Κλεονίκη Δεμίρη: “Μαγική συνταγή και όλα θα πάνε μια χαρά”

Η Κλεονίκη Δεμίρη με τη Μαγική Συνταγή που  είναι ο πρώτος προσωπικός δίσκος της, ο οποίος  μόλις κυκλοφόρησε από το Μετρονόμος είναι η σημερινή καλεσμένη μας στη στήλη των συνεντεύξεων. Τι είναι η μαγική συνταγή;Μια συνταγή φτιαγμένη από πολλά υλικά, όπως βαλς, τάγκο, μποσανόβα, χασάπικο, τσα-τσα και μπαλάντα.

Ένα από τα τραγούδια αυτής της συλλογής είναι το «Όλα θα πάνε μια χαρά». Ένα τραγούδι λουσμένο από φως και αισιοδοξία, σε στίχους και μουσική της Κλεονίκης Δεμίρη, που ήρθε να μας θυμίσει ότι πάντα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι.

Μια νέα μέρα έρχεται το βλέπεις
κάτι καλό θα σου συμβεί στα ξαφνικά
τότε θα λες μα κοίτα πως γυρνά η τύχη
και της ζωής μας πως αλλάζει η ζαριά

Η Κλεονίκη Δεμίρη νιώθει συγκίνηση και παίρνει δύναμη όταν τραγουδά Μίκη Θεοδωράκη και αισθάνεται τυχερή για τη συνεργασία τους.

Επιμέλεια συνέντευξης: Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

“Μαγική συνταγή” ο πρώτος σας προσωπικός δίσκος που μόλις κυκλοφόρησε. Μιλήστε μας για αυτή τη δουλειά.

Αυτή η δουλειά προετοιμαζόταν περίπου τρία χρόνια γράφοντας στο στούντιο και ψάχνοντας για καινούριο υλικό. Κάποιες περιόδους απλά σταματούσα και άκουγα τί έχω κάνει μέχρι εκείνη τη στιγμή… Ολοκληρώθηκε τον Οκτώβρη του 2019 και κυκλοφόρησε στο τέλος Δεκεμβρίου του 2019. Είναι η αλληλεπίδραση όλων αυτών των συναυλιών και των συναντήσεων με φίλους δημιουργούς τα τελευταία χρόνια τη πορείας μου. Είχα την τύχη να συνεργαστώ με συνθέτες και στιχουργούς που θαυμάζω και να μου εμπιστευτούν τα τραγούδια τους. Μίκης Θεοδωράκης, Νίκος Πλατύραχος, Γιάννος Αιόλου, Γιώργος Καγιαλίκος, Νίκος Πιτλόγλου, Βιργίνια Καραγιώργου, Κώστας Φασουλάς, Ανδρέας Ταρνανάς, Όλγα Μιχελή, Βασίλης Σπανός, Θάνος Ζήσης, Κατερίνα Καναβούρα, Μακάριος Σιγάλας, Σοφία Καμαγιάννη – που μελοποιεί Κωστή Παλαμά. Σημαντικό ρόλο σε αυτή τη δουλειά επίσης έχουν οι μουσικοί του δίσκου που με βοήθησαν με το παραπάνω σε δυσκολίες που συνάντησα. Τους ευχαριστώ όλους. Αυτός ο δίσκος είναι μια συνταγή από διάφορα και διαφορετικά μεταξύ τους τραγούδια και με βοήθησε να γνωρίσω και άλλες δικές μου δυνατότητες.

Όλα θα πάνε μια χαρά” Τραγουδάτε. Είστε αισιόδοξος άνθρωπος;

Ναι, είμαι αισιόδοξη γενικά! Φυσικά περνάω περιόδους δυσκολίας όπως όλοι μας, αλλά δεν το βάζω εύκολα κάτω. Είμαι αυτό που λέει και το τραγούδι μου! Μια νέα μέρα έρχεται… Κάποια στιγμή όταν όλα δεν πάνε καλά, σιγουρά θα έρθει μια μέρα που ο τροχός θα γυρίσει και η ζωή θα τα φέρει, αν όχι όπως ακριβώς τα θέλουμε, πάντως κοντά σ’ αυτό που θέλουμε, αρκεί να το προσπαθήσουμε.

