αποτελεί το χωριό της Αγιάσου στους πρόποδες του βουνού Όλυμπος με τις αμέτρητες καστανιές, για άλλους πάλι το βουνό του Λεπέτυμνου με το ομώνυμο χωριό και κοντά τη Συκαμνιά και το επίνειο της, τη Σκάλα Σκαμνιάς που αποτελεί ένα όμορφο παραθαλάσσιο χωριό. Υπάρχει και ο Μόλυβος με το μαγευτικό του κάστρο και τα γραφικά του σοκάκια, στα οποία μου αρέσει να περιπλανιέμαι και ”να χάνομαι”. Στα δυτικά της Λέσβου πάλι το τοπίο παρουσιάζει μία άγρια ομορφιά με τα ανάγλυφα ηφαιστειακά του τοπία, το Σίγρι με το μοναδικό απολιθωμένο δάσος του και τη Σκάλα Ερεσσού με την χαλαρή της ατμόσφαιρά που σε ταξιδεύει.
Υπάρχει κοινό στη Σουηδία που του αρέσει να ταξιδεύει στην Ελλάδα για να πάρει μέρος σε πεζοπορικές διαδρομές και εκδρομές;
Πολλοί Σουηδοί ταξιδεύουν στην Ελλάδα για πεζοπορία, τόσο στην ηπειρωτική χώρα όσο και στα νησιά. Η Λέσβος είναι ένας προορισμός που τολμώ να πω δεν είναι ο πρώτος στον οποίο θα πάει ένας Σουηδός. Γι’ αυτό το λόγο και ελπίζω ότι ο ταξιδιωτικός μου οδηγός μπορεί να προκαλέσει το ενδιαφέρον περισσότερων Σουηδών να ανακαλύψουν τη φύση και τον πολιτισμό στο νησί της Λέσβου.
Έζησες και ζεις ανά διαστήματα στην Ελλάδα. Ποια είναι η γνώμη σου για την κρίση στην Ελλάδα;(Οικονομική-κοινωνική-προσφυγική)
Η Ελλάδα βρίσκεται εδώ και αρκετά χρόνια σε σοβαρή οικονομική κρίση και το παρατήρησα όχι μόνο στη Λέσβο αλλά και σε πολλά άλλα μέρη, τα οποία επισκέφτηκα στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα θα μπορούσα να πω ότι η κρίση φαίνεται από το γεγονός ότι πολλοί νέοι φεύγουν στο εξωτερικό καθώς τους είναι πολύ δύσκολο να δημιουργήσουν ένα ευοίωνο μέλλον στην Ελλάδα. Γίνονται αρκετές διαδηλώσεις και απεργίες ενώ παρατήρησα μία δυσπιστία του ελληνικού λαού απέναντι στην κυβέρνηση. Αυτό καθιστά πιο δύσκολο για τη χώρα να βγει από την κρίση όταν δεν υπάρχει κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα καλείται να να αντιμετωπίσει και τη προφυγική κρίση. Αισθάνομαι ότι η Ευρώπη έχει περιορίσει την πρσφυγική κρίση στην Ελλάδα, κάτι το οποίο δεν είναι σωστό και δεν πρέπει να λειτουργεί έτσι. Δεν πρέπει να αφήσουμε την Ελλάδα να φέρει μόνη στις πλάτες της την προσφυγική αυτή κρίση.
Μπορείς να μας αναφέρεις ομοιότητες και διαφορές μεταξύ Σουηδών και Ελλήνων;
Νομίζω ότι είναι ευκολότερο να δούμε τις διαφορές παρά τις ομοιότητες. Μία από τις μεγαλύτερες διαφορές που παρατηρώ όσο είμαι στην Ελλάδα σε σχέση με τη Σουηδία είναι ο τρόπος οργάνωσης της δημόσιας ζωής και των υπηρεσιών που παρέχονται μεταξύ των δυο χωρών. Από προσωπική μου γνώση θεωρώ ότι στη Σουηδία επικρατεί καλύτερη-αυτηρότερη οργάνωση κάτι το οποίο υπάρχει και στην Ελλάδα αλλά σε μικρότερο βαθμό. Η ζωή στην Ελλάδα για ένα Σουηδό που δεν πάει απλά για διακοπές αλλά για να ζήσει εκεί μπορεί να του αφήσει αρνητική εικόνα. Οι Έλληνες γεννιούνται και συνηθίζουν να ζουν μέσα σε κλίμα άγχους και μερικής οργάνωσης και έτσι μπορούν να το χειρίζονται καλύτερα σε σχέση με εμένα που προέρχομαι από ένα διαφορετικό πολιτισμικό περιβάλλον και έχω ζήσει κάποια χρόνια σε άλλη χώρα.
Πέραν αυτού μου αρέσουν και τα δύο μέρη. Μου αρέσει και το να είμαι σπίτι μου στη Σουηδία στον σκανδιναβικό τρόπο οργάνωσης και ηρεμίας αλλά και από την άλλη να είμαι στην Ελλάδα ζώντας τον έντονο μεσογειακό τροπο ζωής. Το ιδανικό είναι κάπου στη μέση.
Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον;
Επιστρέφω στη Λέσβο στα μέσα Δεκεμβρίου για μια εβδομάδα και θα επισκεφτώ κάποιους φίλους αφιερώνοντας λίγο χρόνο κάνοντας κάποιες εκδρομές μπορεί ακόμη και πεζοπορίες. Με τον εκδοτικό οίκο, με τον οποίο συνεργάζομαι θα προχωρήσω στη συγγραφή δυο ακόμη βιβλίων. Αυτή τη στιγμή, είμαι στο τέλος του πρώτου από τα δυο, που έχει ως θέμα του την Κρήτη, στην οποία έχω ταξιδέψει για ένα χρόνο πραγματοποιώντας αρκετές πεζοπορίες και εκδρομές. Στις αρχές του επόμενου έτους θα ταξιδέψω στην Κύπρο για το επόμενο βιβλίο. Ταυτόχρονα, γράφω στο blog μου, όπου μπορείτε να ακολουθήσετε τις περιπέτειές μου και να διαβάσετε για το τι συμβαίνει πίσω από τις σκηνές όταν επισκέπτομαι τα διάφορα μέρη. Και που ξέρετε ίσως τύχει να κάνουμε και κάποια πεζοπορία στο μέλλον μαζί…
πηγές εικόνων:
- facebook.com/LesvosMagicAdventure/
- facebook.com/explore.more.se/
Βρείτε τον Mats Randow εδώ: https://www.facebook.com/mats.randow
Επισκεφτείτε το blog του Mats Randow εδώ: nouw.com/exploremore