Λητώ Τσακίρη Παπαθανασίου: «Τίποτε δεν μας χαρίζεται σε αυτή τη ζωή, τα πάντα ο άνθρωπος τα κατακτά με κόπο»

Λητώ Τσακίρη Παπαθανασίου

Η Λητώ Τσακίρη Παπαθανασίου είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης Βόλου με ειδίκευση στην ψυχική υγεία και την ειδική αγωγή. Η Λητώ Τσακίρη Παπαθανασίου διαθέτει μια πλούσια συγγραφική καριέρα στο παιδικό βιβλίο. Τα βιβλία της έχουν αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους. Το πρώτο της με τίτλο «Η Ζιζή, η λαγουδίνα και η μικρή της μπαλαρίνα» κυκλοφόρησε το 2013.

Η Λητώ Τσακίρη Παπαθανασίου μίλησε στο Maxmag μεταξύ άλλων για την επανέκδοση του πρώτου της βιβλίου το οποίο κυκλοφορεί στις 20 Μαρτίου, για την σχέση της με τα παιδιά και για τα μελλοντικά της σχέδια.

Επιμέλεια συνέντευξης: Μαρία Αντωνίου

Κυρία Τσακίρη σας ευχαριστούμε για την αποδοχή της συνέντευξης και σας καλωσορίζουμε και πάλι στο Maxmag. Αυτό το διάστημα σας βρίσκουμε σε μια πολύ παραγωγική περίοδο της ζωής σας, καθώς επανεκδίδεται με νέα εικονογράφηση, κείμενα και τραγούδι το πρώτο σας βιβλίο με τίτλο «Η Ζιζή, η λαγουδίνα και η μικρή της μπαλαρίνα», το οποίο είχε κυκλοφορήσει πρώτη φορά  το 2013. Μιλήστε μας για αυτή την επανέκδοση.

Σας ευχαριστώ θερμά για την τιμητική πρόσκληση στο Maxmag για να κουβεντιάσουμε συντροφιά σχετικά με τα μουσικά μου παραμύθια και τη συγγραφική μου πορεία. Ως αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν αισίως 15 βιβλία μου. Όλα υπό την αιγίδα του Ομίλου για την Unesco Πειραιώς και Νήσων και εγώ με χαρά ανήκω στο Τμήμα Παιδιού του Ομίλου στηρίζοντας όσο μπορώ το θεάρεστο έργο του. Τον τελευταίο χρόνο, κυκλοφόρησαν δύο καινούρια μου βιβλία, όμως θεωρήσαμε ότι επιβάλλονταν να επανεκδοθεί και το πρώτο μου πολύ πετυχημένο συγγραφικό πόνημα, γιατί ζητούνταν εδώ και χρόνια από γονείς και εκπαιδευτικούς.

Έχει προετοιμαστεί, λοιπόν, η ανανεωμένη έκδοση με νέο κείμενο, νέο τραγούδι, σε στίχους δικούς μου και μουσική της Ανδρεάνας Ράπτη, που  με την υπέροχη εικονογράφηση της Λιάνας Δενεζάκη είμαι σίγουρη ότι θα αγαπηθεί πολύ!!! Η επίσημη ημέρα κυκλοφορίας του βιβλίου, είναι η 20η Μαρτίου του 2023. Το υλικό του εκτός από την ψυχογραφική ιστορία για την πολύτιμη σχέση γονέων – παιδιών, δίνει την ευκαιρία σε γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικούς να δουλέψουν με τους μικρούς μου φίλους στο συμπληρωματικό υλικό του βιβλίου την έννοια του ρυθμού, ώστε να μεγαλώσουν άνθρωποι που θα αντιλαμβάνονται τι μπορούν να υλοποιήσουν και σε πόσο χρόνο. Το βιβλίο αυτό επίσης φιλοξενεί τις καρτέλες αφοράς που δημιούργησα για τα «Μουσικά Όργανα» που μαζί με τα ηχητικά αρχεία μου, μαθαίνουν ευχάριστα στα παιδιά τους ήχους όλων των μουσικών οργάνων, αλλά και τη μορφολογία τους.

