Το νησί του Πάσχα είναι το πιο απομακρυσμένο νησί στον κόσμο. Το νησί του Πάσχα ή αλλιώς Ράπα Νούι είναι νησί της Πολυνησίας και επαρχία της Χιλής. Ο ολλανδός Γιάκομπ Ρόγκεβεν έδωσε το όνομα «νησί του Πάσχα», καθώς έφτασε μόλις το 1722 στο νησί την ημέρα του Πάσχα. Ένα από τα εντυπωσιακά πράγματα που έχει το νησί του Πάσχα εκτός από τα Μοάι αγάλματα είναι η γραφή.
Οι επιγραφές που υπάρχουν δεν μοιάζουν με καμία άλλη γλώσσα στη γη. Η γραφή Rongorongo υπάρχει σε αρχαίες ξύλινες πινακίδες κυρίως. Οι επιστήμονες έμαθαν πρόσφατα ότι ένα από αυτά τα αντικείμενα υπήρχαν πριν τους Ευρωπαίους. Αυτό το γεγονός κάνει τους Ράπα Νούι να είναι στην ίδια κλίμακα με τους Αιγύπτιους και τους Σουμέριους. Ο πρώτος που βρήκε στοιχεία της γραφής Rongorongo ήταν ο Eugene Eyraud. Ο Eyraud ήταν ένας ιεραπόστολος ο οποίος έμενε στο «νησί του Πάσχα». Αυτός σημείωσε ότι οι ταμπλέτες αυτές υπήρχαν σε κάθε οικογενειακό σπίτι, όμως δεν μπορούσαν να τις διαβάσουν.
Η γραφή στο νησί του Πάσχα (Rongorongo)
Οι Ευρωπαίοι όταν έφτασαν στο νησί κατάφεραν να συλλέξουν δεν κάποιες ιερογλυφικές πινακίδες. Τέσσερις από αυτές τις μετέφεραν στη Ρώμη. Εκεί παρέμειναν για πάνω από 150 χρόνια. Το σύστημα γραφής Rongorongo είναι ιδιαίτερο γιατί δεν το επηρέασε κανένα άλλο σύστημα γραφής όπως δείχνουν οι έρευνες. Οι ντόπιοι το δημιουργήσαν και παρέμεινε εκεί.
Οι τρεις πινακίδες που ερεύνησαν οι επιστήμονες, έδειξε ότι την δημιουργήσαν πιθανόν ντόπιοι από δέντρα που καλλιέργησαν τον 18ο ή 19ο αιώνα. Η τέταρτη πινακίδα όμως, παραδόξως έδειξε ότι προήλθε από δέντρα του 15ου αιώνα. Αυτό σημαίνει περισσότερα από 200 χρόνια πριν την άφιξη των Ευρωπαίων στο νησί και πριν το ξύλο το μεταφέρουν για συντήρηση.
Το θέμα με τη γραφή Rongorongo αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις και είναι πιο περίπλοκο. Το ξύλο αυτό του 15ου αιώνα ταξίδεψε στην Νότια Αφρική. Αυτό υποδηλώνει ένα ξύλο που μπορεί να έχει παρασυρθεί. Οι συγγραφείς έχουν όμως, άλλη άποψη. Λένε πως είναι αδύνατον το ξύλο να έχει παραμείνει στην ίδια μορφή για περισσότερα από 300 χρόνια προτού το χαράξουν.
Ο James Speer από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα στο τμήμα Γεωλογίας, δήλωσε ότι: « Το ξύλο αν ήταν μακριά από τερμίτες και άλλα δευτερογενή έντομα θα μπορούσε να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα». Αυτό όμως, είναι κάτι άγνωστο. Για αυτό τον λόγο η χρονολόγηση της γραφής Rongorongo είναι δύσκολη αλλά και επειδή οι φιλόλογοι δεν γνωρίζουν τί είδος γραφής είναι. Η γραφή αυτή περιέχει περισσότερους από 15.000 χαρακτήρες που απεικονίζουν γεωμετρικά σχήματα, ζώα και ανθρωπόμορφες φιγούρες. Αυτό που την κάνει τόσο ιδιαίτερη είναι ότι έχει ένα μοναδικό στυλ όπου κάθε δεύτερη γραμμή είναι ανάποδα. Για αυτό το λόγο είναι δυσανάγνωστη η γραφή.
Ακόμα, παραμένει το μυστήριο της γραφής αλλά η μόνη βέβαιη γνώση που ως τώρα υπάρχει είναι ότι συνέχισαν την δημιουργία πινακίδων Rongorongo ως τον 19ο αιώνα, όπως δήλωσε ο Χάντ.
Πηγές:
Σπύρος, Σταβέρης, (2014). Η ανακάλυψη του νησιού του Πάσχα. Ανάκτηση από ιστοσελόδα: https://www.lifo.gr/san-simera/i-anakalypsi-toy-nisioy-toy-pasha-rapa. (24/03/2024).
Futurology.gr, (2024). Το μυστηριώδες σύστημα γραφής από το νησί του Πάσχα μπορεί να είναι εντελώς μοναδικό. Ανάκτηση από ιστοσελίδα: https://futurology.gr/2024/03/16/to-mystiriodes-systima-grafis-apo-to-n/. (16/03/2024).
Αλεξάνδρα, Σαλαμανούδη, (2024). Μυστηριώδες σύστημα γραφής Rongorongo στο νησί του Πάσχα, δεν μοιάζει με κανένα άλλο γνωστό σύστημα γραφής στον κόσμο. Ανάκτηση από σελίδα: https://hellenicrevenge.blogspot.com/2024/02/rongorongo.html. (24/03/2024).