Διαβάστε επίσης  Μουσικοθεραπεία

“Μια νέα μέρα έρχεται το βλέπεις
Κάτι καλό θα σου συμβεί στα ξαφνικά
Τότε θα λες για κοίτα πώς γυρνά η τύχη
Και της ζωής μας πώς αλλάζει η ζαριά.”

“Μενεξεδένια τα βουνά” του Μίκη Θεοδωράκη, ένα διαμάντι. Πώς αισθάνεστε όταν τραγουδάτε έναν τόσο μεγάλο συνθέτη;

Ο Μίκης για μένα και για πολλούς μουσικούς είναι ένας κόσμος ολόκληρος! Τα ερωτικά τραγούδια του Μίκη για μένα έχουν τεράστιο ενδιαφέρον. Αυτό που μπορώ να πω ότι νοιώθω όταν τραγουδάω Μίκη Θεοδωράκη είναι δύναμη και μεγάλη συγκίνηση.

 

Τι σας έσπρωξε στη μουσική; Τι σας μάγεψε σ αυτή την τέχνη;

Η επιθυμία μου να εκφράσω όσα δεν μπορώ να πω με άλλο τρόπο. Να επικοινωνήσω με ανθρώπους που ίσως να μη μου δοθεί ποτέ η εύκαιρα να γνωρίσω, να ταξιδέψω παντού μέσα από τα τραγούδια και ας μην καταφέρω να βρεθώ στην πραγματικότητα ποτέ σε αυτά τα μέρη, να νοιώθω πάντα 20 χρονών. Είναι λίγα;


Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για σας για να σας γνωρίσουμε;

Κάνω προσωπικές παραστάσεις εντός και εκτός Ελλάδας, οργανώνω τις συναυλίες μου, ψάχνω συνεχώς για νέες συνεργασίες, πηγαίνω για τρέξιμο όταν βρίσκω χρόνο, μου αρέσει να βγαίνω στο κέντρο τη Αθήνας και να γνωρίζω νέα μέρη, αλλά πολύ και στην γειτονιά μου στο Παγκράτι, μου αρέσει να γνωρίζω νέους φίλους, έχω κόλλημα με κάποια νησιά στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα και αγαπάω τρελά το καλοκαίρι.

μαγική συνταγήΠοια είναι τα μουσικά σας σχέδια;

Συναυλίες εντός και εκτός Ελλάδας που τώρα προσπαθώ να προγραμματίσω και να τραγουδήσω τα τραγούδια του νέου μου δίσκου και όχι μόνο.

Πώς βλέπετε σήμερα τα πράγματα στη μουσική σκηνή;

Διαβάστε επίσης  Τραγούδια με κοινωνικό μήνυμα

Μεγάλη κουβέντα… Πρέπει το κοινό να ψάξει τους νέους καλλιτέχνες και τα ραδιόφωνα να παίξουν νέο υλικό. Να ανοίξουμε γενικότερα όλοι και να σταματήσουμε να υπερεκτιμάμε το μέτριο…

Έχετε μελλοντικά μουσικά σχέδια μετά τη μαγική συνταγή;

Πολλά και νέες ιδέες συνέχεια! Για τις επόμενες δισκογραφικές δουλειές μου και για συνεργασίες. Θα δείξει ο χρόνος.

Σας ευχαριστώ πολύ!