Advertisements
Ad 14

Τι αποτέλεσε βασική πηγή έμπνευσης σας για τη δημιουργία της ιστορίας της «Ζιζής της λαγουδίνας»;

Η Ζιζή έτυχε να είναι το πρώτο βιβλίο μου που επέλεξε η τότε εκδότρια μου να κυκλοφορήσει. Θέλω να σας πω ότι όλα τα γραφόμενά μου αυτά τα χρόνια, στρέφονται γύρω από τις σχέσεις γονέων – παιδιών. Έχουνε γραφτεί μετά από μελέτη και παρακολούθηση συμπεριφορών, των μικρών μαθητών μου, καθώς και συνηθειών και προτύπων που υφίστανται στη σύγχρονη κοινωνία και επηρεάζουν τις σχέσεις γονέων – παιδιών. Αυτά αποτελούν τις πηγές έμπνευσης μου.

Διαβάστε επίσης  Ένα Μόνο Γράμμα της Έλενας Παπαδοπούλου

Η κυρία Ζιζή και ο σύζυγος της, ο κύριος Λέανδρος έχουν μια μικρή κόρη, την Ρέα η οποία έχει τα δικά της όνειρα για τη ζωή της. Πως μπορούν οι γονείς να καταλάβουν τα όνειρα των παιδιών τους αλλά και τα παιδιά να επικοινωνήσουν σε αυτούς τις δικές τους φιλοδοξίες;

Όλοι οι γονείς οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι ο ρόλος μας επιβάλλει σεβασμό στα θέλω και τα μπορώ του νέου ανθρώπου που φέρνουμε στη ζωή. Τα παιδιά μας δεν μας ανήκουν, είναι ξεχωριστοί άνθρωποι με δική τους μοναδική προσωπικότητα την οποία πρέπει να φροντίσουμε να ξεδιπλωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με διάλογο, καλή διάθεση και πολλή αγάπη. Το παραμύθι της Ζιζής απευθύνεται πρώτα σε όλους τους γονείς, γιατί όλοι οφείλουμε να καταλάβουμε ότι το να είσαι γονιός είναι ένα σχολείο δια βίου μάθησης, κάθε μέρα πρέπει να αφουγκραζόμαστε, να συνεννοούμαστε, να κατανοούμε και να προχωράμε με θετικό πρόσημο την πολύτιμη σχέση με τα παιδιά μας.

Όταν λειτουργεί ο εγωισμός μας, αυτή η σχέση κινδυνεύει να καταστραφεί, ενώ μέσα από την υποκειμενικότητα μας και το πείσμα μας να γίνει το δικό μας, άθελα μας προετοιμάζουμε προσωπικότητες αδύναμες, οι οποίες δεν μπορούν να αναλάβουν τις ευθύνες της ζωής γιατί εμείς επιβάλλαμε τα δικά μας θέλω χωρίς να τους ακούσουμε και να τους ωθήσουμε να ενεργοποιηθούν λαμβάνοντας πρωτοβουλίες.

Θα μεταφερθούμε για λίγο σε ένα πιο ρεαλιστικό πλαίσιο έξω από τον κόσμο του παραμυθιού. Οι γονείς μπορούν να σταθούν εμπόδιο στα όνειρα των παιδιών τους και να καταπατήσουν τα συναισθήματά τους και πως γίνεται να αποφευχθεί αυτό;

Πολύ εύστοχη η ερώτησή σας, αρκετοί γονείς νομίζοντας ότι προστατεύουν τα παιδιά τους επιβάλλουν τα προσωπικά τους θέλω χωρίς να αφουγκραστούν καθόλου αν ο νέος άνθρωπος που μεγαλώνουν είναι σε θέση να υποστηρίξει τις δικές τους προσωπικές επιλογές. Ο καθένας μας όμως είναι μοναδικός και οφείλουμε να σεβαστούμε τον άνθρωπο που μεγαλώνει μαζί μας και είναι το παιδί μας. Είναι ηχηρό το μήνυμα του βιβλίου μου αυτού προς τους μεγάλους και  παιδιά μας, που τους προτρέπει να επικοινωνούν με ουσία και να εκφράζουν τις σκέψεις τους.

Διαβάστε επίσης  Τα όμορφα τοπία της κόλασης συνεπαίρνουν στην αισιόδοξη δίνη τους

Ποιο άλλο μήνυμα θέλετε να περάσετε στους μικρούς μας φίλους μέσα από αυτό το βιβλίο;  

Ένα άλλο μήνυμα που στέλνει αυτό το βιβλίο είναι να αντιληφθούν τα παιδιά ότι αν πραγματικά επιθυμούν πολύ κάτι πρέπει να στοχεύσουν σε αυτό πρέπει να αφιερωθούν σε αυτό και τότε η επιτυχία τους ανήκει. Τίποτε δεν μας χαρίζεται σε αυτή τη ζωή, τα πάντα ο άνθρωπος τα κατακτά με κόπο.

Θέλω να εστιάσουμε στο βιβλίο σας που κυκλοφόρησε μέσα στο 2022, από τη σειρά σας «Η κυρά Διατροφή», με τίτλο «Οι βιταμίνες κάνουν πάρτι». Ποια ήταν τα μηνύματα που λάβατε από γονείς και παιδιά για αυτή τη δουλεία σας;

«Οι βιταμίνες κάνουν πάρτι» και μάλιστα σε συνέχεια του υπέροχου βιβλίου μου «Η κυρά Διατροφή πρώτη στη μαγειρική», θέλω να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ στους γονείς, στα παιδιά αλλά και στον εκπαιδευτικό κόσμο που αγκάλιασε αυτές τις δουλειές μου. Οι βιταμίνες έχουνε λιγότερο από 6 μήνες που κυκλοφόρησαν όμως ήδη δουλεύονται στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων από πολλά σχολεία της χώρας.

Η Λητώ Τσακίρη Παπαθανασίου σε εκδήλωση για το βιβλίο «Οι βιταμίνες κάνουν πάρτι».

Είμαι προσκεκλημένη σε ημερίδες για να μιλήσω για το πώς δημιουργούμε σωστά διατροφικά πρότυπα με οδηγό την τέχνη, μέσα από τα παιδικά μου παραμύθια και αισθάνομαι ότι «Η κυρά Διατροφή» επιτελεί πολύτιμο έργο ευαισθητοποιώντας διατροφικά όχι μόνο τα παιδιά αλλά και τους ίδιους τους γονείς οι οποίοι σιγά-σιγά σταματούν να βάζουν σοκολατένια σνακ για δεκατιανό και τοποθετούν στις τσαντούλες των παιδιών τους αμύγδαλα, φρούτα και μπάρες δημητριακών.

Έχετε ασχοληθεί πολύ με το παιδικό βιβλίο στη καριέρα σας ως συγγραφέας. Πιστεύετε ότι τα παιδιά είναι πιο αυστηροί κριτές σε σχέση με τους ενήλικες;

Οφείλω να πω ότι ναι τα παιδιά μας είναι αυστηροί κριτές γιατί αν το υλικό που θα τους προσφέρουμε δεν θα τους κινήσει το ενδιαφέρον σύντομα βαριούνται και αποπροσανατολίζουν την προσοχή τους. Όμως  θα ήθελα να τονίσω εδώ ότι την ανάπτυξη της αισθητικής και της κριτικής σκέψης τη διαμορφώνει το περιβάλλον που μεγαλώνει ένα παιδί, αν λοιπόν χωρίς κριτήρια ο γονέας παρέχει στο παιδί αναγνώσματα τα οποία δεν έχει τσεκάρει εκ των προτέρων, ούτε από πλευράς κειμένου, ούτε από πλευράς αισθητικής τότε το κριτήριο του παιδιού μένει χαμηλό και οι απαιτήσεις του απέναντι σε ένα βιβλίο δεν είναι οι προσδοκώμενες.

Οφείλουμε λοιπόν όλοι μας με αυστηρότητα να κρίνουμε ποια αναγνώσματα είναι άξια να τα πιάσουν στα χέρια τους παιδιά μας, να τα έχουμε διαβάσει και αξιολογήσει από πριν, έτσι θα συντελέσουμε στην αναβάθμιση της αισθητικής και την κριτική σκέψη των παιδιών μας. Σίγουρα τα παραμύθια που είναι ντυμένα με τραγούδια και όμορφη μουσική κινούν περισσότερο το ενδιαφέρον των παιδιών και μέσω αυτών  κατακτούν πιο εύκολα τα μηνύματα που θέλουμε να αναληφθούν ντυμένα με μελωδίες.

Διαβάστε επίσης  Ο έρωτας σε διάσημα ποιήματα από προσωπικότητες του πνεύματος!