μαγική συνταγήΚλεονίκη Δεμίρη

Η Κλεονίκη Δεμίρη γεννήθηκε στη Λάρισα, σπούδασε τραγούδι στη τάξη της Αγγέλας Λαλαούνη και πήρε το δίπλωμα της με άριστα παμψηφεί και πρώτο βραβείο. Έχει μελετήσει τραγούδι με τη Μίσα Ικεούτσι και την Μέχτχιλντ Σταματάκη. Κατέχει πτυχία Αρμονίας και Αντίστιξης και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τον Αντώνη Κοντογεωργίου στην Ελλάδα και με την Varena Schweizer στη Ιταλία.

Είναι μέλος της χορωδίας της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΡΤ) από το 2000 και υπήρξε μέλος της Χορωδίας του Ελληνικού Φεστιβάλ καθώς και του συνόλου Λυρικών Καλλιτεχνών του Παναγή Μπαρμπάτη.

Έχει τραγουδήσει σε όλη την Ελλάδα σε πληθώρα μουσικών φεστιβάλ (Αισχύλεια, Φεστιβάλ Ρεματιάς στο Χαλάνδρι, Παλαιού Φαλήρου, Ζάππειο Μέγαρο,Μοιυσείο Ακρόπολης, Φεστιβάλ Ίχνη Μεσογείου στα Χανιά, Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου, Ιπποκράτεια στην Κω, Ηραία-Πυθαγόρεια στην Σάμο, Λάρισα, Καρδίτσα, Βόλο, Θεσσαλονίκη, Φεστιβάλ Νάξου, Φεστιβάλ Άργους-Μυκηνών, Πάρου, Πάτμου, Νισύρου, Κέας, Σίφνου, Ναύπλιο,Αίγινα,Ψυχικό,Ξάνθη, Μήλος, Κέρκυρα, Ανδρος, SummERTime 2017 και 2018 , Κάλυμνος, Λαμία, Σέριφος κ.α.) και σε πολλές μουσικές σκηνές και θέατρα της Αθήνας με ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο, καθώς επίσης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, στο θέατρο Βadminton και στο εξωτερικό (Παρίσι, Αμμάν της Ιορδανίας, Φλωρεντία, Μόντρεαλ, Βρυξέλλες, Τίρανα κ.α.). Συμμετείχε επίσης στην όπερα “Ορέστεια” του Γιάννη Ξενάκη στο Montpelier ως μια από τις τρεις κορυφαίες (Θέατρο “Opera Berlioz”).


Έχει τραγουδήσει στην τηλεόραση της ΕΡΤ κι έχει πραγματοποιήσει ραδιοφωνικές συναυλίες σε απεθείας μετάδοση στο Δεύτερο και στο Τρίτο πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας με τον κύκλο τραγουδιών “Για την Ελένη” και “Μεγάλο Ερωτικό” του Μάνου Χατζιδάκι καθώς με τραγούδια Ελλήνων συνθετών και τραγούδια από τη Μεσόγειο και τάνγκο. Επίσης τραγούδησε στις καλοκαιρινές παραστάσεις της ΕΡΤ “SumERTime 2017” με τους “Τangarto Quintet” και στο “SumERTime 2018″ συναυλία αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι σε απευθείας μετάδοση από την τηλεόραση της ΕΡΤ και το ραδιόφωνο, παρουσιάζοντας ολόκληρη την εκδήλωση επίσης. 

Διαβάστε επίσης  Γυναίκες μουσικοί που αξίζουν περισσότερη αναγνώριση(pt 2)

Συμμετέχει με τέσσερα τραγούδια στον δίσκο με τίτλο “Ο Νοέμβρης των ματιών της”, σε μουσική του Απόλλωνα Κουσκουμβεκάκη, που αναδείχθηκε σε έναν από τους καλύτερους δίσκους του 2014, σύμφωνα με τις κριτικές.
Έχει τραγουδήσει στο soundtrack της ταινίας “Χειμωνιάτικη Νοσταλγία” σε μουσική Γιάννου Αιόλου και έχει ηχογραφήσει για τη θεατρική παράσταση “Angels’ Footsteps” (Ιταλία) σε μουσική Γιάννου Αιόλου επίσης.