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να διαβάζουν βιβλία για την σωστή χρήση της γλώσσας και της κριτικής σκέψης τους. Το σχολείο είναι ένα μέσο ώστε να τα ωθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Ως παιδαγωγός με ποιους άλλους τρόπους πιστεύετε ότι θα μπορούσαμε να φέρουμε ένα παιδί πιο κοντά στον κόσμο του βιβλίου;

Τα σχολεία μας συντονισμένα προσφέρουν στα παιδιά ευκαιρίες για να χτίσουν την κριτική τους σκέψη και να ανεβάσουν το αισθητικό τους κριτήριο, να επιλέξουν αξιόλογα σε δομή κείμενα και να αναβαθμίσουν τη δομή του λόγου τους και τη  σκέψη τους.

Τα σχολεία μας όμως δεν φτάνουν,  στα χρόνια της προσχολικής και πρωτοσχολικής των παιδιών που απευθύνονται και τα δικά μου βιβλία, οι γονείς έχουν την ευκαιρία να βρεθούν πολύ κοντά στα παιδιά τους διαβάζοντας μαζί τους παραμύθια. Το παραμύθι είναι «το μαγικό κλειδί» που ξεδιπλώνει όλα τα συναισθήματα και δίνει την ευκαιρία να αντιληφθούμε πολλά πράγματα που αφορούν τα βλαστάρια μας, τα οποία ποτέ τα παιδιά μας στην καθημερινότητα δεν θα μας τα έλεγαν. Προτείνω λοιπόν στους νέους  γονείς να κλέβουν λίγο από τον πολύτιμο χρόνο τους και είτε πριν τον ύπνο είτε σ ένα απογευματινό διάλειμμα, να δίνουν την ευκαιρία ενός όμορφου και υγιούς διαλόγου που προκύπτει μέσα από το διάβασμα ενός παιδικού αναγνώσματος.

Θα ήθελα να μιλήσουμε για τους αγαπημένους σας συγγραφείς παιδικών βιβλίων. Ποιος είναι ο αγαπημένος σας Έλληνας συγγραφέας αυτής της κατηγορίας; Υπάρχει κάποιος συγγραφέας από την ξένη παιδική λογοτεχνία που θαυμάζετε;

Είναι αρκετοί οι αγαπημένοι μου συγγραφείς παιδικών βιβλίων μεταξύ αυτών η Λότη Πέτροβιτς, η Αγγελική Βαρελλά, η Ζωρζ Σαρή, η Άλκη Ζέη, η Μαρία Παπαγιάννη. Από τους ξένους συγγραφείς ξεχωρίζω πολλούς αυτή τη στιγμή έρχονται στο μυαλό μου ο Αντουάν Ντε Σαιντ-Εξυπερύ, ο Πίτερ Ρέινολντς, ο Jonny Lamberts και o Ιαν Φερνλεϊ.

Τι άλλο μας ετοιμάζετε στο μέλλον;

Υπάρχουν πολλά κι ενδιαφέροντα που έχω τελειώσει και θα δρομολογηθούν για το μέλλον, άλλωστε η κυρά Διατροφή μου είναι πολύ ανήσυχη και έχει ακόμη να χαρίσει πολλά νόστιμα διατροφικά μυστικά στους μικρούς της φίλους. Όλα για τα παιδιά μας με σεβασμό κι αγάπη. Εγώ πριν κλείσουμε την όμορφη κουβέντα μας, θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που μου δείχνει μέσα στα δύσκολα χρόνια που διανύουμε, ο Εκδοτικός Οίκος Τζιαμπίρης Πυραμίδα που είναι ο βασικός μου συνεργάτης και υποστηρικτής του συγγραφικού έργου μου. Ήταν μεγάλη μου χαρά να απαντήσω στις εύστοχες ερωτήσεις σας.


Οι φωτογραφίες προέρχονται από το προσωπικό αρχείο της κυρίας Λητώς Τσακίρη Παπαθανασίου.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Βόρεια Ιταλία

Βόρεια Ιταλία: Ένα ταξίδι με άρωμα των Άλπεων

Στη Βόρεια Ιταλία υπάρχουν πολλές πόλεις και αξιοθέατα που δεν

Το Μουσείο Σοσιαλιστικής Τέχνης στην Βουλγαρία

Το Μουσείο Σοσιαλιστικής Τέχνης: Μία Ανασκόπηση της Κομμουνιστικής Περιόδου στη