Συνεργάζεται με τους πιανίστες Γιώργο Τσοκάνη, Νεοκλή Νεοφυτίδη και Αχιλλέα Γουάστωρ, με τους μαέστρους Δημήτρη Μπουζάνη και Στάθη Σούλη και με τους συνθέτες Νίκο Πλατύραχο(συναυλίες), Σοφία Καμαγιάννη (συναυλίες), Γιάννο Αιόλου, Δημήτρη Μαραμή( συναυλίες στην Βιβλιοθήκη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών κια σε άλλες πόλεις), Βιργινία Καραγιώργου , Γιώργο Κωνσταντινίδη,μεταξύ άλλων.

Επίσης συνεργάστηκε με τον συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου σε ραδιοφωνική συναυλία τραγουδώντας απόσπασμα από τον κύκλο “Ο άνθρωπος που του πήραν τον ίσκιο” σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη και με τον διεθνούς φήμης πιανίστα μαέστρο και συνθέτη Βασίλη Τσαμπρόπουλο στη συναυλία κινηματογραφικής μουσικής της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ με μεγάλη επιτυχία.

όλα θα πάνε μια χαράΈχει συνεργαστεί αρκετές φορές με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, με τους “Τangarto Quintet”, τoυς Athens Tango Εnsemble, την Λαική Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης, καθώς και με πολλά άλλα μουσικά σχήματα της Ελλάδας.

Συμμετείχε στη συναυλία του Διονύση Σαββόπουλου στο Ζάππειο Μέγαρο και βρέθηκε επί σκηνής μαζί με την Φωτεινή Βελεσιώτου και την Μιρέλα Πάχου επίσης. Έχει βρεθεί επίσης επί σκηνής με την Σοφία Παπάζογλου και τον Γεράσιμο Ανδρεάτο στα πλαίσια της συνεργεσίας της με την Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης.

Τον Δεκέμβριο του 2018 κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Μετρονόμος και ψηφιακά τα δύο νέα τραγούδια της σε μουσική Γιάννου Αιόλου και Σοφίας Καμαγιάννη.

Στο τέλος του 2019 κυκλοφόρησε το προσωπικό της alboum με 14 τραγούδια και τον τίτλο “Μαγική συνταγή”. Μία συλλογή με τραγούδια αξιόλογων δημιουργών. Έχει προγραμματίσει επίσης μία σειρά από παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Βρείτε την Κλεονίκη Δεμίρη στο Facebook εδώ

Στοο Instagram εδώ

Ακούστε ολόκληρο το άλμπουμ εδώ

Βασιλική Ευαγγέλου- Παπαθανασίου
Γεννήθηκα ένα φθινόπωρο στην πιο καυτή πόλη της Κεντρικής Ελλάδας. Πρώτος μου έρωτας ήταν τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Από τότε, δε σταμάτησα να σχηματίζω μ' αυτά λέξεις, προτάσεις, δίνοντας δύναμη και ψυχή στο άδειο χαρτί. Τη γλώσσα μου δώσανε ελληνική κι αυτή θα κρατήσω.
Φιλόλογος και αρθρογράφος σε ηλεκτρονικά περιοδικά στην πραγματική ζωή, αλλά στα όνειρα μου ζωγράφος στη Μονμάρτη.
Σε ένα καλό βιβλίο και στη θέα της θάλασσας βρίσκω την απόλυτη γαλήνη.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Οι ψάθινες τσάντες είναι το απόλυτο καλοκαιρινό αξεσουάρ.

Οι ψάθινες τσάντες, ιδιαίτερα δημοφιλείς τους καλοκαιρινούς μήνες, αποτελούν

Αφιέρωμα στον συγγραφέα Νίκο Γιαννακόπουλο

Τον συγγραφέα, Νίκο Γιαννακόπουλο τον γνωρίσαμε μέσα από τις εκδόσεις